
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κι άλλο την Τρίτη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας δημιούργησαν νέες ανησυχίες για τη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια την Τετάρτη.
Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 11 σεντς στα 70,60 δολάρια το βαρέλι ν νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 6 σεντς στα 73,85 δολάρια το βαρέλι.
Ρωσία: Κίνα και σκιώδης στόλος στο στόχαστρο του 15ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ
Οι τιμές επιβαρύνθηκαν μετά τα κέρδη από το ράλι 6% της περασμένης εβδομάδας και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, σχολίασε ο αναλυτής της αγοράς IG, Tony Sycamore.
Τη Δευτέρα, οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλά τριών εβδομάδων λόγω της απροσδόκητης αδυναμίας που αποτυπώθηκε στις καταναλωτικές δαπάνες της Κίνας, παρά την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής, και καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν σε ένα μοτίβο εγκράτειας ενόψει της συνεδρίασης της Fed.
Η Fed θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της χρονιάς την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Η συνάντηση θα ρίξει επίσης φως στο πόσο περαιτέρω οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μειώσουν τα επιτόκια το 2025 και το 2026 και εάν η κεντρική τράπεζα θα περιορίσει τη χαλάρωση εν αναμονή υψηλότερου πληθωρισμού υπό τις εξαγγελθείσες πολιτικές Τραμπ.
«Μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχει ήδη τιμολογηθεί από την αγορά, επομένως τυχόν εκπλήξεις (από τη συνεδρίαση της Fed) μπορεί να κινητοποιήσουν την αγορά», δήλωσε ο Anh Pham, αναλυτής της LSEG.
Οι προοπτικές για τη ζήτηση
Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Οι προοπτικές πετρελαίου για το επόμενο έτος υποβαθμίζονται από την αύξηση των προμηθειών από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία και σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης, κυρίως στην Κίνα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι παρόλο που ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε τις περικοπές της παραγωγής του, θα υπάρξει υπέρβαση της προσφοράς 950.000 βαρελιών την ημέρα το επόμενο έτος – σχεδόν το 1% της παγκόσμιας προσφοράς.
Τη Δευτέρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κινεζικές οντότητες και τον ρωσικό «σκιώδη στόλο» .


Latest News

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023