Οι Κινέζοι ηγέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος στη Κίνα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα έναν στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5%, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.
Το νέο σχέδιο για το έλλειμμα συγκρίνεται με τον αρχικό στόχο 3% του ΑΕΠ για το 2024 και είναι σύμφωνο με μια «πιο προορατική» δημοσιονομική πολιτική που σκιαγράφησαν κορυφαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και την Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Εργασίας (CEWC) της περασμένης εβδομάδας . Οι στόχοι συμφωνήθηκαν αλλά δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, γράφει το Reuters.
Σε σταυροδρόμι η Κίνα – Γιατί είναι δύσκολη η μετάβαση της οικονομίας
Η επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ στις δαπάνες ανέρχεται σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια γιουάν (179,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Περισσότερα κίνητρα θα χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης ειδικών ομολόγων εκτός προϋπολογισμού, ανέφεραν οι δύο πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτοί οι στόχοι συνήθως δεν ανακοινώνονται επίσημα μέχρι την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Μάρτιο, ενώ έως τότε θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Η Κίνα ετοιμάζεται για τον Τραμπ
Η ισχυρότερη δημοσιονομική ώθηση που σχεδιάζεται για το επόμενο έτος εντάσσεται στις προετοιμασίες της Κίνας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι η Κίνα θα διατηρήσει αμετάβλητο στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2025.
Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκφράστηκε η αναγκαιότητα «να διατηρηθεί σταθερή οικονομική ανάπτυξη», να αυξηθεί ο δείκτης δημοσιονομικού ελλείμματος και να εκδοθεί περισσότερο δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, αλλά δεν ανέφεραν συγκεκριμένους αριθμούς.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι κυβερνητικοί σύμβουλοι συνέστησαν στο Πεκίνο να μην μειώσει τον αναπτυξιακό στόχο του.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει πατήσει φρένο τραυλίσει φέτος λόγω της σοβαρής κρίσης ακινήτων , του υψηλού χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης. Οι εξαγωγές, ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία, θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν δασμούς των ΗΠΑ άνω του 60%, εάν ο Τραμπ τηρήσει τις δεσμεύσεις της προεκλογικής του εκστρατείας.
Οι εξαγωγείς λένε ότι οι εισφορές θα συρρικνώσουν περαιτέρω τα κέρδη, βλάπτοντας τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Θα επιδεινώσουν επίσης τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και τις αποπληθωριστικές πιέσεις , αναφέρουν αναλυτές.
Υπογραμμίζουν επίσης, ότι η Κίνα είναι πιθανό να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά κίνητρα το επόμενο έτος, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία για να μετριάσει τον αντίκτυπο των δασμών.
Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές, ότι οι κορυφαίοι ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο γιουάν να αποδυναμωθεί το επόμενο έτος για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των τιμωρητικών εμπορικών μέτρων.
Latest News
Η Shein εξετάζει να εισάγει κάτω του 10% των μετοχών της στο Λονδίνο
Η Shein αποτιμήθηκε στα 66 δισ. δολάρια σε έναν γύρο άντλησης κεφαλαίων πέρυσι - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
«Θερίζει» η Temu στις ΗΠΑ - Πρώτη σε λήψεις στο κατάσταστημα εφαρμογών της Apple
Η Temu εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ το 2022 και έχει κατακτήσει την αγορά, ασκώντας πίεση στην Amazon
Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη η Τράπεζα της Γαλλίας - «Καμπανάκι» Βιλερουά
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2025 έναντι 1,2% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο
Συνάντηση του Τραμπ με τον Σαράντος της Netflix
Ο Τραμπ έχει διαδοχικές συναντήσεις με επιχειρηματικά στελέχη στο Μαρ-α-Λάγκο πριν αναλάβει την εξουσία
Υπό νέα πίεση οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες - Ο Τραμπ θέλει τις κάνει... αμερικανικές
Η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει γενικούς δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Γιατί «ξεφορτώνει» περιουσιακά στοιχεία η Alibaba - Η πώληση του 1 δισ. δολ.
H Alibaba δίνει μάχη σε ένα τοπίο ισχυρού ανταγωνισμού από ανερχόμενους αντιπάλους
«Ανάσα» για τον Μακρόν: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης
Το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει την ψήφιση ενός προϋπολογισμού εκτάκτου ανάγκης, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο της κυβέρνησης τύπου ΗΠΑ
Κέρδισε το πρώτο στοίχημα ο Μιλέι - Βγήκε από την ύφεση η Αργεντινή
Το ΑΕΠ στην Αργεντινή αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο καθώς η μακροχρόνια κρίση αρχίζει να υποχωρεί - Οι στόχοι για το 2025
Royal Mail: Πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια σε... ξένα χέρια - Η εξαγορά από Τσέχο μεγιστάνα
Πράσινο φως δόθηκε από την κυβέρνηση της Βρετανίας στην πώληση της μητρικής εταιρείας της Royal Mail
Σε γαλλογερμανικές συμπληγάδες η Ευρώπη - Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης
Βίους παράλληλους διάγουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα