Μπορεί η ΕΕ κατά μέσο όρο να κατέγραψε αύξηση 5,1% (4,6% στην ευρωζώνη) στο κόστος στο ωρομίσθιο στο τρίτο τρίμηνο του 2024, και κάποιες χώρες όπως η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουγγαρία να κατέγραψαν αύξηση πάνω από 14% έως και 17%, ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της Ενωσης που κατέγραψε μείωση κατά 2,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.

Eurostat: Στη δεύτερη φθηνότερη ζώνη της ΕΕ το ωριαίο εργατικό κόστος στην Ελλάδα το 2023

Η χώρα μας το γ΄τρίμηνο του 2023 είχε καταγράψει αύξηση 6,7% και στο β΄τρίμηνο 2024 νέα αύξηση 9,3%, ωστόσο στο γ΄τρίμηνο 2024 κατέγραψε αυτή τη σημαντική μείωση.

Σε επίπεδο ευρωσώνης, το κόστος στο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ κατά 5,1%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί/ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος.

Στη ζώνη του ευρώ, το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το κόστος ωρομίσθιου και ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ το μη μισθολογικό στοιχείο αυξήθηκε κατά 5,2%. Στην ΕΕ, αντίστοιχα το κόστος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 5,0% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 5,3%.

Ωρομίσθιο: Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ωρομίσθιο στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,6% τόσο στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία όσο και στην επιχειρηματική οικονομία: +4,6% στη βιομηχανία, +5,0% στις κατασκευές και +4,5% στις υπηρεσίες.

Στην ΕΕ, το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,1% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 5,0% στην επιχειρηματική οικονομία: +5,3% στη βιομηχανία, +5,5% στις κατασκευές και +4,9% στις υπηρεσίες.

Στην ΕΕ, η οικονομική δραστηριότητα που κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο ήταν οι «Τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή» (+7,0%) και «Εκπαίδευση» (+6,2%).  Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο «Μεταλλεία και λατομεία» (+2,6%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και η μοναδική μείωση

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+17,1%), την Κροατία (+15,1%), την Ουγγαρία (+14,1%), τη Βουλγαρία (+12,7%) και τη Λετονία (+12,6%).

Τρία ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση 10% και άνω, και συγκεκριμένα: η Πολωνία (+12,0%), η Λιθουανία (+11,0%) και η Αυστρία (+10,0%).

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση (-2,9%) με την πιο “κοντινή” χώρα να είναι το Λουξεμβούργο με αύξηση μόλις 1% και το Βέλγιο με 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.