Εννέα μέρες μετά την πτώση της μάλλον ατυχούς κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, κατάφερε τελικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να καταλήξει στην επιλογή του Φρανσουά Μπαϊρού για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, αν και όλες οι εκτιμήσεις μιλούν μάλλον για μια λύση ανάγκης.
Μισέλ Μπαρνιέ: Ένας πρωθυπουργός σαν να μην υπήρξε
Μια κατάληξη που επιτεύχθηκε με επεισοδιακό τρόπο κατά τη διάρκεια του πρωινού της Παρασκευής. Ξεκίνησε με την πρόσκληση του Μπαϊρού στο Παλάτι του Ελιζέ στις 8.30 το πρωϊ, για να ακολουθήσει τελικά η ανακοίνωση του διορισμού του στις 12.42 ώρα Γαλλίας. Στις ώρες που μεσολάβησαν θεωρείται ότι μεσολάβησε ένα ισχυρό «μπρα ντε φέρ» ανάμεσα στους δύο άνδρες, αφού ο Μπαϊρού στα 72 του χρόνια θεωρούσε ότι είχε έρθει η σειρά του, ενώ όλα έδειχναν ότι η προτίμηση του Μακρόν έκλινε προς τον υπό παραίτηση υπουργό άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ.
Μπροστά στα… Ιμαλάϊα
Σήμερα πάντως έστω και με καθυστέρηση, η Γαλλία έχει και πάλια πρωθυπουργό, όχι όμως ακόμα κυβέρνηση και σίγουρα όχι προϋπολογισμό, βρίσκεται δε «στους πρόποδες ενός Ιμαλάϊα δυσκολιών», όπως δήλωσε χθες κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο τέταρτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε ένα χρόνο.
Και η πρώτη δυσκολία, που προέκυψε συγχρόνως με τον διορισμό του είναι η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της οικονομίας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε Aa3, με την εκτίμηση ότι «είναι πολύ απίθανο για την επόμενη κυβέρνηση να μειώσει βιώσιμα την κλίμακα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων».
Ένας στόχος ζωής
Η μείωση χρέους και ελλείμματος υπήρξε η έμμονη ιδέα του Μπαϊρού καθ’ όλη την πολιτική του πορεία. Και επί τούτου ξεκίνησε άλλωστε την παρθενική του ομιλία από τη νέα του θέση: «Είναι ηθική υποχρέωση προς τα παιδιά μας να μην τους αφήσουμε το βάρος του δικού μας χρέους», υπογράμμισε. Έτσι, όλοι περιμένουν να δουν πως θα τα καταφέρει να επιβιώσει τουλάχιστον για κάποιους μήνες, δημιουργώντας πλειοψηφίες έστω κατά θέμα.
Ως αρχηγός του κέντρου (Modem) έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να συνομιλεί και με την Δεξιά και με την Αριστερά. Το μεγάλο μειονέκτημά του όμως για τους αποκαλούμενους αντι-Mακρονικούς είναι ότι βοήθησε τον πρόεδρο στην πρώτη εκλογή του το 2017 και του παρέμεινε έως τα χθες πιστός. Αυτό πιθανώς να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην αναζήτηση συμμάχων πέραν των σίγουρων «μακρονικών» και να οδηγήσει τελικά τη Γαλλία σε νέες πολιτικές περιπέτειες. Δεν είναι η αρχή της κρίσης, αλλά σίγουρα δεν είναι και το τέλος της.
Πηγή Deutsche Welle / Ολυμπία Τσίπηρα
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.