«Ο προϋπολογισμός του 2025 θα είναι ο πρώτος που θα καταρτίσει η κυβέρνηση χωρίς τις μεγάλες ευελιξίες των προηγούμενων ετών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
«Δύο λέξεις περιγράφουν την πολιτική σας, κ. Μητσοτάκη. Χαμένη ευκαιρία»
Είναι «προϋπολογισμός χαμένων ευκαιριών, μισής αλήθειας και απουσίας προοπτικής και ελπίδας για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το σωσίβιο του κυβερνητικού σας ναυαγίου», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Έξι χρόνια τώρα έχετε αποτύχει παταγωδώς να κάνετε την οικονομία πιο ανταγωνιστική, την κοινωνία πιο δίκαιη και τους Έλληνες πιο αισιόδοξους», πρόσθεσε.
Για τις τράπεζες
«Προσπαθήσατε να πείσετε ότι είναι κανονικότητα να έχουμε μηδενικά καταθετικά επιτόκια και από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων στην Ευρώπη. Ότι είναι φυσιολογικό να πληρώνει προμήθειες ο χαμηλοσυνταξιούχος. Ότι είναι καλό για την κερδοφορία των τραπεζών η δραματική συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και των ATM. Όλα αυτά για εσάς είναι μία κανονικότητα, όπως και τα περίπου 11 δισ. κέρδη των τραπεζών σε δύο χρόνια», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Φέραμε μία ισορροπημένη πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 5% στα κέρδη των τραπεζών για τη διετία 2023 – 2024 που θα είχε έσοδα 500 εκατ. ευρώ για τα ταμεία μας. Φέραμε νέα τροπολογία για τις παράλογες χρεώσεις, είπατε πάλι όχι και διαστρεβλώσατε την αλήθεια, ότι τάχα μου θέλαμε να καθορίσουμε με διοικητικό τρόπο τα επιτόκια. Θέλουμε επιτέλους να γίνει σεβαστή η απόφαση του Αρείου Πάγου. Όταν οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να αυξάνουν το επιτόκιο του δανείου, καθώς αυξάνεται το επιτόκιο της ΕΚΤ, δεν θα πρέπει να έχουν υποχρέωση να το μειώνουν, όταν πέφτει το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Μιας και έρχονται γιορτές, εύχομαι να βρείτε κάποιον να σας φροντίζει όπως ο πρωθυπουργός τα εγχώρια συμφέροντα των τραπεζών και των ολιγοπωλίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε ακόμη ότι χθες είχαμε «επέτειο» από τα «μπινελίκια του κ. Σταϊκούρα στις τράπεζες», αλλά δύο χρόνια δεν είδαμε τίποτα, τόνισε.
«Λέγατε πολλά μέχρι να κάτσετε στην καρέκλα…»
«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσατε λόγω ανικανότητας να περάσετε την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Λαϊκιστής είμαι εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης που πρότεινε το 2010 και 2011 οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλα;», αναρωτήθηκε.
«Λέγατε πολλά μέχρι να κάτσετε στην καρέκλα, μέχρι να κατακτήσετε την εξουσία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για την Παιδεία και την ειδική αγωγή
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει πυροδοτήσει μία τεράστια στροφή στην ιδιωτική από τη δημόσια εκπαίδευση.
Στο ζήτημα της ειδικής αγωγής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πάμε με βήματα χελώνας».
«Εδώ δεν μετράται μόνο η ευαισθησία μας, αλλά η αποτυχία μας να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, ένα συμπεριληπτικό κράτος», είπε, ανάμεσα σε άλλα.
Για τα ενοίκια και το περιστατικό που έγινε viral στο Ηράκλειο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με τα υψηλά ενοίκια.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο περιστατικό που έγινε viral στη γειτονιά που μεγάλωσε στο Ηράκλειο, στον Κατσαμπά, επειδή νοικιαζόταν διαμέρισμα 52 τ.μ. για 400 ευρώ και σχηματίστηκαν ουρές.
Από τα 2,1 δισ. των ξένων επενδύσεων το 1,1 αφορά στην αγορά ακινήτων, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και μίλησε για «αφελληνισμό».
Για εμάς δεν είναι ανάπτυξη η αφαίμαξη του ελληνικού λαού, είναι υπανάπτυξη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ναρκοθετήσατε το ενεργειακό μέλλον της χώρας»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έριξε νέα βέλη προς την κυβέρνηση σχετικά με τις πολιτικές της για την ενέργεια.
«Ναρκοθετήσατε το ενεργειακό μέλλον της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε «για μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, για άναρχο, πελατειακό σχεδιασμό της αγοράς», ενώ τόνισε ότι «υπονομεύσατε με τις ραδιουργίες σας και την αυτόνομη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων».
«Βιώσαμε δύο ενεργειακές κρίσεις χωρίς να υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες»
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι: «Δεσμεύομαι ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διασφαλίσει καθαρούς, διαφανείς κανόνες στην αγορά ενέργειας».
«Από αστοχίες και παραβλέψεις, οι καταναλωτές έχουν εγκλωβιστεί σε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»
«Ας μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τη ΔΕΗ. Τη διαφημίζεται ως success story, αλλά αντί ο στόχος της να είναι να φτάνει φτηνό ρεύμα στον καταναλωτή, υιοθετεί πολιτικές βραχυπρόθεσμου κέρδους με αμφιλεγόμενες επενδύσεις, παχυλούς μισθούς σε στελέχη, σπατάλες εκατομμυρίων στα ΜΜΕ», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για το δημογραφικό και την περιφερειακή ανάπτυξη
«Για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό. Γι’ αυτό ζητάμε συναίνεση», πάνω σε αυτό το ζήτημα, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Σε λίγο τα χωριά μας θα είναι χωριά – φαντάσματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης.
«Πώς να μείνουν οι άνθρωποι όταν υπάρχει απουσία υποδομών;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με τους κατοίκους της περιφέρειας.
«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει υπόψιν της τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς ενίσχυση του παραγωγικού τομέα», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε τομάτες, κηπευτικά από την Πολωνία».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
«Τι συμβαίνει, κ. Μητσοτάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχετε αλλάξει τόσες διοικήσεις; Τι έγινε και έχει βυθιστεί στη διαφθορά με την κυβέρνησή σας;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με τον συγκεκριμένο Οργανισμό.
Για τα εθνικά θέματα
«Έχετε μπλέξει τα κομματικά σας προβλήματα με τα εθνικά ζητήματα της χώρας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις διαφορετικές φωνές που ακούγονται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης πάνω στα εθνικά θέματα.
«Ο κ. Γεραπετρίτης βλέπει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για προσφυγή στη Χάγη. Ο πρωθυπουργός βλέπει το παράθυρο, αλλά το βλέπει κλειστό. Ο κ. Δένδιας δεν βλέπει κανένα παράθυρο, αλλά ορθάνοιχτη πόρτα για παραχωρήσεις», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Πηγή: in.gr
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ