Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας πιπεριών τσίλι έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν ανεβάσει τις τιμές και έχουν κάνει τις πιπεριές να έχουν πιο ήπια γεύση, σε ένα ακόμα «θύμα» της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια μακροπρόθεσμη τάση που επηρεάζει και άλλα τρόφιμα: Τα διάφορα blends του καφέ γίνονται πιο πικρά και οι καρύδες πιο άνοστες λόγω των ακανόνιστων βροχοπτώσεων, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του λάχανου Νάπα, του βασικού συστατικού του αγαπημένου κορεατικού πιάτου κίμτσι.

Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 – Τι αλλάζει

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ποικιλίες τσίλι, συμπεριλαμβανομένων των χακαπένιο, χαμπανέρο και πιπεριά Ταϊλάνδης (bird’s eye), που ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος και γεύση.

Από τις πιπεριές που καλλιεργούνται από μικρούς αγρότες στο Μεξικό και την Ινδία μέχρι εκείνες για γιγαντιαίους παραγωγούς όπως η Huy Fong Foods Inc. με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία παρασκευάζει τη διάσημη καυτερή σάλτσα Sriracha, το εμπόριο τσίλι εκτιμάται ότι αξίζει 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ασία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς τσίλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.

Δύσκολο να βρεθούν οι ιδανικές συνθήκες για να καλλιεργηθούν πιπεριές τσίλι

Η οξύτητα ενός τσίλι προέρχεται από μια ομάδα αλκαλοειδών που παράγουν θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της καψαϊκίνης στον καρπό, ενώ οι πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες συνήθως αυξάνουν την οξύτητα.

Οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, και εντείνει τις βροχοπτώσεις.

Η ξηρασία και η ακραία ζέστη μπορούν επίσης να στρεσάρουν τα νεαρά φυτά, εμποδίζοντας την καλλιέργεια να ανθίσει καν. Μια σοβαρή ξηρασία στο Μεξικό φέτος προκάλεσε έλλειψη κόκκινων χειμερινών χαλαπένιο, αναγκάζοντας την Huy Fong Foods να σταματήσει την παραγωγή τον Μάιο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε περιοχές της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού τσίλι στον κόσμο, όπου ένα καλοκαίρι με τυφώνες και πλημμύρες επηρέασε τις καλλιέργειες. Οι μηνιαίες τιμές χονδρικής για τις κόκκινες πιπεριές τσίλι έφτασαν σε υψηλό δύο ετών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γεωργικής αγοράς Xinfadi του Πεκίνου.

Οι επιστήμονες δημιουργούν νέες ποικιλίες τσίλι που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες. Ωστόσο, η πρόκληση έγκειται στη διατήρηση των ίδιων γεύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»