
Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της χρήσης λογισμικού ευφυούς γεωργίας, το οποίο χρησιμοποιεί η ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC, με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Χάρη στη χρήση του λογισμικού, η ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC έχει επιτύχει αύξηση της παραγωγής των αγροτεμαχίων κατά 10% και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 35%, συμβάλλοντας ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η έξυπνη γεωργία αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, συνδυάζοντας την τεχνολογία και την καινοτομία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας.
Ο παραγωγός εισάγει επίσης τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους, διευκολύνοντας την ακριβέστερη εκτίμηση των αναγκών νερού και των θρεπτικών στοιχείων της καλλιέργειας
Για την καλλιέργεια της βασικής πρώτης ύλης, του σκληρού σίτου, έχει εγκατασταθεί λογισμικό που αποσκοπεί στην παραγωγή υψηλής ποιότητας σίτου στην Ελλάδα, προς όφελος των παραγωγών, της εταιρείας και των καταναλωτών. Το λογισμικό συνδέεται με ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που παρέχουν τοπικά κλιματικά δεδομένα. Κάθε αγροτεμάχιο καταχωρείται γεωγραφικά στην πλατφόρμα, επιτρέποντας στο σύστημα να προσαρμόζει τις πληροφορίες στα χαρακτηριστικά της περιοχής και να αντλεί δεδομένα από τον κατάλληλο μετεωρολογικό σταθμό.
Τα δεδομένα στο λογισμικό ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC
Ο παραγωγός εισάγει επίσης τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους, διευκολύνοντας την ακριβέστερη εκτίμηση των αναγκών νερού και των θρεπτικών στοιχείων της καλλιέργειας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, το λογισμικό:
1. Αναλύει τα χαρακτηριστικά της καλλιεργούμενης ποικιλίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές απαιτήσεις και τους στόχους παραγωγής, επιτρέποντας στο σύστημα να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις.
2. Υποδεικνύει την ακριβή ποσότητα σπόρου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη γεωγραφική θέση και την ημερομηνία σποράς, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα.
3. Υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα της καλλιέργειας, συμβάλλοντας στη στρατηγική της εταιρείας για μείωση των εκπομπών.
4. Παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση και παρακολούθηση της ιχνηλασιμότητας της πρώτης ύλης από τον πρωτογενή τομέα έως την παραγωγή, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής χάνεται κατά τη μεταφορά από το χωράφι στο ράφι, λόγω ακατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης. Η ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC, προβλέποντας αυτόν τον κίνδυνο, έχει τοποθετήσει εδώ και 4 χρόνια αισθητήρες στους αποθηκευτικούς χώρους (σιλό σιταριού), οι οποίοι παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και το οξυγόνο.
Οι πληροφορίες μεταφέρονται στο cloud και είναι προσβάσιμες μέσω μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν την κατάσταση των αποθεμάτων ακόμη και από το κινητό τους. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπονται τυχόν φθορές και ασθένειες του προϊόντος, μειώνοντας σημαντικά τις οικονομικές απώλειες.
Από το 2020, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για αυτόματες αναλύσεις δεδομένων (analytics). Το σύστημα προβλέπει έγκαιρα πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα του αποθηκευμένου σιταριού και διασφαλίζει την ακεραιότητα του προϊόντος, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.


Latest News

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ