Σε νέο πλαίσιο φιλοδοξεί να τοποθετησει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, ευρύτερα, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαική Ενωση, η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπουργος Ρέιτσελ Ριβς, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες το νέο έτος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εκτεταμένη «επανεκκίνηση» των σχέσεων μετά το Brexit.

Βρετανία: Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η οικονομία

Οι δηλώσεις της έγιναν δεκτές με διαφορετικό τρόπο απο τους υποστηρικτες του Brexit και εκείνους που ήταν αντιθετοι. Οι μεν πρώτοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις δηλώσεις Ριβς και να δηλώσουν ότι  φοβούνται «προδοσία της ψήφου του δημοψηφίσματος», ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ριβς δεν θα πάει αρκετά μακριά.

Brexit: Η καταστροφή για τη μουσική

«Οι μουσικοί του Ηνωμένου Βασιλείου και το πλήρωμά τους στο παρελθόν ήταν εύκολο να δώσουν μια συναυλία στο Παρίσι τη μια νύχτα και στο Άμστερνταμ την επόμενη, ωστόσο μετά το Brexit όλα αυτά έχουν αλλάξει, λέει στο Guardian o διευθύνων σύμβουλος της UK Music , Τομ Κίελ.

«Η αυξημένη γραφειοκρατία, το κόστος και η πολυπλοκότητα των περιοδειών στην ΕΕ έχουν πλέον θέσει τη βρετανική μουσική βιομηχανία σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η δυνατότητα των νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών να καλλιεργήσουν την τέχνη τους και να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους στη μεγαλύτερη μουσική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα.

«Μια προσαρμοσμένη συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει μια σειρά λύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους δημιουργούς που κάνουν επισκέψεις, καθώς και τη δυνατότητα σε ορισμένους εργαζόμενους στον πολιτιστικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνουν στην αγορά του χώρου Σένγκεν για περισσότερες από 90 ημέρες.

«Η μουσική βιομηχανία αξίζει 7,6 δισ. λίρες για την οικονομία, αλλά η ικανότητα του τομέα να αυξήσει αυτό το ποσό, καθώς και τα εντυπωσιακά έσοδα από τις εξαγωγές του, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 15%, θα υποστούν σοβαρή ζημιά αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την επίλυση της καταστροφής της μουσικής από το Brexit».

Οι καθυστερήσεις πλήττουν τους αγρότες

«Ο τομέας των κηπευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από την εισαγωγή φυτών, δέντρων, σπόρων και άλλων προϊόντων, αξίας άνω των 770 εκατ. λιρών ετησίως – από την ΕΕ, λέει η Τζένιφερ Φιζευ , διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Ένωσης Επαγγελματιών Κηπευτικών (HTA).

«Οι συνοριακές επιχειρήσεις μετά το Brexit έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις, ζημιές και υπερβολική γραφειοκρατία, αυξάνοντας το κόστος και περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών. Η επαναφορά των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ είναι ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

«Μια συμφωνία για την υγεία των φυτών με βάση την αμοιβαία αναγνώριση θα προσέφερε μια μακροπρόθεσμη λύση. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την υφιστάμενη ζημία και τον χρόνο που απαιτείται για την ανοικοδόμηση των αλυσίδων εφοδιασμού και των εμπορικών σχέσεων. Απαιτείται επειγόντως μια ολοκληρωμένη εποπτεία των εμπορικών πολιτικών – που να καλύπτει το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας, τους κανονισμούς για τα φυτικά διαβατήρια της Μεγάλης Βρετανίας και τις απαιτήσεις της CITES – στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Χωρίς συντονισμένη δράση, ο τομέας αντιμετωπίζει αυξανόμενες τριβές, υψηλότερο κόστος και μειωμένη ανταγωνιστικότητα, παρεμποδίζοντας την πράσινη ανάπτυξη και επηρεάζοντας τους καταναλωτές.

«Θα θέλαμε να δούμε την Ρέιτσελ Ριβς να πραγματοποιεί μια φιλόδοξη επανεκκίνηση και να επιταχύνει τη δράση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των συνόρων, η οποία θα μειώσει τις τριβές στο εμπόριο, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ταχεία δράση είναι απαραίτητη για την αποτροπή περαιτέρω διαταραχών και τη διασφάλιση ενός ισχυρότερου μέλλοντος για τον τομέα».

Ο Τομ Μπράντσο , πρόεδρος της NFU, η οποία εκπροσωπεί 46.000 γεωργικές και καλλιεργητικές επιχειρήσεις, χαιρετιζει την αποφαση της κυβερνησης για μια νέα σχέση «μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που επιτρέπει μια καλύτερη εμπορική θέση με στόχο τη μείωση των τριβών σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας.

«Βραχυπρόθεσμα, είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα όπου υπάρχουν και τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή του μοντέλου λειτουργίας των συνόρων και τη συνεχιζόμενη απαγόρευση των βρετανικών προϊόντων υψηλής ποιότητας προς την ΕΕ, όπως οι πατάτες προς σπορά.

«Ως ομοϊδεάτες εταίροι, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε θέματα όπως η καλή μεταχείριση των ζώων, η υγεία των φυτών και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η αύξηση της μικροβιακής αντοχής, η εξάπλωση των ζωονόσων και η απώλεια της βιοποικιλότητας, υποστηρίζει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή