
Απλήρωτοι έμειναν αγρότες και κτηνοτρόφοι, δικαιούχοι του μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία», καθώς κωδικός, που αφορά τις συμβάσεις με συμβούλους – γεωπόνους, τους «πέταξε» εκτός πληρωμής της προκαταβολής.
Ειδικότερα, με επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΓΕΩΤΕΕ) ζητά την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία», στην είσπραξη της προβλεπόμενης από το εν λόγω Μέτρο προκαταβολής.
Βιολογική γεωργία: Με «κενά» η στρατηγική της ΕΕ – Τι αποκαλύπτει έκθεση [πίνακες]
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι παραπάνω αγρότες πληροφορηθήκαν πρόσφατα ότι, αν και έχουν ενεργή Σύμβαση με Σύμβουλο – Γεωπόνο έως τις 31/12/2024, απορρίφθηκε το αίτημά τους για την πληρωμή της προκαταβολής που δικαιούνται με την αιτιολογία: «Κωδικός Ευρήματος 100012, Μη κάλυψη έτους με σύμβαση με σύμβουλο, Μη καλυπτόμενες μέρες: Από 01/01/2025 Έως 28/06/2025, ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ 3».
Το ΓΕΩΤΕΕ ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης είσπραξής της από τους δικαιούχους παραγωγούς
Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο
Το ΓΕΩΤΕΕ υπογραμμίζει δε ότι «η παραπάνω ενέργεια έχει δημιουργήσει, άδικα και αδικαιολόγητα, μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, καθόσον αφορά σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα για πολλά έτη, οι οποίοι καλύπτουν αδιαλείπτως το σύνολο των απαιτήσεων του Μέτρου και αναμένουν τη συγκεκριμένη πληρωμή για να καλύψουν πολλές από τις υποχρεώσεις τους ενόψει του τέλους του έτους».
Πέραν τούτου, επισημαίνει ότι οι ως άνω δικαιούχοι θα πρέπει να θεωρηθεί πως συμμορφώνονται με την απαίτηση του Μέτρου για ύπαρξη σχετικής σύμβασης με Σύμβουλο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργές συμβάσεις παραγωγών – Συμβούλων, οι οποίες μπορούν εύλογα να ανανεωθούν μέχρι το τέλος τους τρέχοντος έτους, προκειμένου να καλύψουν και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σημειώνει μάλιστα ότι, «εξ όσων γνωρίζουμε, πολλές από τις σχετικές συμβάσεις έχουν ήδη ανανεωθεί και έχουν ανέβει στο Σύστημα».
Κατόπιν των ανωτέρω και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά προκαταβολή και όχι εξόφληση, το ΓΕΩΤΕΕ ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης είσπραξής της από τους ως άνω δικαιούχους παραγωγούς.


Latest News

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ στην PQH για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Την εναρμόνιση των ενεργειών της PQH με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια ζητά η ΕΘΕΑΣ

Πήρε ΦΕΚ το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα – Τι περιλαμβάνει
«Καθοριστική τομή για την ελληνική γεωργία», χαρακτηρίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα ο ΣΠΕΛ

Στα 575 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αιτήσεις για την αγροτική οδοποιία
Κατά την αξιολόγηση των έργων για την αγροτική οδοποιία θα γίνει υπερδέσμευση 200 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των 65 εκατ. ευρώ

Ιταλία και Ελλάδα επιταχύνουν τις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ
Ο φόβος επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει και προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα - Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά