Οι Κινέζοι ηγέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος στη Κίνα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα έναν στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5%, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Το νέο σχέδιο για το έλλειμμα συγκρίνεται με τον αρχικό στόχο 3% του ΑΕΠ για το 2024 και είναι σύμφωνο με μια «πιο προορατική» δημοσιονομική πολιτική που σκιαγράφησαν κορυφαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και την Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Εργασίας (CEWC) της περασμένης εβδομάδας . Οι στόχοι συμφωνήθηκαν αλλά δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, γράφει το Reuters.
Σε σταυροδρόμι η Κίνα – Γιατί είναι δύσκολη η μετάβαση της οικονομίας
Η επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ στις δαπάνες ανέρχεται σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν (179,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Περισσότερα κίνητρα θα χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης ειδικών ομολόγων εκτός προϋπολογισμού, ανέφεραν οι δύο πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτοί οι στόχοι συνήθως δεν ανακοινώνονται επίσημα μέχρι την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Μάρτιο, ενώ έως τότε θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Η Κίνα ετοιμάζεται για τον Τραμπ
Η ισχυρότερη δημοσιονομική ώθηση που σχεδιάζεται για το επόμενο έτος εντάσσεται στις προετοιμασίες της Κίνας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι η Κίνα θα διατηρήσει αμετάβλητο στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2025.
Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκφράστηκε η αναγκαιότητα «να διατηρηθεί σταθερή οικονομική ανάπτυξη», να αυξηθεί ο δείκτης δημοσιονομικού ελλείμματος και να εκδοθεί περισσότερο δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, αλλά δεν ανέφεραν συγκεκριμένους αριθμούς.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι κυβερνητικοί σύμβουλοι συνέστησαν στο Πεκίνο να μην μειώσει τον αναπτυξιακό στόχο του.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει πατήσει φρένο τραυλίσει φέτος λόγω της σοβαρής κρίσης ακινήτων , του υψηλού χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης. Οι εξαγωγές, ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία, θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν δασμούς των ΗΠΑ άνω του 60%, εάν ο Τραμπ τηρήσει τις δεσμεύσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.
Οι εξαγωγείς λένε ότι οι εισφορές θα συρρικνώσουν περαιτέρω τα κέρδη, βλάπτοντας τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Θα επιδεινώσουν επίσης τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και τις αποπληθωριστικές πιέσεις , αναφέρουν αναλυτές.
Υπογραμμίζουν επίσης, ότι η Κίνα είναι πιθανό να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά κίνητρα το επόμενο έτος, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία για να μετριάσει τον αντίκτυπο των δασμών.
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές, ότι οι κορυφαίοι ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο γιουάν να αποδυναμωθεί το επόμενο έτος για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των τιμωρητικών εμπορικών μέτρων.
Latest News
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom
Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple
Η JPMorgan στήνει «war room» - Στο μικροσκόπιο η δεύτερη θητεία Τραμπ
«Συναγερμός» στην JPMorgan Chase για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλτ Τραμπ - Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις
«Έτοιμος να απαντήσει» ο Καναδάς στους δασμούς Τραμπ εάν επιβληθούν από 1η Φλεβάρη
Ο Καναδάς οργανώνει την απάντησή του και ο Τριντό δημιούργησε ένα νέο συμβούλιο σχέσεων Καναδά -ΗΠΑ, από 18 εξέχοντες Καναδούς
Προειδοποίηση Ερμότι για επιτόκια και δασμούς Τραμπ
Ο CEO της UBS Σέρτζιο Ερμότι ανησυχεί για το ότι το κόστος δανεισμού δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που αναμενόταν σε περίπτωση επιβολής δασμών από τον Τραμπ