![Airbnb: Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου η έκδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/airbnb-gfc775d8a0_1920-768x435-1.jpg)
Περιθώριο 15 ημερών έχουν όσοι ενδιαφέρονται να εκδώσουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb) που βρίσκονται στα πρώτα τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν να τα μισθώνουν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 «παγώνουν» οι νέες άδειες για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, όπου παρατηρείται οξύ στεγαστικό πρόβλημα.
Airbnb: Η Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς για τα Χριστούγεννα [γραφήματα]
Η νομοθεσία για τα Airbnb
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την παραπάνω ημερομηνία θα απαγορεύεται η έκδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στην εφορία για βραχυχρόνιες μισθώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Οσοι επιχειρήσουν να το κάνουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, που θα ξεκινούν από 20.000 ευρώ και θα υπολογίζονται με βάση τον τζίρο, με την εφορία να παρακρατεί το 50% των εσόδων.
Οι τρεις μεγάλες πλατφόρμες σκοπεύουν να υπογράψουν νέο, αυστηρότερο μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διαγράφονται άμεσα όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις του νόμου. Παράλληλα, ήδη λειτουργεί ειδικός αλγόριθμος που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ για την ανίχνευση παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με τα νέα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ΑΜΑ δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Οσοι, όμως, δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση, έχουν προθεσμία ως το τέλος του έτους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις προς λογιστές για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το μέτρο αφορά περιοχές κυρίως του Κέντρου και πλησίον του Κέντρου της Αθήνας με υπερκορεσμό σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αφορά, δηλαδή, περιοχές όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο και κυρίως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Πλατεία Ομονοίας, Εξάρχεια, Χαυτεία, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Λεωφόρος Αλεξάνδρας κ.λπ.).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο κέντρο της Αθήνας τους καλοκαιρινούς μήνες υπολογίζεται ότι λειτούργησαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η διαδικασία
Η διαδικασία απόκτησης του ΑΜΑ είναι ηλεκτρονική και μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη ή από τον λογιστή του μέσω των προσωπικών του κωδικών TAXISnet. Απαιτούνται, μεταξύ άλλων, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και τα τετραγωνικά μέτρα του, εάν πρόκειται για τμηματική μίσθωση. Ο διαχειριστής ακινήτου που επιθυμεί να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις υποχρεούται:
■ Να έχει αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
■ Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
■ Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή.
Υπολογίζεται ότι σήμερα 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ και μισθώνονται βραχυχρόνια, με 40.000 ΑΜΑ να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία.
Το πρόστιμο
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το πρόστιμο ανέρχεται στο 50% του εισοδήματος από τη μίσθωση, με ελάχιστο ποσό 20.000 ευρώ. Για επανειλημμένες παραβάσεις εντός του ίδιου φορολογικού έτους, το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% των εισοδημάτων από τη μίσθωση, με κατώτατο όριο τα 40.000 ευρώ.


Latest News

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Πόσοι Έλληνες έχουν δεύτερη κατοικία – Το βασικό κριτήριο για την αγορά ακινήτου [πίνακας]
Αποκαλυπτική έρευνα της RE/MAX για τις νέες τάσεις στην κτηματαγορά - Τι ισχύει σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη
![Διαμερίσματα: Προσέγγισαν τα προ κρίσης χρέους επίπεδα οι τιμές το 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/evakinita6045-1024x682-1-600x400.jpg)
Πώς οι τιμές στα διαμερίσματα έφτασαν σε επίπεδα προ κρίσης [γραφήματα]
Τι δείχνει ανάλυση της Eurobank για τις τιμές στα διαμερίσματα - Η σύγκριση Ελλάδας με Ευρωζώνη