Περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τα ομόλογα του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία ωριμάζουν, καθώς ολοκληρώνονται οι επανεπενδύσεις, υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, από τις τις 8 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δημοσιεύει στοιχεία σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν από την ΕΚΤ, παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε χθες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ήδη επισημάνει την αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι δημοσιεύεται μια ανάλυση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε καθαρές αγορές και σταθμισμένες μέσες λήξεις ανά χώρα σε διμηνιαία βάση.
Κνοτ – ΕΚΤ: Σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας το PEPP
«Οι αλλαγές που προβλέπονται θα διασφαλίσουν ότι το επίπεδο διαφάνειας που παρέχεται από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο μέλλον παραμένει κατάλληλο», ανέφερε η ΕΚΤ στην ανακοίνωση.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι συμμετοχές έφτασαν στο ανώτατο όριο των 1,72 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) δύο χρόνια αργότερα.
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν μειώθηκαν τον Ιούλιο και θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι εργασίες της ΕΚΤ κλείνουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Η ΕΚΤ σταμάτησε ήδη να αναλαμβάνει χρέος στο κανονικό χαρτοφυλάκιό της στα μέσα του περασμένου έτους.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στη δημοσίευση στοιχείων για το χαρτοφυλάκιο νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του PEPP, καθώς τερματίζονται οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος στο τέλος του 2024.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από το 2014, δεν θα διενεργηθούν αγορές ομολόγων από το ευρωσύστημα στο πλαίσιο είτε του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) είτε του προγράμματος PEPP.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές θα διασφαλίσουν ότι το επίπεδο διαφάνειας που παρέχεται από τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται στο μέλλον θα εξακολουθήσει να είναι κατάλληλο.
Ειδικότερα, θα τερματιστεί η δημοσίευση της ανάλυσης κατά πρωτογενή/δευτερογενή αγορά για τα προγράμματα του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του PEPP, ώστε οι πρακτικές να ευθυγραμμιστούν με τις πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς δημοσίευσης για τα προγράμματα του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του APP.
Επιπλέον, τα στοιχεία για το PEPP θα δημοσιεύονται μία φορά το μήνα αντί για μία φορά κάθε δύο μήνες, παράλληλα με τις αντίστοιχες σειρές στοιχείων του APP, και θα δημοσιεύονται ιστορικά μηνιαία στοιχεία από την έναρξη του προγράμματος. Τα καθεστώτα δημοσίευσης του προγράμματος PEPP και του προγράμματος APP θα ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τη δημοσίευση τόσο παρελθοντοστρεφών (backward-looking) όσο και μελλοντοστρεφών (forward-looking) στοιχείων σχετικά με τις εξοφλήσεις για το πρόγραμμα PEPP. Όλες οι αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε επικαιροποιημένες απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το πρόγραμμα PEPP στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Ιανουαρίου 2025.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση η ΕΚΤ ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Και τονίζεται ότι το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας