
Πάνω από 200.000 ιδιοκτήτες κατοικιών αξίας άνω των 500.000 ευρώ οι οποίες είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές θα δουν το 2025 τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει ξεφουσκώσει κατά 20% από 10% φέτος.
Αντίθετα όσοι διαθέτουν ασφαλισμένες κατοικίες άνω των 500.000 ευρώ θα διαπιστώσουν ότι η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.
Εφορία: Οι τελευταίες πληρωμές και φοροεκκρεμότητες της χρονιάς
Οι φορολογούμενοι για να «κλειδώσουν» την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να επισκεφθούν την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να πιστοποιηθεί η ασφάλιση των ακινήτων τους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν. Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα φτάσουν το 2025 στους ιδιοκτήτες ακινήτων έως το τέλος Μαρτίου και ο λογαριασμός θα εξοφληθεί σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Μαρτίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2026.
Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:
– Οι κατοικίες να είναι ασφαλισμένες και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα. Αν δεν είναι και για τα τρία φυσικά φαινόμενα χάνουν την έκπτωση.
– Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται έκπτωση.
– Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η διαδικασία
Για την εξασφάλιση των εκπτώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει έως τα μέσα Φεβρουαρίου να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα myProperty στην οποία επιλέγει τον ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία και τον συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Σε περίπτωση που στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια της ίδιας ή διαφορετικής ασφαλιστικής επιχείρησης ή ανανεώσεις ή τροποποιήσεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε αριθμό συμβολαίου. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ακίνητο με ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Στην περίπτωση όπου ο λήπτης της ασφάλισης είναι διαφορετικός από το φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου), καθώς και σε περίπτωση που, εκτός από τον λήπτη της ασφάλισης, έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία και άλλα φυσικά πρόσωπα (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου), ο λήπτης της ασφάλισης καταχωρεί στην εφαρμογή myProperty τους ΑΦΜ των ανωτέρω προσώπων, τα οποία ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ με τους προσωπικούς τους κωδικούς TAXISNET.
Στη συνέχεια ασφαλιστικές εταιρίες θα έρθουν να επικυρώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται στις αιτήσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εκπτώσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.


Latest News

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό

«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ψίχουλα σε ρυθμίσεις - Ποιοι και πόσα χρωστάνε
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους οφειλέτες της εφορίας και τα χρέη τους καταγράφει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια για κατώτατο μισθό - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «νέες - σημαντικές πιστεύω - μειώσεις φόρων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί - Τα καθαρά ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι
Η εξειδίκευση των μέτρων από την υπουργό Εργασίας – Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό – Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές – Πόσο ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι – Κίνητρα για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων

Ποιοι επαγγελματίες θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα - Οι αλλαγές
Τι προβλέπει το σχέδιο για τις δηλώσεις ΦΠΑ

Κόπηκαν 3.000 συντάξεις επειδή εργάζονταν στα κρυφά
Απαιτείται ρύθμιση ή εφάπαξ πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών – Ξεκινά η ηλεκτρονική δήλωση απασχόλησης που αυξάνει και τις συντάξιμες αποδοχές

Έφτασε ο νέος κατώτατος μισθός - Πως διαμορφώνονται επιδόματα και τριετίες
Στο ίδιο ποσό και το εισαγωγικό κλιμάκιο των δημοσίων υπαλλήλων - Τι αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο
![Κατώτατος μισθός: Πόσα θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος [πίνακες, παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ImgSrc-1-3-600x412.jpeg)
Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται [πίνακες]
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ μικτά και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ