Μεγάλες εταιρείες από την Ευρώπη πιέζουν να υπογραφεί νέο deal για να συνεχίσει να διέρχεται στην ΕΕ ρωσικό φυσικό αέριο δια μέσου της Ουκρανίας, αλλά η Κομισιόν δηλώνει διατεθειμένη να μπει τέλος στην οδό αυτή και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές.

Το σκληρό πόκερ παίζεται καθώς τελειώνει ο χρόνος για τέτοιο deal, ώστε –όπως προειδοποιούν εταιρείες- να μην υπάρξουν διαταραχές στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

Φυσικό αέριο: Φόβοι για νέα κρίση στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Οι εταιρείες που πιέζουν την Κομισιόν

Η εταιρεία φυσικού αερίου SPP από τη Σλοβακία σε συνεργασία με τη θυγατρική της στη διαχείριση του δικτύου φυσικού αερίου Eustream AS, καθώς και οι ουγγρικές MOL Hungarian Oil and Gas Plc και MVM Zrt βρίσκονται ανάμεσα στις εταιρείες που υπέγραψαν διακήρυξη για να συνεχιστεί η διακίνηση μέσω της οδού αυτής σύμφωνα με το Bloomberg. Έχουν υπογράψει ακόμη τη διακήρυξη ενώσεις του κλάδου και μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες από Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία και Σλοβακία σύμφωνα με ανακοίνωση της SPP.

«Θα παρουσιάσουμε τη διακήρυξη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να έχει πληροφόρηση από πρώτο χέρι για την απειλή προς την ενέργεια και την οικονομική ασφάλεια της ηπείρου μας», είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SPP και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βόζτεχ Φέρεντζ.

Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για να μείνει ανοικτή η οδός αυτή, με τους αγοραστές να αυξάνουν τώρα τις πιέσεις. «Η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», έχει αναφέρει η ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψει νέο συμβόλαιο για τέτοια μεταφορά, εκτός αν της ζητήσει να κάνει κάτι τέτοιο η ΕΕ.

Πιθανές επιλογές

Επιλογές που φέρονται να έχουν συζητηθεί στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται είναι να υπάρξουν εταιρείες ενδιάμεσοι οι οποίοι θα διακινούν το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, πυροδοτώντας όμως ανησυχίες ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να ωφελείται περισσότερο από όλους η Ρωσία.

Η Σλοβακία, που είναι η χώρα που αγοράζει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου από δια μέσου της Ουκρανίας, ηγείται των προσπαθειών για τη συγκέντρωση υποστήριξης να συνεχιστούν οι ροές αυτές. Η χώρα θα ήθελε νέο τέτοιο ντιλ μέχρι το τέλος του έτους καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με αρκετούς εταίρους που θα είναι σε θέση να παραδώσουν και να διαμετακομίσουν τέτοιες ποσότητες από φυσικό αέριο, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας Ντενίσα Σάκοβα.

Οι συζητήσεις αφορούν τη μεταφορά όγκου 15 δισ κυβικών μέτρων ετησίως. Αυτή είναι και η ποσότητα που διακινείται σήμερα κατά μήκος των ουκρανικών αγωγών. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ευμετάβλητες εν μέσω περιορισμένων προμηθειών, αφήνοντας την αγορά ευάλωτη σε οποιαδήποτε πιθανή διακοπή των ροών.

«Η συνέχιση της παροχής φυσικού αερίου από την ουκρανική πλευρά θα συμβάλει στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα και θα συμβάλει στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών», ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή τους δήλωση-διακήρυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία