
Στατιστικά, στους 12 μήνες που ακολουθούν το σημαντικό αυτό γεγονός, επέρχονται ισχυρές υπεραποδόσεις. Προς το παρόν, επιβεβαιώνεται η ιστορία
Εν ολίγοις, ένα βασικό χαρακτηριστικό του BTC είναι η οριοθετημένη «προσφορά χρήματος».
Έτσι, ενώ στην παραδοσιακή μακροοικονομική η ποσότητα χρήματος που εισρέει (ή εκρέει) στο οικονομικό σύστημα καθορίζεται από τις κεντρικές τράπεζες κατά το δοκούν με τη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης (ή σύσφιξης), στον κόσμο του Bitcoin, τούτο συνδέεται με μια διαδικασία ονόματι «halving».
Καταρχάς, όπως τα (επί παραδείγματι) δολάρια «δημιουργούνται» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, έτσι και τα BTC δημιουργούνται με mining από (σχεδόν) οποιονδήποτε ιδιώτη.
Κι όμως, πρώτον, στον κόσμο του BTC, δεν μειώνεται ποτέ η ποσότητα του κρυπτονομίσματος, πάντα αυξάνεται˙ και όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, μολονότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης, πάντα η ποσότητα βαίνει αυξούμενη, αυξάνοντας παράλληλα το «κόστος» αύξησης.
Δεύτερον, τα BTC γεννώνται εξαρτούμενα από το block (εξου και ο όρος blockchain-κοινόχρηστο δημόσιο λογιστικό βιβλίο), και αυστηρότερα το κάθε νέο block. Κάθε block που γίνεται mining στο δίκτυο του Bitcoin, δίνει ως ανταμοιβή έναν καθορισμένο αριθμό νομισμάτων. Σε κάθε halving, η αμοιβή υποδιπλασιάζεται, και το halving λαμβάνει χώρα διακριτά κάθε -περίπου- 4 έτη, ή ακριβέστερα όταν ολοκληρωθεί ένας προκαθορισμένος αριθμός block.
Άρα, όσο περνούν τα χρόνια και τα halving, τόσο μειώνεται και η ποσότητα των BTC που εισέρχονται, και αντίστοιχα τόσο μειώνεται και η ανταμοιβή, άρα τόσο αυξάνεται το κόστος για τον miner-αυτόν που κάνει το mining. Από αυτά προκύπτει και η θεωρία της μακροπρόθεσμα συνεχούς αύξησης της τιμής του.
Μέχρι σήμερα, έχουν λάβει χώρα τέσσερα halvings, ενώ το pre halving αφορά στην αρχή της ιστορίας του. Κάθε 210.000 blocks ξεκινάει μια νέα «περίοδος», όπου η ανταμοιβή υποδιπλασιάζεται, και προφανώς υποδιπλασιάζεται και ο αριθμός των νέων BTC που γεννώνται. Και με χοντρικούς υπολογισμούς, η τιμή του κρυπτονομίσματος ανέρχεται, εξαρτώμενη προφανέστατα από τις δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης και όχι απαραίτητα σε κάποια αναλογία.
Τώρα, γιατί μάς ενδιαφέρουν όλα αυτά;
Υπάρχει ένα (μικρού στατιστικού δείγματος) δεδομένο, αυτό της υπεραπόδοσης της τιμής του BTC τους επόμενους μήνες μετά τα halving. Βάσει ιστορικότητας, οι 365 ημέρες μετά από κάθε halving ήταν κερδοφόρες: στο halving του 2012, το BTC κατέγραψε +7900%, του 2016 +285%, του 2020 +549%. Και μέχρι στιγμής (το halving του 2024 έλαβε χώρα 19/4 σε τιμή περ. 64.000 δολάρια)το BTC καταγράφει κέρδη «μόλις» 56% για τις πρώτες 220 ημέρες μετά το halving, ευρισκόμενο, ως γνωστόν, στα ιστορικά του υψηλά λίγο πάνω από τις προφητικές 100.000 δολάρια. Αν και οι αποδόσεις έχουν χαοτικές διαφορές μεταξύ τους, ώστε να διαφαίνεται κάποιο μοτίβο, γενικά ακολουθούν θετικές αποδόσεις, και μάλιστα ισχυρές. Εάν επαναληφθεί, ή έστω προσεγγιστεί το στατιστικό αυτό, θα πρέπει να δούμε την τιμή του κρυπτονομίσματος τουλάχιστον στις 200 χιλ. δολάρια, ήτοι 100% κίνηση από τα τρέχοντα επίπεδα.
Θετική η συνθήκη για την αγορά κρυπτονομισμάτων
Η όλη συζήτηση θα περιστραφεί στην κατά 180 μοίρες στάση των εποπτικών φορέων, κύρια δε των αμερικανικών. Η αρχή έγινε με την έγκριση των ETFs (Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων) επί Bitcoin και Εthereum, ήτοι επί των δύο μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση νομισμάτων, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει μόνο αξία ψυχολογικού χαρακτήρα, αλλά πλέον εισέρχονται κεφάλαια από το «αναλογικό» σύστημα, αφήνοντας έναν θεσμικό χαρακτήρα, έμμεσα.
Ενδεικτικά, σχεδόν όλα τα μεγάλα «σπίτια» μπήκαν στην αγορά με Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως WisdomTree, Fidelity, ARK, iShares, Grayscale, Franklin Templeton και Charles Schwab. Οι εισροές στα ETFs του Bitcoin ανήλθαν στα 34 δισεκ. δολάρια σε λίγους μόλις μήνες, και του Ethereum στα 1,3 δισεκ. δολάρια, με το σύνολο της αγοράς να βλέπει νέα ιστορικά υψηλά στην κεφαλαιοποίηση των 3,6 τρισεκ. δολαρίων.
Τέλος, ο Trump φαίνεται να θέλει να στηρίξει εκτεταμένα τις συναλλαγές σε δίκτυα blockchain, παράλληλα με την -εν ευθέτω χρόνω- αντικατάσταση του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Gary Gensler, πολέμιου των κρυπτονομισμάτων, με τον νομικό Paul Atkins, o οποίος αναμένεται να αλλάξει άρδην το υφιστάμενο καθεστώς. Η κρύπτο κοινότητα έχει υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τις παραπάνω αλλαγές.


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων