
Μπορεί η ΕΕ κατά μέσο όρο να κατέγραψε αύξηση 5,1% (4,6% στην ευρωζώνη) στο κόστος στο ωρομίσθιο στο τρίτο τρίμηνο του 2024, και κάποιες χώρες όπως η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουγγαρία να κατέγραψαν αύξηση πάνω από 14% έως και 17%, ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της Ενωσης που κατέγραψε μείωση κατά 2,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.
Eurostat: Στη δεύτερη φθηνότερη ζώνη της ΕΕ το ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα το 2023
Η χώρα μας το γ΄τρίμηνο του 2023 είχε καταγράψει αύξηση 6,7% και στο β΄τρίμηνο 2024 νέα αύξηση 9,3%, ωστόσο στο γ΄τρίμηνο 2024 κατέγραψε αυτή τη σημαντική μείωση.
Σε επίπεδο ευρωσώνης, το κόστος στο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ κατά 5,1%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί/ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος.
Στη ζώνη του ευρώ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το κόστος ωρομίσθιου και ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 5,2%. Στην ΕΕ, αντίστοιχα το κόστος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 5,0% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 5,3%.

Ωρομίσθιο: Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωρομίσθιο στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία: +4,6% στη βιομηχανία, +5,0% στις κατασκευές και +4,5% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία: +5,3% στη βιομηχανία, +5,5% στις κατασκευές και +4,9% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, η οικονομική δραστηριότητα που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν οι «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%) και «Εκπαίδευση» (+6,2%). Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο «Μεταλλεία και λατομεία» (+2,6%).
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και η μοναδική μείωση
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%).
Τρία ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 10% και άνω, και συγκεκριμένα: η Πολωνία (+12,0%), η Λιθουανία (+11,0%) και η Αυστρία (+10,0%).
Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση (-2,9%) με την πιο “κοντινή” χώρα να είναι το Λουξεμβούργο με αύξηση μόλις 1% και το Βέλγιο με 2,6%.


Latest News

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης