Μετά την οικονομία της Γερμανίας και της Γαλλίας, τώρα καμπανάκι φαίνεται να χτυπά και για την οικονομία της Ιταλίας αυξάνοντας κι άλλο τους κινδύνους για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Μεγάλες διαρθρωτικές αδυναμίες της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, οι οποίες μάλιστα είναι παρόμοιες με πολλές από αυτές που εξακολουθούν να ταλανίζουν και την Ελλάδα παρά από χρόνια προσπαθειών και απώλειες εισοδημάτων από τα νοικοκυριά παρά τους πανηγυρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων, εξακολουθούν όπως όλα δείχνουν να αποτελούν μεγάλη τροχοπέδη.

Γερμανία – Γαλλία: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης – Οι επιπτώσεις στην ΕΕ

Μετά το απροσδόκητο φρένο στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο, τώρα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας ISTAT ανακοινώνει πως δεν περιμένει άμεσα ανάκαμψη και προβλέπει αύξηση ΑΕΠ για το 2024 της τάξης του μόλις 0,5%. Πρόκειται για το μισό από το στόχο της κυβέρνησης της Ρώμης που κάνει λόγο για ανάπτυξη 1% .

Τα νέα αυτά προβλήματα απειλούν τώρα να εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας. Το δημόσιο χρέος, αναλογικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ μετά από αυτό της Ελλάδος, προβλέπεται από την κυβέρνηση να αυξηθεί σε περίπου 138% του ΑΕΠ το 2026 από 135% πέρυσι.

Στα προβλήματα της Ιταλίας έρχεται να προστεθεί και η μη επαρκής αξιοποίηση τεράστιων κονδυλίων που προέρχονται από την ΕΕ

Είναι σημαντικό πως εάν η ανάπτυξη το 2024 είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον στόχο του 1% της Ρώμης, όπως αναμένουν τώρα ότι θα είναι οι περισσότεροι οικονομολόγοι, αυτός ο λόγος χρέους πιθανότατα θα αυξηθεί ταχύτερα. Οι επενδυτές μπορεί τότε να γίνουν πιο απρόθυμοι να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, αυξάνοντας το βαρύ βάρος της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του χρέους, είναι το καμπανάκι που χτυπά. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας διαμορφώνονται ήδη σήμερα σε 3,42% σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Επιπλέον, η Ιταλία πιέζεται ήδη από την ΕΕ να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα λόγω των τεράστιων υπερβάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, αφαιρώντας κάθε ελπίδα να οδηγηθεί προς ανάπτυξη μέσω νέων δημόσιων δαπανών.

Η εκτίμηση της ISTAT για ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2024, εάν επιβεβαιωθεί, θα κάνει την Ιταλία μια από τις χώρες με τις χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις στην ευρωζώνη παρά τις προσπάθειες της Ρώμης, σχολίαζε το Reuters που παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα που προσδιορίζονται από την ίδια πηγή είναι η βουτιά της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2021, επιδείνωση της βιομηχανικής κρίσης στη χώρα και μεγάλες νέες προκλήσεις για τον κλάδο των υπηρεσιών στον οποίο είχε βασιστεί η οικονομία για ανάπτυξη για φέτος.

Ιταλία όπως Ελλάδα: Τα διαρθρωτικά προβλήματα

Οικονομολόγοι που μίλησαν για βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της Ιταλίας προσδιόριζαν πολλά τα οποία θυμίζουν Ελλάδα. Η -μη συνολική όπως μάλιστα χαρακτηρίζεται- λίστα τέτοιων διαρθρωτικών προκλήσεων περιλαμβάνει:

  • Χαμηλότερες από τις απαραίτητες επενδύσεις στην εκπαίδευση.
  • Χαμηλότερες από όσο χρειάζεται επενδύσεις σε υποδομές και σε δημόσιες υπηρεσίες.
  • Γραφειοκρατία που εξακολουθεί και στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα.
  • Τράπεζες που δεν θέλουν να αναλάβουν κανένα ρίσκο παρά μόνο να εισπράττουν προμήθειες.
  • Υποανεπτυγμένο Χρηματιστήριο.
  • Αναποτελεσματικό σύστημα απόδοσης Δικαιοσύνης.

Όλα αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια πλήττοντας διαρκώς κάθε προσπάθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ένα καλύτερο μέλλον.

Χαμένα πάνε τα κεφάλαια της ΕΕ

Στα εν λόγω προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η μη επαρκής αξιοποίηση τεράστιων κονδυλίων που προέρχονται από την ΕΕ τα οποία θεωρητικά είχαν και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της οικονομίας αλλά φαίνεται ότι τελικά ευνοούν μόνο λίγους.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο της Ιταλίας που αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις δεν ευνοεί πλέον την ανάπτυξη, έχει ανεπαρκείς δημόσιες επενδύσεις και πολεμά την πράσινη μετάβαση αντί να την ενστερνιστεί ως ευκαιρία ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters σχετικά ο Francesco Saraceno, καθηγητής οικονομικών στο Science Po του Παρισιού και στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης.

Οι αναλυτές λένε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ιταλία λαμβάνει συνεχή ροή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες ως μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημίας COVID-19, αναφέρεται επίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή