«Το Υπερταμείο ήταν εταιρεία περίπου δαιμονοποιημένη ως μνημονιακό δημιούργημα και συνώνυμη με μία αφελή αλλά κυρίαρχη αντίληψη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», θυμάται μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου/Growthfund.

Ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης με τη συνέντευξη του στον ΟΤ τονίζει πια τη διαδικασία του μετασχηματισμού του αλλά και της υπεραξίας που αφήνει για το δημόσιο και τους πολίτες.

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2025-2027 και τον απολογισμό της τριετίας 2022 – 2024 ο CEO παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της αναπτυξιακής τροχιά των δημόσιων επιχειρήσεων.

Υπερταμείο: Το δεύτερο εξάμηνο του 2025 ξεκινά η πλήρης λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς η εταιρεία ήταν περίπου δαιμονοποιημένη ως κορυφαίο μνημονιακό δημιούργημα

ΕΡ: Κύριε Δημητριάδη, παρουσιάσατε το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για την περίοδο 2025 – 2027, όπως και τον απολογισμό της περιόδου 2022 – 2024, οπότε ξεκίνησε ο μετασχηματισμός του. Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τους σταθμούς αυτής της διαδικασίας μετασχηματισμού, αν υπάρχουν, και επίσης την εξέλιξη των αποδόσεων σε εταιρείες του Growthfund που σηματοδοτούν όλη αυτή την προσπάθεια.

ΑΠ: Ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου, κύριε Κολώνα, πρέπει να γίνει αντιληπτός σαν μια δυναμική διαδικασία που ξεκίνησε από το 2021, όταν δηλαδή το Υπερταμείο αποφάσισε να γίνει ορατό, διεκδικώντας τη θέση και το ρόλο που είχε εκ του νόμου, και συνεχίζει ακόμα να είναι σε εξέλιξη. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η εταιρεία ήταν περίπου δαιμονοποιημένη, ως κορυφαίο μνημονιακό δημιούργημα, συνώνυμο -σε μια αφελή αλλά κυρίαρχη αντίληψη- του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Γι’αυτό άλλωστε και έως τότε, λόγω της απαξίωσης που την συνόδευε και συνακόλουθα ενός ενοχικού συνδρόμου, ήταν σχεδόν αόρατη στο δημόσιο πεδίο.

Η διαδικασία μετασχηματισμού ολοκληρώνεται με την λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου, τους προσεχείς μήνες και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ

Η τοποθέτηση πινακίδας έξω από τα γραφεία της εταιρείας, κάτι που, όπως γνωρίζετε, μέχρι τότε είχε αποφευχθεί επιμελώς, και η διοργάνωση ανοιχτής ημερίδας στη ΔΕΘ το 2021, όπου δηλώθηκε ξεκάθαρα η ισχυρή βούληση του Υπερταμείου να ασκήσει το ρόλο του, είναι οι δύο πρώτες ενέργειες που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν τη συμβολική αρχή της προσπάθειας μετασχηματισμού, που θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι βέβαια τα δύο στρατηγικά σχέδια, ένα που υλοποιήθηκε επιτυχώς το 2022-2024 και το καινούριο για το 2025-2027, η άσκηση του ρόλου του ως ενεργού μετόχου, η διαφανής επικοινωνία, η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και φυσικά τα δύο επιτυχημένα συνέδριά μας.

Η διαδικασία μετασχηματισμού ολοκληρώνεται με την λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου, τους προσεχείς μήνες και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.

Η αλλαγή πλεύσης του Υπερταμείου αντανακλάται θετικά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και στις αποδόσεις των εταιρειών του Ομίλου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι δημιουργήσαμε οργανική αξία 700 εκατ. ευρώ, αυξήσαμε τα έσοδα +14% και αποδώσαμε μερίσματα 186 εκατ. ευρώ στο δημόσιο. Πέρα όμως από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, κάθε άλλο παρά μικρότερης σημασίας μπορεί να θεωρηθεί η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15%, η μεγάλη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών κλπ.

Το νέο ταμείο ξεκινά με 303 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμο στο 2ο τρίμηνο του 2025 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι πρώτες επενδύσεις

ΕΡ.: Ένα από τα στοιχήματα του Υπερταμείου είναι η λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Πότε θα είναι έτοιμη η νέα εταιρεία και θα έχουμε τις πρώτες επενδύσεις;

ΑΠ.: Οι επενδύσεις, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι το οξυγόνο της οικονομίας και η χώρα, παρά την επιστροφή της στην κανονικότητα, εξακολουθεί να τις έχει μεγάλη ανάγκη λόγω του επενδυτικού κενού εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται με την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, φιλοδοξούμε ότι το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επενδύσεων, σε τομείς μάλιστα που αποτελούν στρατηγικές εθνικές προτεραιότητες για τη χώρα. Το νέο ταμείο ξεκινά με 303 εκατ. ευρώ, αλλά όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «σκοπός μας είναι το κεφάλαιο αυτό να αυξηθεί σημαντικά σε βάθος χρόνου». Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εχουν στηρίξει ενεργά τη μεταμόρφωση του Υπερταμείου σε Growthfund, ένα Εθνικό Ταμείο αντίστοιχο με πετυχημένους θεσμούς του εξωτερικού.

Στην ΕΤΑΔ γίνεται σημαντική δουλειά με ενδεικτικό ότι υπάρχει πρόοδος πλέον με την εκκίνηση του προγράμματος  για την πλήρη καταγραφή των 36.000 ακινήτων, ώστε για πρώτη φορά να έχουμε πραγματική εικόνα της αξίας της δημόσιας περιουσίας

Το νέο fund, ήταν ένα σύνθετο εγχείρημα για το οποίο χρειάστηκε σημαντική προεργασία 2,5 ετών με τη συνδρομή της BlackRock ως συμβούλου, θα είναι έτοιμο στο 2ο τρίμηνο του 2025 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι πρώτες επενδύσεις. Η έμφαση θα δοθεί στην πράσινη ανάπτυξη, την τεχνολογία και τις υποδομές υψηλής ποιότητας.

ΕΡ.: Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπερταμείο είναι η ΕΤΑΔ. Πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη εταιρεία και με τι asset σε ακίνητα;

ΑΠ.: Η ΕΤΑΔ, από τότε που ανέλαβε ως νέα CEO η κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου, είναι μια διαφορετική εταιρεία από αυτήν που υπάρχει ως παράσταση στην κυρίαρχη αντίληψη από το παρελθόν. Γίνεται σημαντική δουλειά, με ενδεικτικό ότι υπάρχει πρόοδος πλέον με την εκκίνηση του προγράμματος  για την πλήρη καταγραφή των 36.000 ακινήτων, ώστε για πρώτη φορά να έχουμε πραγματική εικόνα της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Οι 9 ανάδοχοι ξεκινούν το έργο που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 2 έτη.  Αντιμετωπίζονται επίσης χρόνια προβλήματα και παρανομίες σε συνεργασία με τις αρχές καθώς και νομικές εκκρεμότητες, ενώ υλοποιείται νέα φιλοσοφία στην αξιοποίηση στρατηγικών ακινήτων, όπως το Κυβερνείο, η Ακτή Βουλιαγμένης και το Αχίλλειο. Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να αποδώσουν αύξηση της αξίας περιουσιακών στοιχείων κατά 181 εκατ. ευρώ και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11 εκατ. ευρώ το 2024. Επίτευγμα που φέρνει πιο κοντά το στόχο για αύξηση του συνολικού ενεργητικού της ΕΤΑΔ κατά περίπου 40% μέχρι το 2027, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ, σημειώνω ότι αυτή είναι πάντα πιο ελκυστική για όλα τα μέρη όταν βασίζεται σε υγιή και διατηρήσιμα αποτελέσματα και θα είναι κάτι που θα εξετάσουμε το 2025

ΕΡ.:Για τα ΕΛΤΑ και την μετεξέλιξη τους εξετάζετε την είσοδο επενδυτή;

ΑΠ.: Και στα ΕΛΤΑ γίνεται επίσης σημαντική δουλειά από τον Γρηγόρη Σκλήκα. Το 2024 πετύχαν μείωση των ΟPEX κατά 8 εκατ. ευρώ και πενταπλάσιο EBITDA συγκριτικά με το 2022.

Εντός του έτους θα διακινηθούν συνολικά 21,2 εκατ. δέματα (αύξηση +11% vs 2022). Δόθηκε έμφαση στην βελτίωση της εμπειρίας πελατών μέσω ψηφιακών εργαλείων, για παράδειγμα πλέον 880 ταχυδρόμοι έχουν PDA και θα εξοπλιστούν και οι υπόλοιποι 450, ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας, όπως παράδοση συντάξεων στην ώρα τους. Συνολικά πλέον η εταιρία έχει μπει σε πολύ σωστό δρόμο. Σχετικά με την συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, σημειώνω ότι αυτή είναι πάντα πιο ελκυστική για όλα τα μέρη όταν βασίζεται σε υγιή και διατηρήσιμα αποτελέσματα και θα είναι κάτι που θα εξετάσουμε το 2025.

Σχετικά με τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια αυτή την περίοδο καταρτίζουμε το επιχειρηματικό σχέδιο και το χρηματοοικονομικό μοντέλο για τη διαγωνιστική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025

ΕΡ.: Πότε θα είναι έτοιμος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 22 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και η διαδικασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του νέου φορέα των ΟΚΑΑ και ΚΑΘ;

ΑΠ.: Προτεραιότητα για το Υπερταμείο για τα επόμενα 3 χρόνια παραμένει ο μετασχηματισμός των εταιριών μας, με ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (Όμιλος ΟΑΣΑ).

Σχετικά με τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, από τον Απρίλιο 2024 συγκεντρώνουμε στοιχεία και πραγματοποιήσαμε αυτοψίες σε όλα. Αυτή την περίοδο καταρτίζουμε το επιχειρηματικό σχέδιο και το χρηματοοικονομικό μοντέλο για τη διαγωνιστική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025. Στο πρότυπο των πετυχημένων παραχωρήσεων για Καλαμάτα και των 14 μεγαλύτερων αεροδρομίων.

Όσον αφορά τις Κεντρικές Αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είμαστε στη διαδικασία ένωσης των δύο εταιρειών για βέλτιστη λειτουργία σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εξετάζουμε σενάρια αναβάθμισης είτε με ανάπλαση στον υπάρχοντα χώρο, είτε με μετεγκατάσταση, αντλώντας καλές πρακτικές από αγορές του εξωτερικού. Στόχος μας είναι η βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών προς εμπόρους και επισκέπτες. Η εισαγωγή των Κεντρικών Αγορών στο Χρηματιστήριο θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά πρότυπα λειτουργίας και διαφάνειας.

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
UBS: Μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης καταλύτες για την Ελλάδα – Πώς θα κινηθεί το ΧΑ
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Dean Turner (UBS) στον ΟΤ: «Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα – Πώς θα κινηθεί το ΧΑ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS ακτινογραφεί την ελληνική οικονομία – Τι λέει για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τους δασμούς Τραμπ - Πού βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες