
Το κυριακάτικο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών δίνει την ευκαιρία της «μάχης των εντυπώσεων» και της επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων μέσω της κλασικής οδού της γνωστοποίησης προθέσεων από το βήμα της Βουλής.
Όσο η αντιπολίτευση έχει πάρει θέση μάχης για να εξασφαλίσει για τους ψηφοφόρους της δυναμική ρητορική κατά της κυβέρνησης, παράλληλα στο κυβερνητικό μέτωπο έχουν βάλει «κάτω» τα κόστη και τα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ όσων δυσκολεύονται περισσότερο. Το βλέμμα της κυβέρνησης φυσικά είναι στο απαιτητικό 2025 λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας, ενώ οι αυξήσεις σε μισθούς υπολείπονται των αυξήσεων τα κόστη διαβίωσης.
Προϋπολογισμός 2025: Οι δύο εκπλήξεις και το σχέδιο για τις προμήθειες των τραπεζών
Η παραδοχή των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών ότι η συσσωρευμένη ακρίβεια έχει πληγώσει τη δημοφιλία της ΝΔ οδηγεί και στη λήψη μέτρων στήριξης που οδηγούν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
Ο προϋπολογισμός πάντως παρά τις εξαγγελίες για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, συντάξεις και τη μείωση ασφαλιστών εισφορών, φέρνει αυξήσεις φόρους.
Με βάση τα δεδομένα, τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν το επόμενο έτος στα 69,2 δισ. ευρώ, έναντι 66,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να είναι οι συνολικές εισπράξεις φόρων στα τέλη του 2024.
Περιμένοντας την έκπληξη πριν τις γιορτές
Πληροφορίες προϊδεάζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει εκπλήξεις αύριο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Οι παρεμβάσεις οι οποίες θα ανακοινώσει είναι εντός των οικονομικών περιθωρίων και παράλληλα τα ανακοινωθέντα μέτρα πρόκειται να τροφοδοτήσουν τους βουλευτές -ειδικά της επαρχίας – με θετικά επιχειρήματα όταν θα συναντήσουν τους πολίτες στις περιφέρεια που θα περάσουν τις γιορτές.
Οι γαλάζιοι βουλευτές βρίσκονται εν αναμονή εκπλήξεων λοιπόν από τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται:
– να ανακοινώσει έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα λάβουν την αύξηση του 2,4%. Αναμένεται να διαμορφωθεί στα 150 ευρώ και θα αφορά συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ το μήνα.
-Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ανακοινώσει δωρεάν συμμετοχή σε φάρμακα για χαμηλοσυνταξιούχους.
-H επιταγή ακρίβειας αναμένεται να κυμαίνεται όπως πέρσι στα 150 ευρώ.
-Πιθανόν θεωρείται να ανακοινώσει και έκτακτο επίδομα σε ένστολους.
Τέλος, αναφορικά με τις προμήθειες των τραπεζών η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις ώστε μειωθούν έως και 50%.
Φόροι και μισθοί
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις γνωστές παρεμβάσεις τις όποιες περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός.
Πέραν ότι θα αναφέρει τις μειώσεις φόρων που έχει πετύχει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, ο κ Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και στις αποδοχές του Δημοσίου.
Για τον κατώτατο μισθό αναμένεται αύξηση από 1η Απριλίου 2025 περίπου 40 ευρώ για να διαμορφωθεί από 830 ευρώ σε 870 ευρώ και στο τέλος του 2027 να έχει φθάσει στα 950 ευρώ.
Προβλέπεται από τις αρχές του έτους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους. Αυτό ισχύει και για τους εργοδότες και έτσι οι μισθωτοί θα δουν αυξήσεις 4,15 ευρώ μεικτά αν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, 5 ευρώ αν αμείβονται με 1.000 ευρώ, 6 ευρώ αν αμείβονται με 1.200 ευρώ, 7,5 ευρώ για μισθό 1.500 ευρώ και 10 ευρώ αύξηση για μισθό 2.000 ευρώ.
Οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν από το νέο έτος κατά 2,4% (θα φανεί στις πληρωμές των συντάξεων στα τέλη Δεκεμβρίου) και μέσω της αύξησης αυτής θα αυξηθούν και οι φόροι που θα εισπράξει το κράτος.
Συνολικά οι αυξήσεις στις συντάξεις θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 398 εκατ. ευρώ.
Για τους μισθούς του Δημοσίου από τον Απρίλιο του 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στις βασικές απολαβές στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1/4/2025 περίπου 20 ευρώ.
Πηγή: in.gr


Latest News

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη
![Eurobank: Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία – Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/trump3-scaled-1-e1732639305187-600x396.jpg)
Οι δασμοί Τραμπ και η ελληνική οικονομία - Ποιες είναι οι προκλήσεις [γράφημα]
Το δημογραφικό πρόβλημα, το επενδυτικό κενό, η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με τη Eurobank

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου - Τι συζήτησαν
Ο κ. Ντόναχιου συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» - Οι δασμοί και η ρήτρα διαφυγής για την Άμυνα

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι [πίνακες]
Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ)

Εθνική Τράπεζα: Τα 23 ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τους δασμούς Τραμπ
Οι ελιές και το ελαιόλαδο, είναι τα κυριότερα προϊόντα, με σωρευτικές εξαγωγές απο 1 δισ. το καθένα προς τις ΗΠΑ

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης