
Διπλό θετικό μήνυμα στις αγορές στέλνει η Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ μνημονιακού χρέους και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 που προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και περαιτέρω μείωση του χρέους.
Σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, ασθενικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, όπου η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωπες και σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που εξασφαλίζουν τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων και τα επόμενα χρόνια.
Δημόσιο Χρέος: Πρόωρη αποπληρωμή και το 2027 σχεδιάζει το ελληνικό Δημόσιο
Το επιστέγασμα των συνθηκών αυτών, όπως σημειώνουν οικονομικοί παράγοντες, ήταν η πρώτη αναβάθμιση εντός επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SCOPE την περασμένη εβδομάδα που άνοιξε το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις εντός του 2025 και από άλλους οίκους αξιολόγησης.
Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ ευρώ από το δάνειο των 52,3 δισ ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς και η επόμενη ύψους 5,3 δισ ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2025, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα έχουν ως αποτέλεσμα στο τέλος του επόμενου έτους να έχουν αποπληρωθεί πρόωρα 28,3 δισ ευρώ από το σύνολο του δανείου εκείνου το οποίο λήγει κανονικά το 2041. Ο στόχος είναι το σύνολο των δανείων αυτών να αποπληρωθεί πολύ νωρίτερα και η Ελλάδα να απαλλαγεί από το βάρος της εξυπηρέτησής του, κερδίζοντας μία δεκαετία ετήσιων υποχρεώσεων.
Ο προϋπολογισμός
Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2025 που είναι υπερδιπλάσιος του ρυθμού ανάπτυξης που εκτιμάται για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το επόμενο έτος τροφοδοτούμενο από την ανάπτυξη και τα αυξημένα έσοδα που αποδίδει η πολιτική περιστολής της φοροδιαφυγής. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο 147,5% του ΑΕΠ έναντι 154% του ΑΕΠ το 2024.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2024 με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού τα δημόσια έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 66,7 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 3,75 δισ ευρώ έναντι του αρχικού στόχου. Πρόκειται για υπέρβαση που προήλθε από τη μείωση της φοροδιαφυγής κατά 1,8 δισ ευρώ καθώς και από τα επιπλέον έσοδα που έφερε η ανάπτυξη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι για το 2025 προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% συγκριτικά με φέτος έναντι ετήσιας αύξησης 6,7% που σημειώθηκε το 2024 συγκριτικά με πέρυσι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η δυναμική των εσόδων αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και το 2025 συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο επιτρέπει αφενός την συνέχιση της πολιτικής πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και αφετέρου δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω παρεμβάσεις στήριξης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων αλλά και για μειώσεις στη φορολογία με στόχο την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2