Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιήσει μια αύξηση -μαμούθ των επιτοκίων αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτινάσσεται σε μια οικονομία που επικεντρώνεται στον πόλεμο, σημειώνει το CNBC.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ρωσίας συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις αχαλίνωτες αυξήσεις των τιμών.

Ρωσία: Κίνα και σκιώδης στόλος στο στόχαστρο του 15ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 8,9% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και  8,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Ένα ασθενέστερο ρούβλι – μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ – έχει τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις.

— ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 23%.

«Η ανανεωμένη επιτάχυνση του ρωσικού πληθωρισμού στο 8,9% από έτος σε έτος τον Νοέμβριο και η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων τους επόμενους μήνες, συνηγορούν έντονα υπέρ μιας άλλης μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Liam Peach, ανώτερος διευθυντής Αναδυόμενων Αγορών. οικονομολόγος της Capital Economics, είπε σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, πρόσθεσε, με τον πληθωρισμό πιθανόν να αυξηθεί «πολύ πάνω» από 9,0% σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του 2025.

«Με τις προσδοκίες των εταιρειών για τις τιμές να αγγίζουν επίσης νέα υψηλά πρόσφατα, υπάρχει ένα ξεκάθαρο επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα χάνει τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και ότι θα αναγκαστεί να αυξήσει απότομα τα επιτόκια ξανά… Μια αύξηση επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης είναι η βασική περίπτωση κατά την άποψή μας, αλλά υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης», είπε ο Peach.

Aυξήσεις τιμών

Η κεντρική τράπεζα ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση τον Οκτώβριο, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός ήταν «σημαντικά πάνω» από τις καλοκαιρινές προβλέψεις της και ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Η ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης ξεπερνά σημαντικά τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε η CBR σε δήλωση.

Οι Ρώσοι καταναλωτές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά καθώς βασικά τρόφιμα, όπως το βούτυρο, τα αυγά, το ηλιέλαιο και τα λαχανικά, έχουν δει υψηλές διψήφιες αυξήσεις τιμών καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Πόλεμος και κυρώσεις

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκάλεσε επίσης ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προσφοράς, οι οποίες έχουν ωθήσει το κόστος των μισθών και της παραγωγής — και αυτό το κόστος τελικά μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κατηγορεί το υψηλό κόστος ζωής στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από «μη φιλικές» χώρες. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε ότι αντάλλαξε «βούτυρο με όπλα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Ρωσία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,6% το 2024 πριν από επιβράδυνση το επόμενο έτος, όταν προβλέπεται ανάπτυξη 1,3%. Η «απότομη επιβράδυνση», είπε το ΔΝΤ, προβλεπόταν «καθώς η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις επιβραδύνονται εν μέσω μειωμένης στενότητας στην αγορά εργασίας και βραδύτερης αύξησης των μισθών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή