Την πόρτα εισόδου στην εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που τρέχει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ χτυπά για τα καλά το γαλλικό πολυεθνικό fund Meridiam.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, τις προηγούμενες ημέρες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ υπήρξαν συναντήσεις στελεχών του fund με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη.

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Στη Βουλή η τροπολογία – Ποιος πληρώνει πιθανές καθυστερήσεις του έργου

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Great Sea Interconnector που τρέχει το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το τμήμα του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.

Η Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Η Meridiam, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προχωρά στο επόμενο βήμα, μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης με τον ΑΔΜΗΕ, τον περασμένο Ιούνιο και εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο εισόδου στη Great Sea Interconnector.

Ο γαλλικός διεθνής επενδυτής, λένε διπλωματικές  πηγές, κινητοποιήθηκε επίσης μετά και την τριμερή του Σεπτεμβρίου Μακρον – Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Meridiam αποτελεί έναν παγκόσμιο επενδυτή που δραστηριοποιείται σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 22 δισ. δολαρίων, ενώ ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Αποτελεί δε, τον βασικό επενδυτή στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, η οποία βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.

Το ενδιαφέρον

Στην παρούσα φάση η ηλεκτρική διασύνδεση, όπως προαναφέρθηκε, προχωρά ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου ανάμεσα στην Ελλάδα (Κρήτη) με την Κύπρο.

Για την είσοδο τους ενδιαφέρονται και επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε πρόσφατα και στο OT FORUM ο κ. Μανουσάκης.

Στις αρχές του 2026 θα έχει κατασκευαστεί το καλώδιο που θα ενώσει τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, ενώ το 2025 θα εκτελούνται εργασίες μελετών βυθού και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχει πραγματοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ και η μελέτη κόστους – οφέλους.

Το έργο έχει ισχυρή γεωπολιτική σημασία και ιδίως στη φάση που διανύει η νοτιοανατολική Μεσόγειος με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και εκτιμάται πώς θα έχει ολοκληρωθεί το 2029, αίροντας από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια