
Περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τα ομόλογα του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία ωριμάζουν, καθώς ολοκληρώνονται οι επανεπενδύσεις, υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, από τις τις 8 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δημοσιεύει στοιχεία σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για μια σειρά αποφάσεων που ελήφθησαν από την ΕΚΤ, παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε χθες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ήδη επισημάνει την αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι δημοσιεύεται μια ανάλυση σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε καθαρές αγορές και σταθμισμένες μέσες λήξεις ανά χώρα σε διμηνιαία βάση.
Κνοτ – ΕΚΤ: Σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας το PEPP
«Οι αλλαγές που προβλέπονται θα διασφαλίσουν ότι το επίπεδο διαφάνειας που παρέχεται από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο μέλλον παραμένει κατάλληλο», ανέφερε η ΕΚΤ στην ανακοίνωση.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι συμμετοχές έφτασαν στο ανώτατο όριο των 1,72 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) δύο χρόνια αργότερα.
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν μειώθηκαν τον Ιούλιο και θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι εργασίες της ΕΚΤ κλείνουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Η ΕΚΤ σταμάτησε ήδη να αναλαμβάνει χρέος στο κανονικό χαρτοφυλάκιό της στα μέσα του περασμένου έτους.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αλλαγές στη δημοσίευση στοιχείων για το χαρτοφυλάκιο νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του PEPP, καθώς τερματίζονται οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος στο τέλος του 2024.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από το 2014, δεν θα διενεργηθούν αγορές ομολόγων από το ευρωσύστημα στο πλαίσιο είτε του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) είτε του προγράμματος PEPP.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές θα διασφαλίσουν ότι το επίπεδο διαφάνειας που παρέχεται από τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται στο μέλλον θα εξακολουθήσει να είναι κατάλληλο.
Ειδικότερα, θα τερματιστεί η δημοσίευση της ανάλυσης κατά πρωτογενή/δευτερογενή αγορά για τα προγράμματα του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του PEPP, ώστε οι πρακτικές να ευθυγραμμιστούν με τις πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς δημοσίευσης για τα προγράμματα του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του APP.
Επιπλέον, τα στοιχεία για το PEPP θα δημοσιεύονται μία φορά το μήνα αντί για μία φορά κάθε δύο μήνες, παράλληλα με τις αντίστοιχες σειρές στοιχείων του APP, και θα δημοσιεύονται ιστορικά μηνιαία στοιχεία από την έναρξη του προγράμματος. Τα καθεστώτα δημοσίευσης του προγράμματος PEPP και του προγράμματος APP θα ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τη δημοσίευση τόσο παρελθοντοστρεφών (backward-looking) όσο και μελλοντοστρεφών (forward-looking) στοιχείων σχετικά με τις εξοφλήσεις για το πρόγραμμα PEPP. Όλες οι αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε επικαιροποιημένες απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις για το πρόγραμμα PEPP στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Ιανουαρίου 2025.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση η ΕΚΤ ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Και τονίζεται ότι το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.


Latest News

Πώς η ρήτρα διαφυγής γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ - Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται
Σύμφωνα τη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα όρια αύξησης δαπανών, ίση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε σχέση το 2021

Ποια επενδυτικά καταφύγια προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές (γραφήματα)
Τι δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΤ – Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις στις καταθέσεις
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας