Οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα του γενικού και του δομικού πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, έτρεχε με 3,1% τον Νοέμβριο έναντι 2,3% στην Ευρωζώνη, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – έτρεχε με ρυθμό 4,4% έναντι 2,7%.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε ελαφρά από το 3,1% τον Οκτώβριο καθώς οι περαιτέρω μειώσει στον πληθωρισμό των κατεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις στον πληθωρισμό των νωπών τροφίμων και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

Πληθωρισμός: Αμετάβλητος στο 2,4% τον Νοέμβριο

Μηδενικός ο πληθωρισμός στα κατεργασμένα τρόφιμα

Ειδικότερα, οι τιμές των κατεργασμένων τροφίμων σημείωσαν μηδενική αύξηση τον Νοέμβριο από αύξηση 0,8% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,7% έναντι αύξησης 1,5%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 2,3% έναντι μείωσης 1,6% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 2,1% έναντι αύξησης 1,6%. Τέλος, οι τιμές των υπηρεσιών συνέχισαν να αυξάνονται με τον ίδιο υψηλό ρυθμό 5,6%.

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 3,9% και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων 0,7%.

Προοπτικές για επιτόκια

Από εκεί και πέρα, οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια πολιτικής στις ΗΠΑ και στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2024 κατά συνολικά 100 μονάδες βάσης. Επιπλέον, οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της κατά 100 μ.β. το 2025, δηλαδή θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Η Fed μείωσε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο του 2024. Οι αγορές
αναμένουν πρόσθετη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. έως το τέλος του έτους. Περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων κατά 50-75 μονάδες βάσης αναμένονται το 2025:, γεγονός που συνιστά αναθεώρηση προς την κατεύθυνση των προσδοκιών για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων σε σύγκριση με τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Κορκίδης: «Καρφιά» στην κυβέρνηση για προϋπολογισμό και τράπεζες
Επιχειρήσεις |

«Καρφιά» Κορκίδη στην κυβέρνηση: Η «επόμενη μέρα» του προϋπολογισμού και των τραπεζών

Ο κ. Κορκίδης κάνει λόγο για καθημερινή «μάχη» των για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ προσθέτει με νόημα πως η κυβέρνηση «έχει στρέψει το βλέμμα της στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης των συστημικών τραπεζών»