Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει μέσα σε μια Ευρωζώνη, η ανάπτυξη της οποίας θα είναι υποτονική. Αυτό εκτιμά η Capital Economics, στην ανάλυσή της για την περιοχή της Ευρώπης (Low growth, low inflation, low rates), τοποθετώντας την ελληνική ανάπτυξη στο 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026, από 2,3% φέτος.

Όπως αναφέρει η Capital Economics, η υποτονική ανάπτυξη της Ευρωζώνης οφείλεται εν μέρει σε δυσμενείς δημογραφικές και διαρθρωτικές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Ωστόσο, η προηγούμενη νομισματική σύσφιξη θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις επενδύσεις και την ευαίσθητη στα επιτόκια κατανάλωση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Διθύραμβοι FAZ για την οικονομία: Η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα «πρόβλημα πολυτελείας»

Καθώς η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται και οι τιμές της ενέργειας ενδέχεται να πέφτουν, η Capital Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια λίγο περισσότερο και πιο γρήγορα από ό,τι προεξοφλείται στην αγορά.

Σε εθνικό επίπεδο, η ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη στη Γερμανία, αλλά τα δημόσια οικονομικά θα είναι μια αυξανόμενη ανησυχία στη Γαλλία και την Ιταλία. Η επανάληψη της κρίσης του δημόσιου χρέους είναι απίθανη, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γαλλία και η κληρονομιά του υψηλού χρέους στην Ιταλία σημαίνει ότι τα spreads είναι πιθανό να αυξηθούν και υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερες δυσμενείς κινήσεις τις αγορές ομολόγων.

Τα βασικά σημεία για την Ελλάδα

Όπως αναφέρει η Capital Economics, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρύτερης οικονομίας της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και το βάρος του δημόσιου χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται.

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% σε τρίμηνο το τρίτο τρίμηνο μετά την πολύ ταχεία ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Εν τω μεταξύ, πιο επίκαιρες έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λίγο περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Αν και οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο, θα συνεχίσουν να αποτελούν καταλύτη για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, βοηθούμενες από εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξάνεται σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια. Ομολογουμένως, το εργατικό δυναμικό μειώθηκε ελαφρά φέτος και η αύξηση της απασχόλησης έχει σταματήσει. Ωστόσο, η αύξηση της αύξησης των πραγματικών μισθών ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα οποία θα πρέπει να διατηρήσουν το ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης.

Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε λίγο τον Νοέμβριο, αλλά ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 4,5%. Αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και στην άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και το νέο έτος, καθώς οι αμοιβές του δημόσιου τομέα και ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5%.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι πειθαρχημένες δαπάνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τα υγιή πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού βελτιώνουν σταθερά τα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται ως μερίδιο του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να κρατήσει υπό έλεγχο τα spread των ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία