
Η Porsche SE αναμένει να απομειώσει τη συμμετοχή της στη Volkswagen έως και 40%, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων και απεργιών ανάγκασε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μεταθέσει χρονικά το ετήσιο οικονομικό της πλάνο.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Porsche-Piëch γνωστοποίησε την Παρασκευή την πρόθεσή της να μειώσει την αξία της συμμετοχής της στη VW κατά 7 έως 20 δισ. ευρώ, καθώς η έλλειψη οικονομικών στοιχείων από την εταιρεία σήμαινε ότι έπρεπε να βασιστεί στις προσδοκίες των αναλυτών.
Γερμανία: O φιλεργατικός Σολτς και η VW που ξέμεινε από μπαταρία
Για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με τους FT, αναμένεται να απομειώσει τη συμμετοχή της στην κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Porsche AG, η οποία εισήχθη εν μέρει στο χρηματιστήριο το 2022, κατά 1 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ.
Η Porsche SE πρόσθεσε ότι η λογιστική αξία και των δύο συμμετοχών «θα συνεχίσει να είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη χρηματιστηριακή τους αξία».
Τον Σεπτέμβριο, η Porsche SE αποτίμησε το 53,3% του μεριδίου της στο μετοχικό κεφάλαιο με δικαίωμα ψήφου της VW σε 51,5 δισ. ευρώ και το 25% συν μία μετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο με δικαίωμα ψήφου της Porsche AG σε 10,5 δισ. ευρώ.
Νέος γύρος συζητήσεων με το σωματείο εργαζομένων
Την ίδια στιγμή, η VW ετοιμάζεται να εισέλθει στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο IG Metall τη Δευτέρα, εν μέσω αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους για τα σχέδια να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Το συνδικάτο IG Metall και το ισχυρό εργατικό σωματείο της VW έχουν αντισταθεί σθεναρά στα σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία τα στελέχη έχουν υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητα λόγω της διαρθρωτικής μείωσης των ευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων.
Ο οικονομικός διευθυντής Άρνο Άντλιτς ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η ναυαρχίδα της VW πουλάει περίπου 500.000 λιγότερα αυτοκίνητα ετησίως από ό,τι πριν από την πανδημία.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το μερίδιο των πωλήσεων της μάρκας στην Κίνα -την πιο κερδοφόρα αγορά της- έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, λόγω της στροφής των καταναλωτών προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τα υβριδικά και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τοπικούς ανταγωνιστές εκεί, όπως η BYD.
Όμως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν υποστηρίξει ότι η απλή μείωση του κόστους δεν θα αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεων και έχουν κατηγορήσει τα στελέχη για κακές αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα.
Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην πλειονότητα των γερμανικών εργοστασίων της VW πραγματοποίησαν στάση εργασίας -τετράωρη αυτήν τη φορά- για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα.
Η IG Metall έχει προειδοποιήσει ότι αν η VW δεν εγκαταλείψει το σχέδιό της να κλείσει εργοστάσια, οι απεργίες θα ενταθούν.


Latest News

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ
![Γροιλανδία: Ο ορυκτός πλούτος του νησιού που θέλει διακαώς ο Τραμπ [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/greenland1-600x400.jpg)
Τι κρύβει το υπέδαφος της Γροιλανδίας; [γράφημα]
Η Γροιλανδία, είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες αλλά τα αποθέματα που μπορούν να ανακτηθούν φτάνουν το 1,5 εκατ. τόνους

Συναγερμός για τον «τυφώνα» Τραμπ - Τα σχέδια για να σωθεί εμπόριο 1,4 τρισ. δολ.
Οι δασμοί Τραμπ έχει προκαλέσουν αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις τους

Το αστρονομικό ποσό που έχασαν οι Αμερικανοί από επενδυτικές απάτες το 2024
Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν γενικά ισχυρισμούς ότι ένας καταναλωτής θα έχει μεγάλες αποδόσεις επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα κερδοφορίας

Το φλερτ της Κίνας με τους ξένους CEOs και η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα θέλει να φέρει πίσω μεγάλες ξένες επενδύσεις μετά από ένα κύμα φυγής

Η οργή κατά του Μασκ φτάνει και στην Tesla - Επιθέσεις με αυγά και μολότοφ
Ως απάντηση στην εκστρατεία του Μασκ ενάντια στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, στο στόχαστρο μπαίνουν φορτιστές και εκθεσιακοί χώροι της Tesla

Η ΕΕ εξετάζει τη δημιουργία νέων στρατιωτικών δορυφόρων για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται από την Ευρώπη για τον εντοπισμό απειλών και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια