Το κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα αποφάσισε να καθαιρέσει τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-γέολ, με 12 βουλευτές από το κόμματος του να στηρίζουν την πρόταση της αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση που φαίνεται να τους βρήκε όλους απροετοίμαστους.
Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν λέει ότι θα «δώσει μάχη ως το τέλος»
Η προσοχή θα στραφεί τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας, το οποίο αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις κατά τον χειρισμό της πρότασης μομφής του Γιουν.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας πρέπει να αποφασίσει εντός 180 ημερών αν θα απομακρύνει τον Γιουν από το αξίωμά του ή αν θα απορρίψει την πρόταση μομφής και θα αποκαταστήσει τις εξουσίες του. Εάν το δικαστήριο τον απομακρύνει ή παραιτηθεί, πρέπει να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών.
Η πρόταση μομφής είναι απλώς το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση του Γιουν από το αξίωμά του, όπως αναφέρει ο Guardian, και θα μπορούσε να καταλήξει σε αποτυχία.
Ενώ οι προεδρικές του εξουσίες θα μεταβιβαστούν αμέσως στον πρωθυπουργό Χαν Ντουκ-σου, οι αντίπαλοι του Γιουν θα πρέπει να περιμένουν να μάθουν αν κατάφεραν να τον κάνουν μόλις τον δεύτερο πρόεδρο της Νότιας Κορέας που καθαιρέθηκε επιτυχώς, μετά την Παρκ Γκουν-χε το 2017.
Νότια Κορέα: Παραβίασε ο Γιουν το σύνταγμα;
Το συνταγματικό δικαστήριο θα εξετάσει κατά πόσον ο Γιουν παραβίασε το σύνταγμα μέσω της κήρυξης στρατιωτικού νόμου και των επακόλουθων ενεργειών του. Επιπλέον, ερευνάται για πιθανές κατηγορίες εξέγερσης – ένα έγκλημα που μπορεί να επισύρει τη θανατική ποινή.
Για να αποδειχθεί η εξέγερση, οι ανακριτικές αρχές θα πρέπει να αποδείξουν τόσο την πρόθεση ανατροπής της συνταγματικής τάξης όσο και αποδείξεις πραγματικών βίαιων πράξεων. Οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που έσπασαν παράθυρα για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και οι συμπλοκές με το κοινοβουλευτικό προσωπικό τη νύχτα που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος θα μπορούσαν να εξεταστούν ως πιθανά αποδεικτικά στοιχεία.
Η συνταγματική και η ποινική διαδικασία θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα, αλλά αν ο Γιουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μομφής θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις του δικαστηρίου.
Καθώς το πλήθος πανηγύριζε την παραπομπή του Γιουν και χειροκροτούσε τους βουλευτές κατά την αποχώρησή τους από το κτίριο της συνέλευσης, η αβεβαιότητα θολώνει το επόμενο μέρος της διαδικασίας.
Η επόμενη μέρα
Η καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ βρίσκεται πλέον στα χέρια του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Το συνταγματικό δικαστήριο έχει συνήθως εννέα δικαστές, αλλά επί του παρόντος έχει μόλις έξι, καθώς τρεις που αποχώρησαν από τη θέση τους τον Οκτώβριο δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί. Για να εγκριθεί, μια ψηφοφορία μομφής πρέπει συνήθως να λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον έξι από τους εννέα δικαστές.
Στην περίπτωση του Γιουν, ωστόσο, και οι έξι θα πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση του Σαββάτου στο κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, μία μόνο διαφωνούσα φωνή στην έδρα θα μπορούσε να του δώσει αναστολή, αν και η θέση του θα αποδυναμωνόταν σοβαρά -και ίσως μοιραία-.
Το συνταγματικό δικαστήριο απαιτεί συνήθως επτά δικαστές για τη συζήτηση υποθέσεων, αν και πρόσφατα επέτρεψε τη συζήτηση με έξι δικαστές σε μια ξεχωριστή υπόθεση μομφής. Νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το δικαστήριο θα ήταν απρόθυμο να λάβει μια τόσο βαρυσήμαντη απόφαση χωρίς πλήρη σύνθεση, δεδομένης της πολιτικής βαρύτητας της απομάκρυνσης ενός προέδρου.
Η πιο πιθανή λύση είναι το δικαστήριο να ζητήσει από την εθνοσυνέλευση να διορίσει τρεις νέους δικαστές προτού προχωρήσει στη δίκη μομφής του Γιουν.
Πηγή in.gr
Latest News
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου