![ΕΚΠΟΙΖΩ: Κατώτερη των προσδοκιών η τροπολογία για τις τραπεζικές χρεώσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/katat.jpg)
«Ανεπαρκή, ασθενικά και εν τέλει σχεδόν ανέξοδα για τις ελληνικές τράπεζες» χαρακτηρίζονται από την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως προς τις τραπεζικές χρεώσεις,
Η καταναλωτική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, καυτηριαζει το ζήτημα των επιτοκίων καθώς υπογραμμίζει ότι παραμένει «εκτός της συζήτησης , ίσως το κρισιμότερο ζήτημα των τελευταίων ετών, που είναι το ύψος των επιτοκίων και ιδίως των περιθωρίων κέρδους (spread) των τραπεζών και των αγοραστών δανείων.
Τράπεζες: Σε ποιες προμήθειες δεν μπήκε μαχαίρι
Η πραγματικότητα είναι ότι, πέρα από τις αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς (ΕΚΤ και Euribor), οι τράπεζες και οι αγοραστές δανείων συνεχίζουν να εφαρμόζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους που αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας, περιθώρια τα οποία προστίθενται στα ήδη αυξημένα επιτόκια αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι τα περιθώρια κέρδους που εφαρμόζονται σε συμβάσεις ρύθμισης υφιστάμενων οφειλών από στεγαστικά δάνεια, που ανέρχονται από 3% μέχρι και σε 6%, όταν προ ετών τα αντίστοιχα spread ανέρχονταν σε 1-2%.
Ειδικά δε, όσον αφορά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, σε σημαντική πηγή αδικαιολόγητης επιβάρυνσης για τους καταναλωτές εξελίσσεται η απροθυμία των τραπεζών να προβαίνουν σε μείωση των επιτοκίων, όταν το επιτόκιο αναφοράς μειώνεται, κατά παράβαση της πάγιας ενωσιακής και ελληνικής νομολογίας. Αν και στην περίπτωση αύξησης επιδεικνύουν ταχύτατα αντανακλαστικά, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι καταναλωτές μειώνεται, οπότε εύλογα αναμένει ο καταναλωτής να επωφεληθεί και ο ίδιος από τη μείωση αυτή.
Ανεξέλεγκτη κατάσταση
Όσον αφορά τις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Οι τράπεζες δεν διστάζουν να χρεώνουν, και μάλιστα με υπερβολικά ποσά, κάθε αίτημα που υποβάλλει ο καταναλωτής στην τράπεζα, ακόμη και όταν πρόκειται για τη χορήγηση ενός αντιγράφου από μία σύμβαση, την παροχή ενημέρωσης για το δάνειό του ή μίας απλής βεβαίωσης.
Καταναλωτές, που δεν είναι εξοικειωμένοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές επιβαρύνονται, με υπερβολικά ποσά, όταν βρεθούν στην ανάγκη να διενεργήσουν μία διατραπεζική συναλλαγή στο κατάστημα. Το ύψος της χρέωσης, στις περιπτώσεις αυτές, είναι εξοντωτικό και τιμωρητικό και δεν δικαιολογείται από την επίκληση οποιουδήποτε λειτουργικού κόστους.
Οι τράπεζες δεν αρκούνται στη βασική χρέωση της υπηρεσίας που παρέχουν (λχ τις προμήθειες), αλλά, με διάφορες προφάσεις, επιβάλλουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες επιβαρύνονται με έξοδα έκδοσης και συχνά υψηλές ετήσιες συνδρομές που δεν δικαιολογούνται, ενώ σε καταθετικούς λογαριασμούς επιβάλλονται συχνά έξοδα διαχείρισης.
Παράλληλα, εκτός μέτρων μένει η πάγια πρακτική των παρόχων υπηρεσιών πληρωμής να χρεώνουν με υπέρογκες προμήθειες συναλλαγές όπως η αγορά εισιτηρίων, προϊόντων κτλ, που γίνονται με κάρτα.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που δεν κατέστη αντικείμενο των ρυθμίσεων αφορά τα επιβαλλόμενα από τις τράπεζες λεγόμενα έξοδα δανείου. Αν και οι εν λόγω χρεώσεις, που παραβιάζουν ευθέως διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, έχουν παγίως κριθεί ως μη νόμιμες και καταχρηστικές από τα ελληνικά δικαστήρια και η χρήση τους έχει απαγορευτεί με υπουργική απόφαση (Ζ1-798/2008), οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να τις επιβάλλουν χωρίς την απαιτούμενη παρέμβαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα εν λόγω ποσά ανέρχονται μέχρι σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ και επιβαρύνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ζητούν τη χορήγηση δανείου.
Προκύπτει επομένως ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν ένα μικρό μόνο μέρος των χρεώσεων που αδικαιολόγητα επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται αν θα καταλαμβάνονται και οι συναλλαγές μέσω ταμείου ή μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Περιορισμένης έκτασης τα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Πολιτεία επέλεξε να μην ασκήσει ποτέ τη διακριτική ευχέρεια που της παρείχε η Οδηγία 2014/92/ΕΕ για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να μην επιβάλλονται χρεώσεις για ορισμένες βασικές τραπεζικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν επιβαρυνθεί αθροιστικά με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Εν τέλει, η όψιμη αυτή απαγόρευση των χρεώσεων αφορά χαμηλού ύψους επιβαρύνσεις και σε περιορισμένη μάλιστα έκταση. Αφήνει ανέγγιχτη τη πρακτική πλήθους αδικαιολόγητων και καταχρηστικών χρεώσεων όπως και των υπέρογκων χρεώσεων σε μη ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές. Πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη να προστατευτεί ο καταναλωτής από το απαράδεκτο ύψος, στο οποίο διαμορφώνονται τα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης, εξαιτίας και των καταχρηστικών όρων που εμπεριέχουν οι συμβάσεις.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Eurostat: Παραμένει στον «πάτο» της Ευρώπης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/ot_poverty2-600x352.png)
Στον «πάτο» της Ευρώπης σε αγοραστική δύναμη οι Έλληνες [γραφήματα]
Την ίδια ώρα, στην 6η θέση από το...τέλος κατατάσσεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των πολιτών
![Καταναλωτές: 1 στους 2 αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, 3 στους 5 δαπανούν λιγότερα για μη απαραίτητα είδη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/supermarketshutterstock-600x375.jpg)
Ένας στους 2 αγοράζει μόνο τα βασικά, 3 στους 5 δαπανούν λιγότερα για μη απαραίτητα είδη [έρευνα]
Το υψηλό κόστος ζωής και η επίδρασή του στα προσωπικά οικονομικά παραμένουν μεταξύ των κυρίαρχων ανησυχιών που έχουν οι καταναλωτές
![ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Λογισμικό ευφυούς γεωργίας αυξάνει την παραγωγή κατά 10%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/makvel-600x338.jpg)
ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Λογισμικό ευφυούς γεωργίας αυξάνει την παραγωγή κατά 10%
Το λογισμικό ευφυούς γεωργίας της ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC μείωσε κατά 35% το αποτύπωμα άνθρακα συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη
![Εθνική Τράπεζα: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,4% για το 2024 και 2,5% για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/greek-economy-600x352.jpg)
ΕΤΕ: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,4% για το 2024 και 2,5% για το 2025 [διαγράμματα]
Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, η συνεχιζόμενη συσσώρευση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες
![Μύκονος: Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο καταργεί το δικαίωμα δόμησης πολλών πολιτών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/mykonos-1-600x337-1-600x337-2.jpg)
Πυρά ΠΟΜΙΔΑ για το «μπλόκο» δόμησης στη Μύκονο - Τι ζητάει
Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ για την εκτός σχεδίου δόμησης στη Μύκονο - Ποια είναι τα αιτήματά της
![Airbnb: Τι λένε οι διαχειριστές για τους νέους κανόνες – Τι προτείνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_airbnb24_1-600x352.png)
Τι λένε οι διαχειριστές ακινήτων για τους νέους κανόνες στο Airbnb - Τι προτείνουν
Αντιπροτείνουν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για όλα τα νομίμως αδειοδοτημένα ακίνητα
![Επενδύσεις: Πάνω από 15 δισ. ευρώ σε βιομηχανία, ακίνητα και δημόσια διοίκηση – άμυνα το 2023](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Οι 3 κλάδοι «πρωταγωνιστές» στις επενδύσεις - Οι καταλύτες για νέα άνοδο [γραφήματα]
Τι προκύπτει από την ανάλυση της Alpha Bank - Η πορεία που καταγράφουν οι επενδύσεις και οι προοπτικές
![Ελληνική οικονομία: Οι «μοχλοί» ανάπτυξης – Η ανάλυση της Eurobank [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/elliniki_oikonomia2-600x337-1.jpg)
Ποιοι είναι οι «μοχλοί» ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας - Η ανάλυση της Eurobank [γραφήματα]
«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το γεγονός πως οι καθαρές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών βαίνουν μειούμενες - Τι δείχνουν τα στοιχεία
![ΚΕΕΕ: Θετικές παρεμβάσεις για κοινωνία και οικονομία από τον νέο προϋπολογισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/giannis-masoutis-11-2-22-600x450.jpeg)
ΚΕΕΕ: Σημείο σταθερότητας η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2025
«Για να μείνουμε σε τροχιά ανάκαμψης, χρειαζόμαστε μέτρα για μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και της ενέργειας», αναφέρει ο Μασούτης
![Capital Economics: Θα συνεχίζει να ξεχωρίζει η Ελλάδα μέσα στην «υποτονική» Ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/ot_greek_proypologismos-600x352.jpg)
Όαση στην «υποτονική» Ευρώπη η ελληνική οικονομία - Τι λέει η Capital Economics
Όπως αναφέρει η Capital Economics, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρύτερης οικονομίας της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια