Πλεονασματικά παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, παρά τις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπέρασαν τα 48,84 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2024 αυξημένες κατά 1,68 δισ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το πλεόνασμα των ταμείων προσδιορίζεται πάνω από τα 900 εκ. ευρώ και αποδίδεται στις αυξημένες εισροές από εισφορές λόγω της αύξησης της απασχόλησης, αλλά και στον υψηλό αριθμό των εργαζόμενων συνταξιούχων που αποδίδουν την μη ανταποδοτική εισφορά του 10% της αμοιβής τους από την εργασία.

ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού το πλεόνασμα παρουσιάζει μείωση κατά 161 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024. Τα έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 52,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,1δισ σε σχέση με το 2024. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 434 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1.353 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024 και να ανέλθουν σε 51.167 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 434 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω μεταβολή ενσωματώνει τις ακόλουθες αυξομειώσεις: την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από εισφορές, η οποία οφείλεται στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, στη νέα αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εντός του 2025 και στην αύξηση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα από τον Απρίλιο 2025 ως αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Επιπρόσθετα, αύξηση κατά 767 εκατ. ευρώ προβλέπεται να παρουσιάσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τρέχουσες και λοιπές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις.

Η ανωτέρω μεταβολή ενσωματώνει κυρίως αυξομειώσεις προερχόμενες από: την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναπλήρωση των εσόδων από την προαναφερόμενη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για τον ΕΟΠΥΥ.

Την αύξηση της επιχορήγησης της ΔΥΠΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες για τη στήριξη των ανέργων (επιδόματα ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες για το σύνολο των ασφαλισμένων κ.λπ.).

Και την μείωση των μεταβιβάσεων από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων σε σχέση με το 2024.

Οι δαπάνες των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1.353 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024 και να ανέλθουν σε 51.167 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 1.1 δισ ευρώ των κοινωνικών παροχών, η οποία αποτυπώνει κυρίως: την προβλεπόμενη αύξηση κατά 961 εκατ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης και κατά κύριο λόγο της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις εξαιτίας κυρίως: της αναπροσαρμογής των συντάξεων, της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων και την προβλεπόμενη αύξηση κατά 142 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2024, των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παρόχων υγείας) του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.