Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ για να αρχίσουν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί να υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες στη Γερμανία –πολλοί από τους οποίους πρόσφυγες από τον πόλεμο του 2015– να σκεφτούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Reuters: Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν – Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη

Αλλά πολλοί από αυτούς τους ίδιους Σύρους έχουν δημιουργήσει ζωές στη Γερμανία και δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν. Εργοδότες, συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις μιλούν τώρα για να τονίσουν πόσο χρειάζονται σε μια γερμανική οικονομία που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως επισημαίνει σε ρεποτάζ του το Reuters με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην χώρα της Μέσης Ανατολής.

Απαραίτητοι οι Σύριοι μετανάστες

«Το να λέω στους εργαζόμενους ότι πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία είναι απολύτως ακατανόητο για μένα», δήλωσε ο Ούλρικ Τεμπς, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας ζωγραφικής και βερνικιού.

«Αναλάβαμε το καθήκον να εκπαιδεύσουμε και να τους μετατρέψουμε σε ειδικευμένους εργάτες», είπε ο Τεμπς στο Reuters για τους 12 Σύρους που έχει προσλάβει στο εργατικό δυναμικό του σε εθνικό επίπεδο, με 530 άτομα.

Ένας από αυτούς είναι ο Mohammed Redatotonji, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2015 ως Σύρος πρόσφυγας. Τώρα ζει στη βόρεια πόλη του Ανόβερου με τη σύζυγό του, η οποία ήρθε μαζί του αργότερα μέσω ενός προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, και τα τρία παιδιά τους.

«Είμαι ενσωματωμένος εδώ στη Γερμανία και ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου εδώ», είπε ο Redatotonji, ο οποίος μόλις είχε τελειώσει το γυμνάσιο όταν έφυγε από τη Συρία. «Βλέπω το μέλλον μου εδώ».

Η απόφαση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2015 να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Συρία ήταν αμφιλεγόμενη στη Γερμανία και κατηγορήθηκε από ορισμένους ότι συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Έκτοτε, η Γερμανία έχει επίσης δεχτεί περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί το 2024 για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G7.

Γερμανία: Πιεστική η μετανάστευση

Η μετανάστευση κατατάσσεται πλέον ως η δεύτερη πιο πιεστική ανησυχία των Γερμανών ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2025, πίσω από την οικονομία.

Με στόχο να μειώσουν την απήχηση της ακροδεξιάς, ορισμένοι κύριοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν προτείνει ακόμη και την πληρωμή για τις πτήσεις των Σύριων πίσω στην πατρίδα. Στο μεταξύ, οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους βρίσκονται σε αναμονή.

Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, ο συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς, είπε ότι η πτώση του Άσαντ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τους Σύρους να επιστρέψουν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ενώ περίπου 500.000 παραμένουν άνεργοι – ανάμεσά τους μητέρες με παιδιά – Σύριοι έχουν συμβάλει στη μείωση των εργασιακών πιέσεων που, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK, έχουν αφήσει τις μισές εταιρείες να δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις.

Περίπου 43.000 Σύροι απασχολούνται σε έναν μεταποιητικό τομέα ο οποίος, μέχρι την πρόσφατη επιβράδυνση, αποτελούσε εδώ και καιρό βασικό μοχλό ανάπτυξης. Ο ένας είναι ο Σαλάχ Σαντέκ, ένας προγραμματιστής υλικολογισμικού στον προμηθευτή αυτοκινήτων και βιομηχανίας Continental.

Ο Σαντέκ, του οποίου η σύζυγος έκανε διδακτορικό στη Γερμανία, είπε ότι τα παιδιά του θα έπρεπε να αλλάξουν γλώσσα και εκπαιδευτικό σύστημα εάν επέστρεφαν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποτε στη γενέτειρά του Δαμασκό, αλλά πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε χρόνια για να περιμένουμε για να έχουμε περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη Συρία».

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση δείχνουν ότι όσο περισσότερο είναι κάποιος στη Γερμανία, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει δουλειά, με ποσοστό απασχόλησης άνω του 60% για όσους είναι παρόντες για περισσότερα από έξι χρόνια.

Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να θέλουν να φύγουν και ο ρόλος που παίζουν στην τοπική οικονομία και κοινότητα είναι πιο ορατός.

«Δεν πρέπει να στοιχηματίζουμε αυτές τις επιτυχίες ολοκλήρωσης», δήλωσε στο Reuters η Σούσι Μόμπεκ, επίτροπος ένταξης στη βορειοανατολική πολιτεία Σαξονία-Άνχαλτ. «Οι επιχειρήσεις, οι κλινικές και οι εγκαταστάσεις φροντίδας εξαρτώνται από τους Σύρους εργάτες».

Περίπου 10.000 Σύροι εργάζονται σε γερμανικά νοσοκομεία, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Συριακή Εταιρεία Ιατρών και Φαρμακοποιών στη Γερμανία.

«Εάν μεγάλοι αριθμοί έφευγαν από τη χώρα, η παροχή περίθαλψης δεν θα κατέρρεε, αλλά θα υπήρχαν αισθητά κενά», δήλωσε ο Gerald Gass, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων (DKG).

Σε μια ομάδα στο Facebook για Σύρους γιατρούς στη Γερμανία, μια πρόωρη δημοσκόπηση την ημέρα της πτώσης του Άσαντ έδειξε ότι το 74% των 1.200 ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκέφτεται μια μόνιμη επιστροφή. Μια δημοσκόπηση τρεις ημέρες αργότερα έδειξε ότι το 65% των 1.159 δήλωσε ότι η επιστροφή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στη χώρα.

Όταν η Σάντι Ίσα (φωτό), μια 36χρονη γυναικολόγος σε κλινική του Βερολίνου, άκουσε για την πτώση του Άσαντ και ευχήθηκε να γιορτάσει στη Χομς, την πόλη της.
«Θέλουμε να είμαστε στη χώρα μας, αλλά να σκεφτόμαστε τη μόνιμη επιστροφή… Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα