Στη Γαλλία η «συσσώρευση αξιωμάτων» (cumul des mandats) είναι κάτι που επιτρέπεται από το νόμο και συνηθίζεται στην πράξη. Έτσι πολλά μέλη των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου (της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας) είναι και δημοτικοί ή/και περιφερειακοί άρχοντες. Ακόμα και ως μέλη ή και επικεφαλής της κεντρικής κυβέρνησης διατηρούν το αξίωμα του δημάρχου στην πόλη της καταγωγής τους, ως επί το πλείστον, που είναι και η εκλογική τους περιφέρεια.

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο εντολογόχος πρωθυπουργός της χώρας Φρανσουά Μπαϊρού βρήκε τον χρόνο ανάμεσα στις εντατικές διερευνητικές επαφές που έχει με τους επικεφαλής και στελέχη των πολιτικών κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση και να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης να ταξιδέψει μέχρι τον τόπο καταγωγής του, την πόλη Πο στην δυτική Γαλλία, όπου είναι δήμαρχος εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Γαλλία: Ο νέος πρωθυπουργός συναντά τη Λεπέν τη Δευτέρα

Ο Μπαϊρού ταξίδεψε στους πρόποδες των Πυρηναίων για να προεδρεύσει στο δημοτικό συμβούλιο του Πο, το οποίο έπρεπε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της πόλης για την επόμενη χρονιά. «Ας ελπίσουμε ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος παρά τον πρόσφατο διορισμό του στην πρωθυπουργία φαίνεται να θέλει να παραμείνει εκλεγμένο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εμπνευστεί από την εμπειρία του στο δημοτικό συμβούλιο του Πο», γράφει η Ζιλί Ρουίς στη «Le Figaro».

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος πρωθυπουργός θα εμπνευστεί από την εμπειρία του ως δημοτικός άρχοντας

εννοεί ότι ο Μπαϊρού δεν θα επαναλάβει ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης την ίδια διαχείριση που έκανε στο Πο διπλασιάζοντας τα χρέη της πόλης μέσα σε μια δεκαετία. Διότι ήδη η Γαλλία είναι όχι μόνο υπερχρεωμένη (το δημόσιο χρέος της ξεπερνά τα 3 τρισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα «κλείσει» εφέτος στο 110% ως ποσοστό του ΑΕΠ).

«Φέσι» 1.440 ευρώ ανά κάτοικο

«Εκτός από το βαρύ πολιτικό καθήκον που έχει αναλάβει, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MoDem που συνεργάζεται με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα πρέπει να επιλέξει τα κατάλληλα μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας», σημειώνει η ρεπόρτερ του «Figaro».

Είναι μια αποστολή που για να την πετύχει ο Μπαϊρού θα πρέπει να αποφύγει οικονομικές συνταγές που εφάρμοσε ως δήμαρχος του Πο και ως επικεφαλής του συμβουλίου της ευρύτερης επαρχίας Μπεάρν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Διότι, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το ανεξόφλητο χρέος της πόλης Πο αυξήθηκε από 60,2 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2014 (τη χρονιά που ανέλαβε τη Δημαρχία ο Φρανσουά Μπαϊρού) σε 110,9 εκατ. ευρώ το 2023.

Πρόκειται δηλαδή για χρέος 1.440 ευρώ ανά κάτοικο του Πο, υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο για πόλεις από 50.000 έως 100 000 κατοίκων, που είναι περίπου 1.300 ευρώ (το Πο είχε 77.000 κατοίκους στην απογραφή του 2021).

Ο προϋπολογισμός του Πο για το 2024 προβλέπει αύξηση του χρέους στα 113,9 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά είναι ότι «τα χρέη θα πρέπει να σταθεροποιηθούν προτού μειωθούν στα 111,7 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2026». Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του Δήμου, που εφέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 4,7 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να ισοσκελιστεί το 2025.

Σοβαρά τα πράγματα

Αν όμως ο υπερχρεωμένος Δήμος του Πο έχει το περιθώριο να ζήσει άλλη μια χρονιά με ελλείμματα, η Γαλλία στο σύνολό της δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της δεύτερης, μετά τη γερμανική, οικονομίας της Ευρώπης από τη βαθμίδα Aa2 στην Aa3, διατηρώντας πάντως «σταθερή» την προοπτική της χώρας.

Ήδη το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει ξεπεράσει το κόστος δανεισμού της μικρής και έως πρόσφατα χρεοκοπημένης Ελλάδας, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμά της αναμένεται να «κλείσει» την εφετινή χρονιά στο 6,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του ανώτατου ανεκτού ποσοστού 3%, που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tupperware: Η πατέντα που έγινε παγκόσμιο sold out – Πώς από ιδέα έγιναν συνήθεια
Διεθνή |

Tupperware: Η πατέντα που έγινε παγκόσμιο sold out – Πώς από ιδέα έγιναν συνήθεια

Xρειάστηκε μακρά περίοδος έρευνας και σχεδιασμού που ξεκίνησε όταν ο Αμερικανός εφευρέτης Earl Tupper ίδρυσε μια εταιρεία στα τέλη του 1930 και ξεκίνησε να κάνει πειράματα με νέες μορφές πλαστικού