Για εμφανή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας χάρη στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια κάνει λόγο ο Dean Turner, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος απ’ ότι δέκα χρόνια πριν.
UBS: «Βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη και αποκλιμάκωση του χρέους για την Ελλάδα
Ο Chief Eurozone & UK Economist CIO της UBS Wealth Management μιλώντας στον «ΟΤ» στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας στην Αθήνα υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα επωφελείται από το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει», το οποίο κάνει την οικονομία της πιο δυναμική.
UBS: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για τις ξένες επενδύσεις
Οι μεταρρυθμίσεις, όπως λέει, μπορούν να συμβάλουν στην προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα. Ειδικά σε τομείς που διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα και έχουμε υψηλή εξειδίκευση όπως η ναυτιλία.
Ενισχυτικά, σημειώνει, λειτουργεί η πολιτική σταθερότητα που απολαμβάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και οι μικρότεροι μέσοι μισθοί σε σχέση με την υπόλοιπη νότια Ευρώπη.
«Στοίχημα» η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον κ. Turner, το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένουν την υλοποίηση επενδύσεων σε τεχνολογίες του αύριο, οι οποίες θα την καταστήσουν ακόμη πιο ανθεκτική στους διεθνείς κλυδωνισμούς.
Η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση μπορεί να ανοίξουν νέους ορίζοντας στην ελληνική οικονομία
Η «πράσινη» μετάβαση και η προετοιμασία για την ψηφιακή εποχή που αναδύεται είναι οι παράγοντες κλειδιά που θα βοηθήσουν την οικονομία να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Η τεχνολογία φέρνει τεράστιες αλλαγές στην οικονομία
«Το οικονομικό μοντέλο του παρελθόντος», υπογραμμίζει, «δεν μπορεί να δουλέψει στο μέλλον» και πως «στα χρόνια που έρχονται θα γίνουν τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου».
Οι χώρες θα πρέπει να οικοδομήσουν οικονομίες που μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έρχονται, αφού όπως λέει είμαστε ακόμη στην αρχή της αποκαλούμενης και 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Σύμφωνα με τον κ. Turner, οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην ρομποτική είναι και το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας, έναν τομέα που σήμερα υστερεί η χώρα μας.
Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα για το μέλλον
Στο σημείο αυτό, το στέλεχος της UBS επισημαίνει πως η Ελλάδα μπόρεσε και εφάρμοσε επίπονες μεταρρυθμίσεις που έβαλαν την οικονομία της σε πολύ καλύτερη θέση, για να προσαρμοστεί για το μέλλον, απ’ ότι ήταν δέκα χρόνια πριν.
Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις
Ο κ. Turner ερωτώμενος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προεξοφλεί πως θα έρθουν και άλλες αναβαθμίσεις τα επόμενα χρόνια από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, υπό την προϋποθεση ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται η δυναμική του χρέους και τονίζει πως χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν τέτοιου είδους αποφάσεις.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την Γαλλία, η οποία μπορεί να υποβαθμίστηκε πρόσφατα ωστόσο δεν ήταν κάτι που ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη…
Η αναβάθμιση του ΧΑ και οι διεθνείς αγορές
Η συζήτηση μεταφέρεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στις προοπτικές που ανοίγονται σε περίπτωση επιστροφής του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από αναδυόμενη που είναι σήμερα.
Αφού υπογραμμίζει πως το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία, ο κ. Turner θεωρεί πως αυτό που θα καθορίσει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο την πορεία του ΧΑ είναι το διεθνές περιβάλλον ενώ δεν θεωρεί πως η αναβάθμιση θα κάνει μεγάλη διαφορά.
Μικρή επίπτωση από πιθανούς δασμούς Τραμπ
Αμελητέες εκτιμά ο κ. Turner πως θα είναι και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από τους δασμούς που πιθανολογείται πως θα επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως δεν βλέπει σοβαρές παρενέργειες, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται στις υπηρεσίες.
Αντίθετα, θεωρεί πως σοβαρό πρόβλημα θα έχουν όσες χώρες στηρίζονται περισσότερο σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως η Γερμανία.
Οι στοχευμένες κινήσεις και ο κίνδυνος του μπούμερανγκ
Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται η UBS, η πιθανότητα να επιβάλλει ο Τραμπ αδιακρίτως δασμούς σε όλο τον κόσμο είναι μικρή.
Και αυτό γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε εξαιρετικά καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικάνικη οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που αυτή αποδίδει καλά.
Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν επιλεκτικές κινήσεις και στοχευμένοι δασμοί από το νέο «ένοικο» του Λευκού Οίκου καθώς είναι δεδομένο ότι οδεύουμε σε έναν κόσμο με περισσότερο προστατευτισμό.
Οι αμερικάνικοι δασμοί σύμφωνα με την ανάλυση της UBS είναι κάτι που θα απασχολήσουν τον κόσμο στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026 και όχι άμεσα, αφού εκτιμάται πως είναι άλλες οι προτεραιότητες του νέου προέδρου.
Η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν 2%
Κληθείς να σχολιάσει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Turner προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,7% με 0,8% για φέτος και ανάλογη του χρόνου. Η ύφεση, λέει, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αποδίδουν καλύτερα καθώς είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο ενεργειακό σοκ και λιγότερο εξαρτημένες από τη βιομηχανία
Σε καλύτερη… μοίρα εκτιμάται πως είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα που αναμένεται να συνεχίσουν να αποδίδουν καλύτερα την υπόλοιπη Ευρώπη.
Και αυτό γιατί είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο ενεργειακό σοκ και λιγότερο εξαρτημένες από τη βιομηχανία ενώ έχουν στη διάθεσή τους και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2% το 2025.
Ελκυστικός για τους επενδυτές ο τομέας της υγείας
Όσον αφορά στους τομείς που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη, ο κ. Turner ξεχωρίζει τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης καθώς όπως λέει έχει αμυντικά χαρακτηριστικά και καλά περιθώρια κέρδους αλλά και τον τουρισμό.
Για τις τράπεζες εμφανίζεται κάπως επιφυλακτικός, λέγοντας πως παρουσιάζουν μικτή εικόνα λόγω των χαμηλών επιτοκίων, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και με τα τρόφιμα αφού δεν βλέπει κάποιον σημαντικό καταλύτη.
Νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι και τον Ιούνιο
Για τον κ. Turner οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μονόδρομος. Θεωρεί μάλιστα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2025. «Οι μειώσεις θα είναι περίπου 2% μέχρι τότε», σημειώνει με έμφαση.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών