Ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη ένας άνδρας πυροβολεί και σκοτώνει στη μέση του δρόμου τον Μπράιαν Τόμσον, διευθύνοντα σύμβουλο της UnitedHealthcare, μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σκηνή καταγράφεται από κάμερα ξενοδοχείου του Μανχάταν και γρήγορα κυκλοφορεί η φωτογραφία του δράστη, ενός χαμογελαστού νεαρού άνδρα με κουκούλα.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου υπάλληλος ενός εστιατορίου McDonald’s στην πόλη Αλτούνα της Πενσιλβάνια, 500 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, αναγνώρισε τον κουκουλοφόρο εκτελεστή. Ο Λουίτζι Μαντζιόνε συνελήφθη για «κατοχή πυροβόλων όπλων» και γίνεται ο κύριος ύποπτος στην υπόθεση. Τα επόμενα 24ωρα όλοι μαθαίνουν στοιχεία για την ταυτότητα και το βίο του νεαρού δράστη. Αλλά ενώ τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα είναι εξοργισμένα με την εν ψυχρώ δολοφονία – δεν θα μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά – οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δικαιολογούν την αποτρόπαια πράξη του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη ηρωοποιεί δράστες του κοινού ποινικού δικαίου. Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση που έρχεται στο νου είναι εκείνη του Κλάιντ Μπάροου και της Μπόνι Πάρκερ, του διαβόητου πλην «στυλάτου» ζευγαριού που συντάραξε την αμερικανική κοινή γνώμη πριν από σχεδόν 100 χρόνια ληστεύοντας τράπεζες και δολοφονώντας αδιακρίτως.

UnitedHealthcare: Ποιος ήταν ο CEO Μπράιαν Τόμσον που δολοφονήθηκε στο Μανχάταν

«Ο ιδανικός γαμπρός»

Η Μπόνι και ο Κλάιντ έγιναν ήρωες μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Θα στοιχημάτιζε κάποιος ότι ούτε η περίπτωση του Μπράιαν Τόμσον θα αφήσει αδιάφορο το Χόλιγουντ. «Ο Λουίτζι Μαντζιόνε έχει όλα τα φόντα για τον ιδανικό γαμπρό», γράφει η Σαλόμ Αμπέρ στη γαλλική «Le Figaro». Ψηλός, μελαχρινός, με φυσική ομορφιά και γυμνασμένο σώμα, είναι 26 ετών κατάγεται από πλούσια οικογένεια της Βαλτιμόρης και έχει άριστη εκπαίδευση.

Μαθητής-αστέρι από μικρός, αποφοίτησε πρώτος από το σχολείο του το 2016, πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια – ένα από τα πιο αναγνωρισμένα των ΗΠΑ – και ένας από τους πρώην συμφοιτητές του μιλώντας στους «New York Times» τον περιέγραψε ως ένα λαμπρό μυαλό, παθιασμένο με τους υπολογιστές.

Μανιφέστο για την Υγεία

Ο Λουίτζι Μαντζιόνε εκτός από τους υπολογιστές άρχισε να ενδιαφέρεται επίσης για τα πολλά ελαττώματα του αμερικανικού Συστήματος Υγείας, καθώς υπέφερε από ισχυρούς πόνους στην πλάτη, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσαν στον αμερικανικό Τύπο οι φίλοι του. Κατά τη σύλληψή του εξάλλου, η αστυνομία είπε ότι βρήκε πάνω του ένα «μανιφέστο» με το οποίο κατακεραύνωνε το απολύτως ιδιωτικοποιημένο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Υγείας.

Στο έγγραφο αυτό ο συλληφθείς σημειώνει ότι το αμερικανικό Σύστημα Υγείας είναι «το ακριβότερο στον κόσμο για όσους έχουν συμβόλαια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ενώ το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών είναι το 42ο στην παγκόσμια κατάταξη». Ο Μαντζιόνε καταγγέλλει τις εταιρείες ασφάλισης υγείας που «συνεχίζουν να καταχρώνται τη χώρα μας για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, απλώς και μόνο επειδή οι Αμερικανοί τους επέτρεψαν να το κάνουν».

Ο νέος αυτός είχε όλη τη ζωή μπροστά του και βεβαίως κάθε δυνατότητα να πληρώνει το πανάκριβο αμερικανικό Σύστημα Υγείας. Όμως προτίμησε να γίνει δολοφόνος για να το καταγγείλει. «Τα παράσιτα που πρωταγωνιστούν και πλουτίζουν από την κατάσταση αυτή αξίζουν τη χειρότερη τύχη», σημειώνει στο «μανιφέστο» του.

«Πήραν φωτιά τα δίκτυα»

«Η δημοσιοποίηση του προφίλ του δράστη και της συλλογιστικής που όπλισε το χέρι του ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν πλήθος σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα», σημειώνει η ρεπόρτερ του «Figaro», η οποία αναφέρεται σε έρευνα της αμερικανίδας συναδέλφου της, Τέιλορ Λόρεντς.

«Πολλοί Αμερικανοί κάτω των 40 ετών είτε έχουν ανάλογα προβλήματα υγείας με τον Λουίτζι Μαντζιόνε είτε όχι, έχουν αρνητικές εμπειρίες από το αμερικανικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι πρώτοι αντιμετωπίζοντας οι ίδιοι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αναζητώντας θεραπεία, οι δεύτεροι βλέποντας τους γονείς και τους παππούδες τους να παλεύουν για να λάβουν μια στοιχειώδη περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή για ηλικιωμένους», σημειώνει η Τέιλορ Λόρεντς.

«Δεν χρειάζονταν περισσότερα οι χρήστες του Διαδικτύου για να αποδώσουν στον Λουίτζι Μαντζιόνε ένα ρόλο ενός σύγχρονου Ρομπέν των Δασών που αυτοδικεί και τα βάζει με το ανεπαρκές, διεφθαρμένο και άδικο σύστημα», σημειώνει η γαλλίδα ρεπόρτερ του «Figaro». Το Χόλιγουντ έχει θρέψει γενιές και γενιές Αμερικανών με ιστορίες απλών ανθρώπων που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους για να πολεμήσουν το «διεφθαρμένο σύστημα» – χαρακτηριστικές οι μορφές του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον «Ταξιτζή» και βέβαια του Τσαρλς Μπρόνσον, του διασημότερου τιμωρού του αμερικανικού σινεμά.

#FreeLuigi

Ευλόγως ο λογαριασμός του Μαντζιόνε στο X (πρώην twitter) απέκτησε εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές (έχει ξεπεράσει τους 392.000 ακόλουθους). Το hashtag #FreeLuigi πολλαπλασιάζεται στο X, τα «μιμίδια» με την εικόνα του πολλαπλασιάζονται, «η ποπ κουλτούρα στο απόγειό της», γράφει ο «Figaro».

Η διάσημη ατάκα από τον χαρακτήρα του Τόνι Σοπράνο στην αμερικανική σειρά «The Sopranos» έχει παραφραστεί σε «Στο σπίτι, ο Λουίτζι Μαντζιόνε είναι ήρωας. Τέλος ιστορίας», συγκεντρώνοντας περί τα τέσσερα εκατομμύρια προβολές στο X.

Φυσικά επειδή είναι πολύ εμφανίσιμος νέος, η εικόνα του άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά «ποπ ειδώλου» στα κοινωνικά δίκτυα και ο Μαντζιόνε να αποκτά πολυάριθμες θαυμάστριες. Ακόμα και κρυπτονόμισμα με το όνομά του απέκτησε ο ύποπτος για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare. Το Luigi Coin γνωρίζει μια εκπληκτική έκρηξη τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Όχι στη βία

Η κινηματογραφική ηρωοποίηση αυτόκλητων τιμωρών και «μοναχικών λύκων» που χρησιμοποιούν βία για να καλύψουν τα κενά του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης των σύγχρονων κοινωνιών δημιουργεί πρότυπα. Αλλά είναι σαφές ότι το προφίλ του Λουίτζι Μαντζιόνε δεν είναι εκείνο του ακαλλιέργητου παρορμητικού νέου που θα μπορούσε να επηρεαστεί από κινηματογραφικούς ήρωες και συμπεριφορές.

Γι’ αυτό και το σοκ για την αμερικανική ελίτ είναι μεγάλο. Μεγαλύτερο από εκείνο που είχε προκαλέσε προ 30ετίας η σύλληψη του διαβόητου Unabomber, του πρώην καθηγητή μαθηματικών και περιβαλλοντολόγου Τεντ Καζίνσκι, που όμως κάποια στιγμή «σάλεψε», εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ζούσε σαν ερημίτης.

Το φαινόμενο Μαντζιόνε, που σίγουρα θα αναλυθεί και θα μελετηθεί διεξοδικά από τους ειδικούς, σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σημειώνοντας ότι «η χρήση βίας είναι απαράδεκτη ως μέσο καταπολέμησης της εταιρικής απληστίας». Αλλά και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο δήλωσε ότι «δεν σκοτώνεις ανθρώπους εν ψυχρώ για πολιτικά ζητήματα ή για να εκφράσεις άποψη».

Όσο για την οικογένεια του Λουίτζι Μαντζιόνε, με δήλωσή της που διένειμε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε «σοκαρισμένη και συντετριμμένη από τη σύλληψη του Λουίτζι με την κατηγορία του φονιά», για να καταλήξει: «Προσευχόμαστε για την οικογένεια του Μπράιαν Τόμπσον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»