Εν αναμονή δύο σημαντικών εκπλήξεων ο Προϋπολογισμός 2025, τις οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.
Ο Προϋπολογισμός 2025 μπαίνει στην τελική ευθεία προς συζήτηση και ψήφιση με αυξημένα έσοδα από φόρους αλλά και δαπάνες.
Προϋπολογισμός: Αναδρομικά συνταξιούχων και «Αττικός Ήλιος» «απειλούν» την εκτέλεσή του
Ο Προϋπολογισμός 2025 και οι εκπλήξεις
Όπως πληροφορείται ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά θα λάβουν την αύξηση του 2,4%, ενώ είναι πολύ πιθανόν να δώσει και έκτακτο επίδομα σε ένστολους.
Ένα σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, είναι στην περίπτωση που δεν δοθεί το πρόσθετο έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, να μηδενιστεί η συμμετοχή τους στις δαπάνες για φάρμακα.
Την ίδια στιγμή θα εξειδικεύσει τα μέτρα για τις τράπεζες και ιδιαίτερα το σχέδιο μείωσης των προμηθειών που επιβάλλονται σε μία σειρά από συναλλαγές όπως είναι για παράδειγμα η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, μεταφορά ποσών από μία τράπεζα σε άλλη, έκδοση νέων καρτών μετά από απώλεια κτλ.
Το έκτακτο επίδομα
Το έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 150 ευρώ και θα αφορά περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ το μήνα.
Το συνολικό κόστος για τον φετινό προϋπολογισμό του 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από 150 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά έχουν εξασφαλιστεί από την υπερ-απόδοση των εσόδων και την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Υψηλότερο επίδομα αναμένεται να δοθεί σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, τον στρατό, το λιμενικό, την πολιτική προστασία και την πυροσβεστική.
Τα έκτακτα βοηθήματα
Από την άλλη, τα θεσμοθετημένα έκτακτα βοηθήματα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και μηνιαίο άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ, σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με Αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και σε άλλες κοινωνικές ομάδες θα δοθούν βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Ειδικότερα, τα έκτακτα βοηθήματα στους συνταξιούχους αναμένεται να δοθούν την Τετάρτη στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.
Επίσης, οι συνταξιούχοι, με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου, θα δουν στον λογαριασμό τους και αύξηση 2,4% εφόσον φυσικά δεν έχουν προσωπική διαφορά που να απορροφά εξ ολοκλήρου την αύξηση.
Οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά των συντάξεων το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου και Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου ανάλογα το ταμείο που ανήκουν.
Οι προμήθειες των τραπεζών
Αναφορικά με τις προμήθειες των τραπεζών στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν για πάρα πολλές περιπτώσεις έως και 50%.
Σήμερα οι μέσες χρεώσεις για τις συναλλαγές στις τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής: Πληρωμή ΕΦΚΑ, ρεύμα, νερό, κινητή τηλεφωνία 0,30 ευρώ – 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή, μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS 0,45% – 2,5% επί του ποσού συναλλαγής, ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει 5 – 6 ευρώ, επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής 5 – 6 ευρώ, ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας 20 ευρώ, μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης 3 – 5 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ, εμβάσματα μικρά υψηλής προτεραιότητας 4 έως 31,5 ευρώ και μεγάλα εμβάσματα μεγάλα κατά μέσο όρο 90 ευρώ.
Υψηλές είναι οι προμήθειες σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις και για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (1,8 έως 2 ευρώ), για αυθημερόν μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα επιπρόσθετη χρέωση έως 10 ευρώ, ενώ σε γενικές γραμμές τα ποσά διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα και ανάλογα με το είδος του λογαριασμού και τη συνδρομή του πελάτη.
Τα έσοδα
Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2025, στις 228 σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται όλα τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ισορροπεί ανάμεσα στη καλή εικόνα που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία και στις γεωπολιτικές εξελίξεις που ανά πάσα στιγμή μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, τον πληθωρισμό.
Πάντως, με τα τωρινά δεδομένα, τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν το επόμενο έτος στα 69,2 δισ. ευρώ, έναντι 66,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να είναι οι συνολικές εισπράξεις φόρων στα τέλη του 2024.
Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση τα έσοδα από φόρους θα αυξηθούν κατά 3,7%. Ως βασικός λόγος της αύξησης αυτής είναι η προβλεπόμενη μεγέθυνσης της οικονομίας, όπως αντικατοπτρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις αλλά και η περαιτέρω περιστολή της φοροδιαφυγής.
Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών (αθροιστικά ΦΠΑ και ΕΦΚ) προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 38 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ ή 4,4% έναντι του 2024. Ειδικότερα τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ έναντι του 2024 και οι ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7,27 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024 ή 0,65%.
Οι φόροι ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος
Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 39 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, για φυσικές καταστροφές.
Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 25,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ ή 4,1% έναντι του 2024. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 15,24 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 881 εκατ. ευρώ ή 6,1% έναντι του 2024, ως απόρροια της μεγέθυνσης της οικονομίας και της αναμενόμενης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 7,97 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 120 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι του 2024.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανέλθει σε 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 με το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους να αυξάνεται το 2025 σε σύγκριση με φέτος κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2025 στο 2,1%, από 2,7% που εκτιμάται ότι θα κλείσει εφέτος.
Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 και το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί από 10,3% το 2024 σε 9,7% το 2025.
Σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται να συμβεί στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς το 2024 θα διαμορφωθεί σε 154% και το 2025 θα μειωθεί σε 147,5% το 2025 (χαμηλότερα κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση το προσχέδιο Οκτωβρίου). Πάντως, σε απόλυτους αριθμούς, το δημόσιο χρέος θα είναι στο ίδιο ύψος με αυτό του 2024 καθώς θα παραμείνει στα 365 δισ. ευρώ.
Μισθοί και συντάξεις
Για τον κατώτατο μισθό αναμένεται αύξηση από 1η Απριλίου 2025 περίπου 40 ευρώ για να διαμορφωθεί από 830 ευρώ σε 870 ευρώ και στο τέλος του 2027 να έχει φθάσει στα 950 ευρώ. Την ίδια στιγμή προβλέπεται από τις αρχές του έτους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους και άλλο τόσο για τους εργοδότες με αποτέλεσμα οι μισθωτοί να δουν αυξήσεις 4,15 ευρώ μεικτά αν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, 5 ευρώ αν αμείβονται με 1.000 ευρώ, 6 ευρώ αν αμείβονται με 1.200 ευρώ, 7,5 ευρώ για μισθό 1.500 ευρώ και 10 ευρώ αύξηση για μισθό 2.000 ευρώ.
Οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν από το νέο έτος κατά 2,4% (θα φανεί στις πληρωμές των συντάξεων στα τέλη Δεκεμβρίου) και μέσω της αύξησης αυτής θα αυξηθούν και οι φόροι που θα εισπράξει το κράτος.
Συνολικά οι αυξήσεις στις συντάξεις θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 398 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι που θα δουν στην τσέπη τους την αύξηση του 2,4% είναι περίπου 1,9 εκατομμύρια και οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά.
Όσον αφορά στους μισθούς του Δημοσίου από τον Απρίλιο του 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στις βασικές απολαβές στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο εισαγωγικός μισθός δεν θα υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.
Βάσει της νέας αύξησης που δρομολογείται στον κατώτατο μισθό προβλέπεται οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1/4/2025 περίπου 20 ευρώ.
Αυτό γιατί σήμερα ο βασικός μισθός στο δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 850 ευρώ (20 ευρώ υψηλότερα από τον ιδιωτικό), αλλά από 1η Απριλίου 2025 εφόσον ο κατώτατος αυξηθεί στα 870 ευρώ θα υπολείπεται κατά 20 ευρώ και η διαφορά αυτή θα καλυφθεί με τη μορφή αύξησης.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας