Μπορεί η ΕΕ κατά μέσο όρο να κατέγραψε αύξηση 5,1% (4,6% στην ευρωζώνη) στο κόστος στο ωρομίσθιο στο τρίτο τρίμηνο του 2024, και κάποιες χώρες όπως η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουγγαρία να κατέγραψαν αύξηση πάνω από 14% έως και 17%, ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της Ενωσης που κατέγραψε μείωση κατά 2,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.
Eurostat: Στη δεύτερη φθηνότερη ζώνη της ΕΕ το ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα το 2023
Η χώρα μας το γ΄τρίμηνο του 2023 είχε καταγράψει αύξηση 6,7% και στο β΄τρίμηνο 2024 νέα αύξηση 9,3%, ωστόσο στο γ΄τρίμηνο 2024 κατέγραψε αυτή τη σημαντική μείωση.
Σε επίπεδο ευρωσώνης, το κόστος στο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ κατά 5,1%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί/ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος.
Στη ζώνη του ευρώ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το κόστος ωρομίσθιου και ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 5,2%. Στην ΕΕ, αντίστοιχα το κόστος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 5,0% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 5,3%.
Ωρομίσθιο: Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωρομίσθιο στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία: +4,6% στη βιομηχανία, +5,0% στις κατασκευές και +4,5% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία: +5,3% στη βιομηχανία, +5,5% στις κατασκευές και +4,9% στις υπηρεσίες.
Στην ΕΕ, η οικονομική δραστηριότητα που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν οι «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%) και «Εκπαίδευση» (+6,2%). Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο «Μεταλλεία και λατομεία» (+2,6%).
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και η μοναδική μείωση
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%).
Τρία ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 10% και άνω, και συγκεκριμένα: η Πολωνία (+12,0%), η Λιθουανία (+11,0%) και η Αυστρία (+10,0%).
Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση (-2,9%) με την πιο “κοντινή” χώρα να είναι το Λουξεμβούργο με αύξηση μόλις 1% και το Βέλγιο με 2,6%.
Latest News
Πόσοι πήραν δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας
Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 945 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2024 σε 3.790 εργαζόμενους
Αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές
Έρχεται νέα ρύθμιση για άρση των στρεβλώσεων - δημόσιοι υπάλληλοι «πολλών ταχυτήτων»
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο
Ρεκόρ με 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας»
Οι κλάδοι - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις
Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας - Ποια επαγγέλματα ευνοούνται
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της εργασίας
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ
Ισχνή η απασχόληση στους δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας [γράφημα]
Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%