
Τάσει συρρίκνωσης επιδεικνύουν οι αυξήσεις για πολλούς baristas της Starbucks Corp. υπό τη σκιά των χειρότερων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μετά την πανδημία.
Οι μικρότερες μισθολογικές αυξήσεις ακολουθούν μια χρονιά αναταραχής κατά την οποία τα μποϊκοτάζ, οι αυξήσεις τιμών και η αργή εξυπηρέτηση οδήγησαν στην ανησυχητική μείωση της κίνησης και την συνακόλουθη πτώση των πωλήσεων.
Starbucks: Γιατί η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά από το 2020
Σε απάντηση, η Starbucks αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της με τον πρώην επικεφαλής της Chipotle Mexican Grill Inc. Μπράιαν Νίκολ, προσφέροντάς του ένα πακέτο αποδοχών αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του οποίου συνδέεται με τις μελλοντικές επιδόσεις της εταιρείας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να βελτιώσει την εμπειρία των εργαζομένων ως μέρος του σχεδίου του για την αναζωογόνηση των εσόδων. Η στρατηγική του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον εξορθολογισμό του μενού και την επανεξέταση των επιπέδων προσωπικού.
Πού θα κινηθούν οι αυξήσεις μισθών της Starbucks
Οι μισθολογικές αυξήσεις θα κυμαίνονται γενικά από 2% έως 3% ανάλογα με την αρχαιότητα, με ορισμένες εξαιρέσεις, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg News. Πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο θα λάβουν αυξήσεις τουλάχιστον 3%, ενώ όσοι έχουν πέντε ή περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας θα λάβουν τουλάχιστον 5%.
Φέτος, οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι με πέντε χρόνια υπηρεσίας θα λάβουν αύξηση 3% ή μια αύξηση που θα ανεβάσει τους μισθούς τους σε τουλάχιστον 10% πάνω από την αρχική τιμή της αγοράς τους, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο. Οι εργαζόμενοι με διετή θητεία θα λάβουν το υψηλότερο από μια αύξηση 2,5% ή μια αύξηση που ανεβάζει το μισθό τους σε τουλάχιστον 5% πάνω από την αρχική τιμή της περιοχής τους.
Οι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν πιο πρόσφατα θα λάβουν είτε 2% είτε μια αύξηση στο αρχικό ποσοστό της τοπικής αγοράς, ανάλογα με το πόσο καιρό εργάζονται.
Οι αυξήσεις των baristas, οι οποίες δεν συνδέονται με την απόδοση, θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αλλαγές στις επιταγές τους στις 10 ή 17 Ιανουαρίου, ανάλογα με τον κύκλο μισθοδοσίας τους, σύμφωνα με το έγγραφο.
Οι δείκτες λένε την αλήθεια
Η μετοχή της Starbucks υποχώρησε κατά 0,6% στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης την Πέμπτη. Οι μετοχές έχουν κερδίσει 1,9% φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο 27% του δείκτη S&P 500.
Οι αυξήσεις των baristas, οι οποίες δεν συνδέονται με την απόδοση, θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αλλαγές στις επιταγές τους στις 10 ή 17 Ιανουαρίου, ανάλογα με τον κύκλο μισθοδοσίας τους, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η Starbucks υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να πληρώνει πάνω από τον τοπικό κατώτατο μισθό σε όλες τις αγορές των ΗΠΑ. Οι μισθολογικές αυξήσεις εξαρτώνται από εκτιμήσεις όπως η ανταγωνιστικότητα της αγοράς και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
«Σε μια χρονιά που η Starbucks ήταν πρόθυμη να επενδύσει τεράστιους πόρους στην εξασφάλιση κορυφαίων στελεχών, η εταιρεία πρέπει να κάνει περισσότερα για να επενδύσει σε συνεργάτες σε όλο το σύστημα», επισήμανε στο Bloomberg η Michelle Eisen, barista και ηγέτης της Starbucks Workers United, του συνδικάτου που εκπροσωπεί περίπου το 5% των baristas της εταιρείας.
Οι αντιδράσεις
Το συνδικάτο, το οποίο έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία οδεύουν προς τα τελικά τους στάδια, πιέζει για ένα πλαίσιο σύμβασης που θα αντιμετωπίζει ποικίλες ανησυχίες, όπως ο προγραμματισμός και η στελέχωση.
Οι διευθυντές έλαβαν εντολή να λένε στους εργαζόμενους ότι η Starbucks προσφέρει ανταγωνιστικές αμοιβές, υπενθυμίζοντάς τους παράλληλα ότι είναι μόνο «ένα στοιχείο» ενός πακέτου αποζημίωσης που περιλαμβάνει επίσης πληρωμένο χρόνο ασθενείας και άδειας, έναν premium λογαριασμό Spotify και 20 δωρεάν συνεδρίες ψυχικής υγείας. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν ασφάλιση υγείας και δίδακτρα για το κολέγιο.
Η Starbucks δίνει στους εργαζόμενους μετοχές στην εταιρεία μέσω ενός προγράμματος γνωστού ως Bean Stock. Περίπου 230.000 εργαζόμενοι έλαβαν τις επιχορηγήσεις φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι μισθοί για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους λιανικής πώλησης ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 18 δολάρια, δήλωσε εκπρόσωπος της Starbucks, και κυμαίνονται από 15,25 έως 26 δολάρια. Με τις παροχές, το πακέτο αποζημίωσης αποτιμάται στα 30 δολάρια την ώρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Starbucks δήλωσε επίσης ότι έχει δώσει στους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, επιτρέποντάς τους να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, ενώ παράλληλα αποκτούν δικαίωμα να πάρουν ή να διατηρήσουν τα επιδόματα. Νωρίτερα φέτος, η Starbucks δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους είχε φθάσει σε χαμηλά επίπεδα μετά την πανδημία.
Οι baristas δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται από την υποαπόδοση της εταιρείας. Πολλοί εταιρικοί εργαζόμενοι λαμβάνουν μόνο το 60% των συνολικών τους μπόνους, είχε αναφέρει εξάλλου το Bloomberg News τον Νοέμβριο.


Latest News

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ