Ενώ οι οικονομίες άλλων κρατών – μελών της ΕΕ βρίσκονται σε ύφεση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα «πρόβλημα πολυτέλειας»: στον Προϋπολογισμό του 2025 είναι διαθέσιμα υπερδιπλάσια χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Αντίστοιχα πρέπει να επικαιροποιηθεί προς τα επάνω και το σχέδιο δαπανών.
Με τα λόγια αυτά ξεκινάει άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) υπό τον τίτλο «Η οικονομία στην Ελλάδα πηγαίνει εκπληκτικά καλά»
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Βουλή το βράδυ της Κυριακής. Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στους βουλευτές ότι το σημαντικό είναι η οικονομική επιτυχία να γίνει πιο έντονα αισθητή στους πολίτες.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέμενε αρχικά πλεόνασμα 6,1 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του. Τώρα φθάνει στα 13,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με Έλληνες οικονομικούς αναλυτές, αυτό οφείλεται σίγουρα στο γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης διαχειρίστηκε με σύνεση την οικονομία της χώρας. Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί λόγοι για το απροσδόκητο αυτό αποτέλεσμα, υπογραμμίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Η κυβέρνηση έχει καταπολεμήσει με επιτυχία τη φορολογική απάτη
Πρώτον, η πάταξη της φοροδιαφυγής αποδίδει καρπούς. Η ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών έχει καταστήσει δυνατή, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κενού ΦΠΑ, για παράδειγμα μέσω της αδήλωτης εργασίας. Οι απώλειες που προέκυψαν μειώθηκαν στο μισό, στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις. Το 2024 αναμένεται να προκύψουν έσοδα 5,8 δισ. ευρώ, με το κράτος να κερδίζει 3,3 δισ. ευρώ μόνο από την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού.
Και έπειτα στην οικονομία η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης της ΕΕ είναι 0,9%, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα το 2025 από 2,1% φέτος.
Παραθεριστές και επενδυτές
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην άνθιση του τουρισμού. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι η χώρα αποτελεί και πάλι επενδυτικό προορισμό. Η Microsoft, η Google και η Pfizer έχουν εγκατασταθεί εδώ τα τελευταία χρόνια, ενώ γερμανικές εταιρείες όπως η Fraport, η RWE, η Boehringer Ingelheim και η Teamviewer δραστηριοποιούνται επίσης στην Ελλάδα.
Παρά τη θετική εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη στενότητα των Ελλήνων, των οποίων οι συντάξεις και οι μισθοί περικόπηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας από το 2010 έως το 2018.
Το εισόδημα αυξάνεται
Η ανάκαμψη φτάνει σταδιακά στους πολίτες, αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αυξήσει ελαφρώς τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό. Για το επόμενο έτος προβλέπεται αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, ενώ ο κατώτατος μισθός των 830 ευρώ μηνιαίως θα αυξηθεί σταδιακά στα 950 ευρώ έως το 2027. Και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν ο καθένας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον. Αυτά και άλλα μέτρα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 10% το επόμενο έτος – από πάνω από 40% στο αποκορύφωμα της κρίσης. Η χώρα εξυπηρετεί, επίσης, τα χρέη της ως υπόδειγμα μαθητή: τα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές εξυπηρετούνται και η Αθήνα έχει αποπληρώσει ακόμη και το δάνειο της κρίσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ο δείκτης του δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί στο 147% το 2025 – ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν 164%.
Latest News
Στα 341 τα επενδυτικά σχέδια στην Κοζάνη - Τι είπε ο Παπαθανάσης
Συνολικού προϋπολογισμού 242 εκατ. ευρώ, στην Π.Ε. Κοζάνης, μέσω του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ξεπέρασαν τα 60 δισ. τα φοροέσοδα στο 11μηνο - Πάνω από 12 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα
Προϋπολογισμός: Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,627 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 103 εκατ. ευρώ από τον στόχο
«Καρφιά» Κορκίδη στην κυβέρνηση: Η «επόμενη μέρα» του προϋπολογισμού και των τραπεζών
Ο κ. Κορκίδης κάνει λόγο για καθημερινή «μάχη» των για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ προσθέτει με νόημα πως η κυβέρνηση «έχει στρέψει το βλέμμα της στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης των συστημικών τραπεζών»
Ποια προϊόντα συντηρούν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Η ανάλυση της ΤτΕ
Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 3,9% και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων 0,7%
Πόσα χρήματα θα ξοδέψουν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα - Έρευνα της Klarna
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις χριστουγεννιάτικες αγορές - «Έξυπνες» πρακτικές για εορταστικό shopping
Τι συμβαίνει με τις τιμές από το χωράφι στο ράφι - Ανάλυση ΙΕΛΚΑ για φρούτα και λαχανικά
Ποιοι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στη διαμόρφωση της τελικής τιμής σε φρούτα και λαχανικά - Τι βλέπει το ΙΕΛΚΑ για το προσεχές μέλλον
Πότε μηδενίζουν οι προμήθειες των τραπεζών – Τα ψιλά γράμματα των νέων μέτρων
Στα 350 εκατ. ευρώ υπολόγισε το κόστος για τις τράπεζες από τα κυβερνητικά μέτρα ο Κωστής Χατζηδάκης - Τι θα ισχύσει για συναλλαγές μέσω IRIS
ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι της βιομηχανίας πρωταγωνιστούν στην οικονομία [πίνακες]
Στη βιομηχανία είδαμε βελτίωση των προσδοκιών, στις 105,9 μονάδες τον Νοέμβριο, από 103,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Νωρίτερα το επίδομα επικινδυνότητας στους ένστολους - Πόσα θα πάρουν και πότε
Τι ανακοίνωσε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Χατζηδάκης: Αυτά είναι τα 10 μέτρα για τις τράπεζες - Στα 350 εκατ. το κόστος για το 2025
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκηςε εξειδίκευσε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός