
Σειρά συστάσεων με στόχο τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού κλάδου εξέδωσε η ομάδα υψηλού επιπέδου για την πολιτική στον τομέα του οίνου, καλώντας την Κομισιόν να αξιολογήσει πώς και πότε αυτές μπορούν να ενσωματωθούν στην πολιτική της ΕΕ για το κρασί.
Επίσης, η Ομάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να στηριχθούν οι οινοπαραγωγοί και οι αμπελουργικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη ώστε να προσαρμοστούν σε μελλοντικές δυσκολίες.
Κρασί: Ανατροπές στην ευρωπαϊκή αγορά – Η Ιταλία προσπέρασε την Γαλλία [γράφημα]
Στην τελευταία συνεδρίαση συμμετείχε ο νέος επίτροπος Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν, ο οποίος και έκανε τις τελικές παρατηρήσεις, τονίζοντας τη σημασία των συστάσεων και των συνεργατικών προσπαθειών της Ομάδας.
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αμπελουργών στους κινδύνους της αγοράς και του κλίματος βρέθηκε ψηλά στη λίστα των συστάσεων της Ομάδας
Αν και η ΕΕ είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή κρασιού (60%), στην κατανάλωση (48%) και στην αξία των εξαγωγών (60%), οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές επηρεάζουν την ποσότητα, την ποιότητα και τα είδη του κρασιού, που καταναλώνονται. Επιπλέον, η παραγωγή γίνεται απρόβλεπτη, δεδομένης της ακραίας ευπάθειας του αμπελοοινικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.
Πού επικεντρώνονται οι συστάσεις για το κρασί
Οι συστάσεις της Ομάδας αποτελούνται από μια σειρά στοχευμένων δράσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας και επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς τομείς: ευθυγράμμιση της παραγωγής οίνου με τη ζήτηση, ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις προκλήσεις της αγοράς και του κλίματος και προσαρμογή στις τάσεις για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών της αγοράς.
Κατ’ αρχάς, οι συστάσεις αναγνωρίζουν τη δύναμη των υφιστάμενων μέσων πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη βελτιστοποίησης της χρήσης τους. Καταλήγουν όμως, στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω μέσα μπορούν να προσαρμοστούν και να ενισχυθούν για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής επιτυχία του τομέα.
Η Ομάδα υπογραμμίζει την ανάγκη διαχείρισης του δυναμικού παραγωγής οίνου για την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής υπερπροσφοράς ακολουθώντας μια συνεκτική, στρατηγική προσέγγιση σε εθνικό επίπεδο, με μέτρα προσαρμοσμένα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας.
Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν στοχευμένα καθεστώτα εκρίζωσης για ορισμένες περιοχές ή οίνους, προσωρινή διαμόρφωση του δυναμικού παραγωγής μέσω ενός πιο ευέλικτου συστήματος διαχείρισης για τις άδειες φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου ή μηχανισμούς που διευκολύνουν την προσαρμογή των αποδόσεων σταφυλιών.
Οι κίνδυνοι της αγοράς
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αμπελουργών στους κινδύνους της αγοράς και του κλίματος βρέθηκε ψηλά στη λίστα των συστάσεων της Ομάδας, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και την καλύτερη στόχευση της στήριξης για βελτιωμένα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις, καθώς και την ευθυγράμμιση των επενδύσεων με τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τον αμπελοοινικό τομέα, η Ομάδα συνιστά να δοθεί ευελιξία στη δημοσιονομική διαχείριση και την τροποποίηση των εθνικών προγραμμάτων στήριξης που προορίζονται για τον οίνο, ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη αντίδραση σε γεγονότα της αγοράς ή του κλίματος.
Προσαρμογή του τομέα
Τέλος, η Ομάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να διευκολυνθεί η προσαρμογή του τομέα στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και στις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς με τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων, τη διευκόλυνση των τεχνικών και της προώθησης των προϊόντων αμπέλου, που ανταποκρίνονται στις νέες προτιμήσεις και απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποαλκοολωμένων οίνων, και τη στήριξη της καινοτομίας.
Επισημαίνει επίσης τις ευκαιρίες για τον τομέα στην προώθηση των οίνων της ΕΕ ως αγγελιοφόρων της αειφορίας, της προστασίας του τοπίου, της αγροτικής ανάπτυξης και του πολιτισμού, τη σημασία της διευκόλυνσης των άμεσων πωλήσεων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και την ανάγκη προώθησης του οινοτουρισμού.


Latest News

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ