Αντιμέτωπο με την χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών βρίσκεται το Ιράν καθώς η οικονομία της χώρας δέχεται σοβαρό πλήγμα ενώ η επιρροή του στη Μέση Ανατολή ταλανίζεται από γεωπολιτικά και στρατιωτικά πλήγματα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ των 756.000 ανά δολάριο, σύμφωνα με το Reuters. Από τον Σεπτέμβριο, το νόμισμα έχει υποστεί τις επιπτώσεις των καταστροφικών χτυπημάτων στους συμμάχους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς, καθώς και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη

Η πτώση του Άσαντ

Με την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ  η Τεχεράνη έχασε τον σημαντικότερο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή. Ο Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά του ίδιου του λαού του, κατέφυγε στη Ρωσία και άφησε πίσω του μια άκρως κατακερματισμένη χώρα.

«Η πτώση του Άσαντ έχει υπαρξιακές συνέπειες για την Ισλαμική Δημοκρατία» εξηγεί στο CNBC ο Behnam ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών στην Ουάσινγκτον. «Για να μην ξεχνάμε, το καθεστώς έχει ξοδέψει πάνω από μια δεκαετία σε κεφάλαια, αίμα και φήμη για να σώσει ένα καθεστώς που τελικά κατέρρευσε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες».

Η πτώση του νομίσματος αποκαλύπτει την έκταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι απλοί Ιρανοί, οι οποίοι παλεύουν να αγοράσουν καθημερινά αγαθά και υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό και ανεργία μετά από χρόνια βαριών δυτικών κυρώσεων που επιδεινώθηκαν από την εγχώρια διαφθορά και την οικονομική κακοδιαχείριση.

Η νέα προεδρία Τραμπ και οι κυρώσεις

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν και θα επανέλθει στον Λευκό Οίκο περίπου έξι χρόνια μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ιρανική πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή σαρωτικών κυρώσεων στη χώρα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έχει εκφράσει την προθυμία της κυβέρνησής του να διαπραγματευτεί και να αναβιώσει τη συμφωνία, επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με την οποία καταργήθηκαν ορισμένες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

‘Ομως η προσπάθεια προσέγγισης έρχεται σε μια εποχή που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λέει ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας σε καθαρότητα 60% – ένα μικρό τεχνικό βήμα από το επίπεδο καθαρότητας 90% που είναι κατάλληλο για όπλ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή