
Στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, παραμένει η Ελλάδα αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, το 2023 σε σχέση με το 2022. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μείωσε ελαφρώς την απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ (από 67% το 2022 και 66% το 2019) και ήταν υψηλότερο μόνο από αυτό της Βουλγαρίας, όπου αυξήθηκε στο 64% από 62% το 2022 και 55% το 2019. Ουσιαστικά η χώρα μας ανέβηκε κατά 1 μονάδα ενώ η Βουλγαρία κατά 2.
Πέραν της πολύ μεγάλης ακρίβειας η οποία δημιουργεί ζητήματα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, η θέση αυτή οφείλεται σε ένα βαθμό και στην παραοικονομία. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία για την ατομική κατανάλωση των Ελλήνων (σε όρους αγοραστικής ισοτιμίας), αποτυπώνουν την Ελλάδα σε μια υψηλότερη θέση.
Ελληνική Οικονομία: Οι προκλήσεις και τα επιτεύγματα – Τι προβληματίζει τις Βρυξέλλες
Καλύτερη θέση στην κατανάλωση
Ειδικότερα, η κατανάλωση στην Ελλάδα αντιστοιχούσε πέρυσι στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ από 78% το 2022 και 77% το 2019 και ήταν υψηλότερη από έξι χώρες: Τη Σλοβακία (77%), την Κροατία (76%), την Εσθονία (75%), τη Λετονία (74%) και την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (70% και οι δύο).
Δεν αποκλείεται η υψηλότερη κατάταξη σχετικά με την κατανάλωση δείχνει και τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των Ελλήνων, κάτι που αποτυπώνεται σε άλλες έρευνες.
Η Eurostat σημειώνει ότι ο δείκτης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης είναι καλύτερος αναφορικά με την ευημερία των νοικοκυριών σε σχέση με τον δείκτη για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, μόνο 9 χώρες της ΕΕ είχαν κατά κεφαλή κατανάλωση πάνω από τον μέσο όρο, με το Λουξεμβούργο να βρίσκεται στην πρώτη θέση (36% υψηλότερα), ακολουθούμενο από την Ολλανδία και τη Γερμανία (19% υψηλότερα και οι δύο).
Το χαμηλότερο επίπεδο είχαν, όπως αναφέρθηκε, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (30% κάτω από τον μέσο όρο και οι δύο).
Τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση σε σχέση με το μέσο όρο την τελευταία τριετία σημείωσαν η Ιρλανδία (στο 99% από 91% το 2021), η Κύπρος (στο 100% από 94%) και η Μάλτα (στο 90% από 85%).
Τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν η Δανία (στο 108% το 2023 από 122% το 2021), η Σουηδία (στο 106% από 112%) και η Λιθουανία (88% από 93%).
Στον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μεγαλύτερες οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με τον δείκτη της κατανάλωσης. Το Λουξεμβούργο είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κατά 137% υψηλότερο από τον μέσο όρο.


Latest News
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2