Στατιστικά, στους 12 μήνες που ακολουθούν το σημαντικό αυτό γεγονός, επέρχονται ισχυρές υπεραποδόσεις. Προς το παρόν, επιβεβαιώνεται η ιστορία
Εν ολίγοις, ένα βασικό χαρακτηριστικό του BTC είναι η οριοθετημένη «προσφορά χρήματος».
Έτσι, ενώ στην παραδοσιακή μακροοικονομική η ποσότητα χρήματος που εισρέει (ή εκρέει) στο οικονομικό σύστημα καθορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες κατά το δοκούν με τη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης (ή σύσφιξης), στον κόσμο του Bitcoin, τούτο συνδέεται με μια διαδικασία ονόματι «halving».
Καταρχάς, όπως τα (επί παραδείγματι) δολάρια «δημιουργούνται» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, έτσι και τα BTC δημιουργούνται με mining από (σχεδόν) οποιονδήποτε ιδιώτη.
Κι όμως, πρώτον, στον κόσμο του BTC, δεν μειώνεται ποτέ η ποσότητα του κρυπτονομίσματος, πάντα αυξάνεται˙ και όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, μολονότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης, πάντα η ποσότητα βαίνει αυξούμενη, αυξάνοντας παράλληλα το «κόστος» αύξησης.
Δεύτερον, τα BTC γεννώνται εξαρτούμενα από το block (εξου και ο όρος blockchain-κοινόχρηστο δημόσιο λογιστικό βιβλίο), και αυστηρότερα το κάθε νέο block. Κάθε block που γίνεται mining στο δίκτυο του Bitcoin, δίνει ως ανταμοιβή έναν καθορισμένο αριθμό νομισμάτων. Σε κάθε halving, η αμοιβή υποδιπλασιάζεται, και το halving λαμβάνει χώρα διακριτά κάθε -περίπου- 4 έτη, ή ακριβέστερα όταν ολοκληρωθεί ένας προκαθορισμένος αριθμός block.
Άρα, όσο περνούν τα χρόνια και τα halving, τόσο μειώνεται και η ποσότητα των BTC που εισέρχονται, και αντίστοιχα τόσο μειώνεται και η ανταμοιβή, άρα τόσο αυξάνεται το κόστος για τον miner-αυτόν που κάνει το mining. Από αυτά προκύπτει και η θεωρία της μακροπρόθεσμα συνεχούς αύξησης της τιμής του.
Μέχρι σήμερα, έχουν λάβει χώρα τέσσερα halvings, ενώ το pre halving αφορά στην αρχή της ιστορίας του. Κάθε 210.000 blocks ξεκινάει μια νέα «περίοδος», όπου η ανταμοιβή υποδιπλασιάζεται, και προφανώς υποδιπλασιάζεται και ο αριθμός των νέων BTC που γεννώνται. Και με χοντρικούς υπολογισμούς, η τιμή του κρυπτονομίσματος ανέρχεται, εξαρτώμενη προφανέστατα από τις δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης και όχι απαραίτητα σε κάποια αναλογία.
Τώρα, γιατί μάς ενδιαφέρουν όλα αυτά;
Υπάρχει ένα (μικρού στατιστικού δείγματος) δεδομένο, αυτό της υπεραπόδοσης της τιμής του BTC τους επόμενους μήνες μετά τα halving. Βάσει ιστορικότητας, οι 365 ημέρες μετά από κάθε halving ήταν κερδοφόρες: στο halving του 2012, το BTC κατέγραψε +7900%, του 2016 +285%, του 2020 +549%. Και μέχρι στιγμής (το halving του 2024 έλαβε χώρα 19/4 σε τιμή περ. 64.000 δολάρια)το BTC καταγράφει κέρδη «μόλις» 56% για τις πρώτες 220 ημέρες μετά το halving, ευρισκόμενο, ως γνωστόν, στα ιστορικά του υψηλά λίγο πάνω από τις προφητικές 100.000 δολάρια. Αν και οι αποδόσεις έχουν χαοτικές διαφορές μεταξύ τους, ώστε να διαφαίνεται κάποιο μοτίβο, γενικά ακολουθούν θετικές αποδόσεις, και μάλιστα ισχυρές. Εάν επαναληφθεί, ή έστω προσεγγιστεί το στατιστικό αυτό, θα πρέπει να δούμε την τιμή του κρυπτονομίσματος τουλάχιστον στις 200 χιλ. δολάρια, ήτοι 100% κίνηση από τα τρέχοντα επίπεδα.
Θετική η συνθήκη για την αγορά κρυπτονομισμάτων
Η όλη συζήτηση θα περιστραφεί στην κατά 180 μοίρες στάση των εποπτικών φορέων, κύρια δε των αμερικανικών. Η αρχή έγινε με την έγκριση των ETFs (Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων) επί Bitcoin και Εthereum, ήτοι επί των δύο μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση νομισμάτων, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει μόνο αξία ψυχολογικού χαρακτήρα, αλλά πλέον εισέρχονται κεφάλαια από το «αναλογικό» σύστημα, αφήνοντας έναν θεσμικό χαρακτήρα, έμμεσα.
Ενδεικτικά, σχεδόν όλα τα μεγάλα «σπίτια» μπήκαν στην αγορά με Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως WisdomTree, Fidelity, ARK, iShares, Grayscale, Franklin Templeton και Charles Schwab. Οι εισροές στα ETFs του Bitcoin ανήλθαν στα 34 δισεκ. δολάρια σε λίγους μόλις μήνες, και του Ethereum στα 1,3 δισεκ. δολάρια, με το σύνολο της αγοράς να βλέπει νέα ιστορικά υψηλά στην κεφαλαιοποίηση των 3,6 τρισεκ. δολαρίων.
Τέλος, ο Trump φαίνεται να θέλει να στηρίξει εκτεταμένα τις συναλλαγές σε δίκτυα blockchain, παράλληλα με την -εν ευθέτω χρόνω- αντικατάσταση του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Gary Gensler, πολέμιου των κρυπτονομισμάτων, με τον νομικό Paul Atkins, o οποίος αναμένεται να αλλάξει άρδην το υφιστάμενο καθεστώς. Η κρύπτο κοινότητα έχει υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τις παραπάνω αλλαγές.
Latest News
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων
Δικαστικό «μπλόκο» σε αναγκαστική εκτέλεση λόγω ελλείψεων στα νομιμοποιητικά έγγραφα
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ακύρωσε το πλάνο αναγκαστικής εκτέλεσης που είχε καταστρωθεί σε βάρος οφειλέτη, λόγω προβληματικής νομιμοποίησης
Αυξημένο το ενδιαφέρον για αγορά των crypto - Οι προβλέψεις για το Bitcoin
Παρά τις υπεραποδόσεις, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής προτίμησης
Το έτος των πολλαπλών προκλήσεων
Η κυβέρνηση, βρισκόμενη περίπου στο μέσο της δεύτερης θητείας της και έχοντας ισχυρή πολιτική δύναμη, έχει κάθε λόγο να θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις
Προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας
Το πρόβλημα τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας είναι οι υποτονικές μεσοχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές