Θέμα μηνών είναι η ενεργοποίηση του νέου σχήματος που θα προστατεύει το δικαίωμα στη στέγη ευάλωτων νοικοκυριών, που έχουν υπερχρεωθεί και αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο λόγος γίνεται για το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Για τη λειτουργία του θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο θα συμμετάσχουν τέσσερα ενδιαφερόμενα σχήματα.

ΕΚΤ: Έρχονται μειωμένες δόσεις για 400.000 στεγαστικά δάνεια

Πρόκειται για τις Fortress, Bain, CRC και Kaican, που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνική Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη αναπροσαρμογή του πλαισίου που θα διέπει το Φορέα, με στόχο να καταστεί πιο ελκυστικός για τους επενδυτές.

Όπως είπε η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, ο διαγωνισμός θα τρέξει στις αρχές της νέας χρονιάς, με την προοπτική εντός του πρώτου τριμήνου ή το αργότερο έως και το Μάιο του 2025, να υπογραφεί η σύμβαση με τον προτιμητέο επενδυτή.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία για τη λειτουργία του Φορέα. Ωστόσο, μετά από την τελευταία κυβερνητική παρέμβαση, οι τράπεζες δεσμεύονται να διαθέσουν για την εκκίνησή του τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, είτε ως χρηματοδότηση είτε ως κεφάλαιο.

Η συνδρομή αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επένδυση.

Ειδικότερα, η τραπεζική συμβολή θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα ποσά που θα διαθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, ενώ εφόσον ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, θα αποτελέσει τη μαγιά για την έναρξη λειτουργίας του Φορέα.

Η εξασφαλισμένη προστασία

Όπως είπε η κυρία Αλαμπάση, τα 100 εκατ. ευρώ είναι αρκετά για την επαναγορά περί των 2.000 κατοικιών ευάλωτων δανειοληπτών.

Πρόκειται για αριθμό δεκαπλάσιο σε σχέση με τα νοικοκυριά που έχουν ως τώρα εκμεταλλευτεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Φορέα.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι στο δυσμενές σενάριο που δεν τα βρει το υπουργείο με κάποιο από τα ενδιαφερόμενα αυτήν τη στιγμή σχήματα, ο Φορέας θα μπορεί να λειτουργήσει με την εισφορά των τραπεζών.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως σε αυτήν την περίπτωση θα αναζητηθούν εναλλακτικές για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε λύσει και δυσκολότερες ασκήσεις τα τελευταία χρόνια».

Το σχήμα προστασίας

Κύκλοι από τον κλάδο των servicers εκτιμούν ότι προστασία μέσω του νέου μηχανισμού που βρίσκεται υπό δημιουργία, χρειάζονται αυτήν τη στιγμή περί τους 15.000 – 20.000 δανειολήπτες.

Πρόκειται για νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, χωρίς άλλη ακίνητη περιουσία πέραν της κύριας κατοικίας τους, τα οποία βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Ως εκ τούτου κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια του σπιτιού τους. Ωστόσο, όσα νοικοκυριά συμφωνήσουν την ένταξή τους στο Φορέα όταν λειτουργήσει ή ακόμη και σήμερα, μέσω του ενδιάμεσου προγράμματος, θα παραμείνουν στο σπίτι τους.

Η κυριότητά του θα μεταβιβαστεί στο Φορέα, ο οποίος ωστόσο είναι υποχρεωμένος να τους το μισθώνει έναντι ενοικίου, το οποίο θα επιδοτείται μερικώς από το δημόσιο με ποσά από 70 έως 210 ευρώ το μήνα.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι έως 12 έτη, μετά το πέρας της οποίας, το νοικοκυριό θα έχει τον πρώτο λόγο για την επαναγορά του σπιτιού του, στην τρέχουσα εμπορική αξία. Προστατεύεται με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα της στέγασης και εφόσον τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη βελτιωθούν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εκ νέου την κατοικία του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία