Ένα μεγάλο στοίχημα έχει βάλει ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Ιωάννης Μπρατάκος μετά τη σαρωτική νίκη του συνδυασμού του «Άλμα Μπροστά» με 89% στις πρόσφατες εκλογές και δεν είναι άλλο από το να βρεθεί ο ΕΒΕΑ στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να εκπροσωπεί επάξια την επιχειρηματική κοινότητα.
Μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής, ξεδιπλώνει όλους τους άξονες και τις δράσεις αναβάθμισης του ρόλου του ΕΒΕΑ προς όφελος όχι μόνο των χιλιάδων μελών του αλλά και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πραγματικά ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτικό περιβάλλον, με περισσότερους πόρους, περισσότερες προσιτές λύσεις και προϊόντα, αλλά και ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Αυτή είναι η νέα Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΑ – Οι 6+1 στόχοι
Αναφορικά με τις σημαντικές εξελίξεις στις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης – της Γερμανίας και της Γαλλίας – και πώς επηρεάζεται η Ελλάδα ο κ. Μπρατάκος τονίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη αλλά χρειάζεται εγρήγορση και επιτάχυνση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων για να είναι περισσότερο ανθεκτική.
Κύριε πρόεδρε, κερδίσατε τις πρόσφατες εκλογές του ΕΒΕΑ με σαρωτική πλειοψηφία καταλαμβάνοντας 45 έδρες και ποσοστό 89%. Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;
«Οι εκλογές αυτές ήταν μια νίκη κατ’ αρχάς για το ίδιο το ΕΒΕΑ. Η συμμετοχή των μελών μας ήταν μεγαλύτερη από κάθε πρόβλεψη, για την ακρίβεια είχαμε αύξηση της προσέλευσης κατά 30% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Ηταν παράλληλα μια μεγάλη νίκη για τον συνδυασμό μας, που επικράτησε ξεκάθαρα με ένα συντριπτικό αποτέλεσμα. Αυτό για εμάς αποτελεί δικαίωση, αλλά και μεγάλη ευθύνη ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών μας.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε όλοι μαζί, για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Για ένα ΕΒΕΑ πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και χρήσιμο, που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και θα εκπροσωπεί επάξια την επιχειρηματική κοινότητα. Στόχος μας στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να τρέξουν μια σειρά από προγράμματα, που έχουν ήδη ξεκινήσει – όπως, για παράδειγμα, η συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα, για τη βελτίωση της πρόσβασης των μελών μας σε χρηματοδότηση. Παράλληλα, με κύριο μοχλό το έργο των Επιτροπών μας, σκοπεύουμε να έχουμε μια νέα γενιά δράσεων και υπηρεσιών, αλλά και μελετών και προτάσεων, σε θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις».
Στις πρώτες δηλώσεις σας μετά τη νίκη του συνδυασμού σας «Αλμα Μπροστά» αναφέρατε μεταξύ άλλων ότι στόχος σας είναι το Επιμελητήριο να είναι πραγματικός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Πώς θα αναβαθμίσετε τον ρόλο του ΕΒΕΑ;
«Το σχέδιό μας στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες. Πρώτον, στην παροχή περισσότερων και πιο στοχευμένων υπηρεσιών για τα μέλη μας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις ανάγκες τους για πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, για επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής τους μετάβασης, για προσαρμογή στο περιβάλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την εξεύρεση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Δεύτερον, στη διεύρυνση των δράσεών μας στο μέτωπο της εξωστρέφειας, με νέες δράσεις δικτύωσης, συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Τρίτον, στην προώθηση και τη διάχυση της καινοτομίας, στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πρωτοβουλίες και συμπράξεις σε όλο το φάσμα του οικοσυστήματος. Τέταρτον, στην ενίσχυση του ρόλου του ΕΒΕΑ στη διαμόρφωση των αποφάσεων, που αφορούν την αγορά: με ουσιαστική συμμετοχή στη σύνταξη και τη διαβούλευση κάθε νομοσχεδίου, με τεχνικά ολοκληρωμένες προτάσεις, με συστηματική επαφή και συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς και τους εμπορικούς συλλόγους».
Ποιος είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τι πρέπει να αλλάξει για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα;
«Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σχετική βελτίωση ως προς την πρόσβαση των μικρομεσαίων σε δανειοδότηση, ωστόσο παραμένουν ακόμη αρκετά κενά και αντίστοιχα περιθώρια βελτίωσης.
Πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα, ώστε να διαμορφωθεί ένα πραγματικά ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτικό περιβάλλον, με περισσότερους πόρους, περισσότερες προσιτές λύσεις και προϊόντα, αλλά και ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, κυρίως με τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος μικρότερων, μη συστημικών τραπεζών, με ενεργό εμπλοκή και των συνεταιριστικών τραπεζών. Χρειάζεται, επίσης, να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων, αλλά και να ενισχύσουμε την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε εναλλακτικές επιλογές, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, με αξιοποίηση της κεφαλαιαγοράς, των σχημάτων Venture Capital, των επιχειρηματικών αγγέλων».
Κύριε Μπρατάκο, πώς διαμορφώνεται το νέο επενδυτικό τοπίο στην Ευρώπη μετά τις πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Γερμανία και πώς επηρεάζεται η Ελλάδα;
«Οι κυβερνητικές κρίσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε χειρότερη στιγμή. Γιατί εντείνουν την αβεβαιότητα και δυσκολεύουν τη λήψη πολιτικών και επενδυτικών αποφάσεων, σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να οργανώνεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση, εν όψει της κυβερνητικής αλλαγής στις ΗΠΑ και της ενδεχόμενης επιβολής δασμών, που θα πλήξουν καίρια τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Θα έπρεπε – κυρίως – να προωθούνται χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, για την ενίσχυση της άμυνας, για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εδώ και χρόνια διολισθαίνει έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.
Αντί για αυτό, βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση αδράνειας, με τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη να υποχωρούν, τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη να εντείνονται, τις επιχειρηματικές αποφάσεις να παγώνουν και τις καταναλωτικές δαπάνες να περιορίζονται. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις χώρες με καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που επιδεινώνεται. Χρειάζεται εγρήγορση και επιτάχυνση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία περισσότερο ανθεκτική».
Πόσο θωρακισμένη είναι η ελληνική οικονομία απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας; Τι θα προτείνατε στην κυβέρνηση;
«Η ελληνική οικονομία διατηρεί μέχρι τώρα την ανθεκτικότητά της. Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι είναι η Ελλάδα που σήμερα κινείται εντός των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα αντιμετωπίζουν ανισορροπίες και ταυτόχρονα αδυνατούν να προχωρήσουν σε απαιτητικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, θα επαναλάβω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μακροπρόθεσμα και να επιτύχουμε τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε όρους εισοδημάτων, πρέπει να τρέξουμε τώρα ακόμη πιο γρήγορα. Πρέπει να επιτύχουμε έναν υψηλό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, με ταυτόχρονη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους. Κι αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πολύ πιο ταραγμένο και απρόβλεπτο περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: δημοσιονομική υπευθυνότητα – μια επιλογή, που ορθώς η κυβέρνηση έχει προτάξει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού – και αύξηση των επενδύσεων, για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση της βιομηχανίας, στην καινοτομία, στην αύξηση των δαπανών για Ερευνα και Ανάπτυξη, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην αναβάθμιση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την καλύτερη λειτουργία του κράτους, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό του χωροταξικού πλαισίου για ξεκάθαρες χρήσεις γης σε όλη τη χώρα. Τη χρονιά που έρχεται, πρέπει να μετατρέψουμε τα βήματα σε άλματα».
Latest News
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της ΜΑΝ Ελλάς από την Kosmocar
Η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές από τη συγκέντρωση, κι ως εκ τούτου δεν προκαλούνται αντι-ανταγωνιστικά οριζόντια, κάθετα ή συσπειρωτικά αποτελέσματα
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Τέλος ταφής: Το 85% επιστρέφεται στους ΟΤΑ για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα
Πιο ακριβό το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων – Πόσα έδωσαν για δώρα
Τι αποκαλύπτει έρευνα του της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το τραπέζι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν
Ο κ. Χατζηδάκης στην ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα «Η ελληνική οικονομία το 2025: Προκλήσεις και ευκαιρίες»
Πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα
Υψηλότερα των στόχων κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Οριακή επιβράδυνση πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου,
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Πρόχειρη και αντιφατική η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα ασφάλιστρα υγείας και κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση για προχειρότητα
Νέα μάχη για τα «μπόνους» δόμησης στα νότια προάστια – Τι διακυβεύεται
Τι ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις επιστολές της προς τον Δήμο Αλίμου για την αναστολή 43 οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή