
Περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τα ομόλογα του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία ωριμάζουν, καθώς ολοκληρώνονται οι επανεπενδύσεις, υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, από τις τις 8 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δημοσιεύει στοιχεία σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν από την ΕΚΤ, παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε χθες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ήδη επισημάνει την αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι δημοσιεύεται μια ανάλυση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε καθαρές αγορές και σταθμισμένες μέσες λήξεις ανά χώρα σε διμηνιαία βάση.
Κνοτ – ΕΚΤ: Σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας το PEPP
«Οι αλλαγές που προβλέπονται θα διασφαλίσουν ότι το επίπεδο διαφάνειας που παρέχεται από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο μέλλον παραμένει κατάλληλο», ανέφερε η ΕΚΤ στην ανακοίνωση.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι συμμετοχές έφτασαν στο ανώτατο όριο των 1,72 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) δύο χρόνια αργότερα.
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν μειώθηκαν τον Ιούλιο και θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι εργασίες της ΕΚΤ κλείνουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Η ΕΚΤ σταμάτησε ήδη να αναλαμβάνει χρέος στο κανονικό χαρτοφυλάκιό της στα μέσα του περασμένου έτους.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στη δημοσίευση στοιχείων για το χαρτοφυλάκιο νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του PEPP, καθώς τερματίζονται οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος στο τέλος του 2024.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από το 2014, δεν θα διενεργηθούν αγορές ομολόγων από το ευρωσύστημα στο πλαίσιο είτε του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) είτε του προγράμματος PEPP.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές θα διασφαλίσουν ότι το επίπεδο διαφάνειας που παρέχεται από τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται στο μέλλον θα εξακολουθήσει να είναι κατάλληλο.
Ειδικότερα, θα τερματιστεί η δημοσίευση της ανάλυσης κατά πρωτογενή/δευτερογενή αγορά για τα προγράμματα του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του PEPP, ώστε οι πρακτικές να ευθυγραμμιστούν με τις πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς δημοσίευσης για τα προγράμματα του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του APP.
Επιπλέον, τα στοιχεία για το PEPP θα δημοσιεύονται μία φορά το μήνα αντί για μία φορά κάθε δύο μήνες, παράλληλα με τις αντίστοιχες σειρές στοιχείων του APP, και θα δημοσιεύονται ιστορικά μηνιαία στοιχεία από την έναρξη του προγράμματος. Τα καθεστώτα δημοσίευσης του προγράμματος PEPP και του προγράμματος APP θα ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τη δημοσίευση τόσο παρελθοντοστρεφών (backward-looking) όσο και μελλοντοστρεφών (forward-looking) στοιχείων σχετικά με τις εξοφλήσεις για το πρόγραμμα PEPP. Όλες οι αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε επικαιροποιημένες απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το πρόγραμμα PEPP στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Ιανουαρίου 2025.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση η ΕΚΤ ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Και τονίζεται ότι το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.


Latest News

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου 2025 και ώρα 18.00

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά