Για τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στην Συρία, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική», αφήνοντας αρκετές αιχμές για τις μομφές του Αντώνη Σαμαρά ως προς την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις που γίνονται από τον υπουργό Εξωτερικών στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής.
«Κάποιοι αναπαράγουν στερεότυπα για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριωτική. Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει άλλο θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, δεν δήλωσε αισιόδοξος: «Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή προοπτική να γίνει αυτή η συζήτηση»
Σε ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία άλλαξε πορεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «προφανώς και ναι. Γι’ αυτό πήραμε τρεις φορές 40%. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους».
«Όταν με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεγαν πρόεδρο της ΝΔ το 2016, δεν είπα θα την κρατήσω ίδια. Είπα ότι θα την εξελίξω, θα κάνω νέο άνοιγμα στο Κέντρο, σεβόμενος ότι η ΝΔ είναι μια κεντροδεξιά παράταξη, θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές, αλλά θα το προσαρμόσω στην εποχή», ανέφερε, καταλήγοντας πως είναι «ωραίες οι συζητήσεις, αλλά το σκορ μετράει. Και αυτή η πολιτική δικαιώθηκε τρεις φορές, το 2023 σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να διεκδικήσει και πάλι την αυτοδυναμία».
«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για την Τουρκία, όπως και οι προηγούμενοι»
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών προέκυψε για πρώτη φορά στο πεδίο από τα Ίμια το 1996. Παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου είχαμε διαρκώς. Τα ζητήματα της αποστρατικοποίησης των νησιών, η Τουρκία τα εγείρει μόνιμα και προφανώς η τραγωδία της Κύπρου είναι ανοικτή από το 1974. Τα τελευταία 5 χρόνια είδαμε το τουρκολιβικό μνημόνιο, το οποίο η Ελλάδα το αμφισβήτησε και είναι διαφορά της Τουρκίας με την Ευρώπη. Είχαμε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο του 2020 μετά την συμφωνία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και μια περίοδο παρατεταμένης έντασης, στην οποία η Ελλάδα έμενε σταθερή στις θέσεις της, επεσήμανε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ενισχυόταν στρατιωτικά και οικονομικά», τόνισε.
Και προσέθεσε: «Υπήρξε πράγματι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης που οδήγησε σε αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες, έχουμε συνεργασία στο μεταναστευτικό, κάναμε συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου σε βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, έχουμε θωράκιση σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας».
«Όταν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί έκαναν διερευνητικές συζητήσεις ή συζητούσαν κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν είχαν ψευδαισθήσεις; Δεν νομίζω. Ούτε εμείς είχαμε», είπε χαρακτηριστικά για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Για ΠτΔ «θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους»
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση και θεσμικά απρεπής.
«Προσπάθησα – όχι επιτυχώς – από τον Σεπτέμβριο να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία με ένα απλό επιχείρημα: Θεσμικά θεωρώ όχι ευπρεπές, από τη στιγμή που υπάρχει Πρόεδρος, να γίνεται η συζήτηση πριν από την ώρα της. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους. Δηλαδή, με το νέο έτος. Όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες», σημείωσε.
«Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος»
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, λέγοντας πως ο ίδιος ακολουθεί μια «στρατηγική θεσμικής σταθερότητας».
«Και πριν από τις εκλογές του 2023, πολλοί μου εισηγήθηκαν να αλλάξω εκλογικό νόμο και δεν το έκανα, όπως δεν θα το κάνω και τώρα. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, επειδή αυτό μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι βολεύει την κυβέρνηση. Αυτό, λοιπόν, δεν θα γίνει. Θα πάμε με τον εκλογικό νόμο τον οποίο έχουμε στις εκλογές του 2027, με μία παρέμβαση που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε 200 βουλευτές για να τελειώσει και αυτή η θεσμική ‘ανορθογραφία’», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε, μάλιστα, πως «το τι θα γίνει το 2027 είναι πολύ μακρινό, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς την κατανομή δυνάμεων τότε. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας, πιστεύω ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλύτερες από αυτές της συνεργασίας, είδαμε τι έγινε στη Γερμανία, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στην Ευρώπη αλλάζουν οι κυβερνήσεις, εδώ αλλάζουν οι αντιπολιτεύσεις».
Πηγή: in.gr
Latest News
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.