Οι προσπάθειες της Κίνας για κυριαρχία στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποδώσουν καρπούς, με γνώστες του κλάδου και αναλυτές τεχνολογίας να λένε στο CNBC ότι τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν -και μάλιστα ξεπερνούν- με εκείνα από τις ΗΠΑ όσον αφορά την απόδοση.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το πιο πρόσφατο πεδίο μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με τις δύο πλευρές να τη θεωρούν στρατηγική τεχνολογία. Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση της Κίνας σε τσιπ αιχμής που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω φόβων ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Γάλλος μεγιστάνας τεχνολογίας προειδοποιεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει παγκόσμιος ουραγός

Ο εμπορικός πόλεμος οδήγησε την Κίνα να ακολουθήσει τη δική της προσέγγιση για την ενίσχυση της απήχησης και της απόδοσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, βασιζόμενη κυρίως στην τεχνολογία ανοιχτού κώδικα και την ανάπτυξη των δικών της λογισμικού και τσιπ.

Η Κίνα δημιουργεί δημοφιλή LLM

Όπως μερικές από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν τα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα ή LLM, τα οποία εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και υποστηρίζουν εφαρμογές όπως τα chatbots.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μοντέλα της OpenAI που τροφοδοτούν το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT, πολλές από αυτές τις κινεζικές εταιρείες αναπτύσσουν LLM ανοιχτού κώδικα ή «ανοιχτού βάρους», τα οποία οι προγραμματιστές μπορούν να κατεβάσουν και να δημιουργήσουν δωρεάν και χωρίς αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης από τον εφευρέτη.

Στο Hugging Face, ένα αποθετήριο LLM, τα κινέζικα γλωσσικά μοντέλα είναι αυτά με τις περισσότερες λήψεις, σύμφωνα με τον Τιζέν Γουάνγκ, μηχανικό μηχανικής μάθησης στην εταιρεία Qwen, μια οικογένεια μοντέλων AI που δημιουργήθηκε από τον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. «Η Qwen κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα λόγω της εξαιρετικής της απόδοσης», είπε ο Γουάνγκ στο CNBC.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Qwen έχει ένα «πολύ ευνοϊκό μοντέλο αδειοδότησης», που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες χωρίς την ανάγκη «εκτεταμένων νομικών αναθεωρήσεων».

Το Qwen διατίθεται σε διάφορα μεγέθη ή παραμέτρους, όπως είναι γνωστά στον κόσμο των LLM. Τα μοντέλα μεγάλων παραμέτρων είναι πιο ισχυρά, αλλά έχουν υψηλότερο υπολογιστικό κόστος, ενώ τα μικρότερα είναι φθηνότερα στην εκτέλεση. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος που θα επιλέξετε, το Qwen είναι πιθανό να είναι ένα από τα μοντέλα με τις καλύτερες επιδόσεις που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Γουάνγκ.

Οι κινεζικές εταιρείες θα ήθελαν να δουν τα μοντέλα τους να χρησιμοποιούνται εκτός Κίνας

Η DeepSeek, μια νεοφυής εταιρεία, έκανε επίσης «πάταγο» πρόσφατα με ένα μοντέλο που ονομάζεται DeepSeek-R1. Η DeepSeek ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το μοντέλο R1 της ανταγωνίζεται το o1 της OpenAI — ένα μοντέλο σχεδιασμένο για συλλογισμό ή επίλυση πιο σύνθετων εργασιών.

Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα μοντέλα τους μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες προσφορές ανοιχτού κώδικα όπως το Llama της Meta, καθώς και κλειστά LLM, όπως αυτά από την OpenAI, σε διάφορες λειτουργίες.

«Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε την άνοδο των κινεζικών προσφορών ανοιχτού κώδικα στην τεχνητή νοημοσύνη με πραγματικά ισχυρές επιδόσεις, χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και υψηλή απόδοση», δήλωσε στο CNBC η Γκρέις Άισφολντ, συνεργάτης της Lux Capital.

Η Κίνα ωθεί τον ανοιχτό κώδικα να γίνει παγκόσμιος

Η ανοιχτή πηγή μιας τεχνολογίας εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της καινοτομίας καθώς περισσότεροι προγραμματιστές έχουν πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και της δημιουργίας μιας κοινότητας γύρω από ένα προϊόν.

Δεν είναι μόνο οι κινεζικές εταιρείες που κυκλοφόρησαν LLM ανοιχτού κώδικα. Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, καθώς και η γαλλική start-up Mistral, διαθέτουν επίσης εκδόσεις ανοιχτού κώδικα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως, με τη βιομηχανία της τεχνολογίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωπολιτικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, τα LLM ανοιχτού κώδικα δίνουν στις κινεζικές εταιρείες ένα άλλο πλεονέκτημα: δίνουν τη δυνατότητα στα μοντέλα τους να χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Τα σημερινά μοντέλα AI έχουν συγκριθεί με λειτουργικά συστήματα

«Οι κινεζικές εταιρείες θα ήθελαν να δουν τα μοντέλα τους να χρησιμοποιούνται εκτός Κίνας, επομένως αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος για τις εταιρείες να γίνουν παγκόσμιοι παίκτες στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε στο CNBC ο Πολ Τριόλο, συνεργάτης στην παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία DGA Group.

Ενώ η εστίαση είναι στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή, υπάρχει επίσης συζήτηση σχετικά με το ποιες εφαρμογές θα κατασκευαστούν με βάση αυτά – και ποιος θα κυριαρχήσει σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο του Διαδικτύου στο μέλλον.

«Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι στην ουσία… στοιχήματα, η ουσία είναι στον σκοπό που χρησιμοποιούνται αυτά τα μοντέλα, όπως η επιτάχυνση της τεχνολογίας αιχμής και της μηχανικής», είπε η Άισφολντ της Lux Capital.

Τα σημερινά μοντέλα AI έχουν συγκριθεί με λειτουργικά συστήματα, όπως αυτό της Microsoft (Windows), της Google (Android) και της Apple (iOS), με τη δυνατότητα να κυριαρχήσει σε μια αγορά, όπως κάνουν αυτές οι εταιρείες σε κινητά και υπολογιστές.

Εάν αληθεύει, αυτό κάνει τα στοιχήματα για την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου LLM υψηλότερα.

«Οι [κινεζικές εταιρείες] αντιλαμβάνονται τα LLM ως το κέντρο των μελλοντικών τεχνολογικών οικοσυστημάτων», είπε στο CNBC ο Ξιν Σαν, ανώτερος λέκτορας κινεζικών και ανατολικοασιατικών επιχειρήσεων στο King’s College του Λονδίνου.

«Τα μελλοντικά επιχειρηματικά μοντέλα τους θα βασίζονται στο ότι οι προγραμματιστές θα ενώσουν τα οικοσυστήματα τους, θα αναπτύσσουν νέες εφαρμογές βασισμένες στα LLM και θα προσελκύουν χρήστες και δεδομένα από τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν κέρδη στη συνέχεια με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένης αλλά πολύ πέρα ​​από την κατεύθυνση των χρηστών να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες cloud», πρόσθεσε ο Σαν.

Oι κινεζικές εταιρείες ενισχύουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων

Οι περιορισμοί των τσιπ θέτουν αμφιβολίες

Τα μοντέλα AI εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, που απαιτούν τεράστια ποσά υπολογιστικής ισχύος. Επί του παρόντος, η Nvidia είναι ο κορυφαίος σχεδιαστής των τσιπ που απαιτούνται για αυτό, γνωστές ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs).

Οι περισσότερες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύουν τα συστήματά τους στα πιο υψηλής απόδοσης τσιπ της Nvidia — αλλά όχι στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ αύξησαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού ημιαγωγών και κατασκευής τσιπ στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι τα τσιπ τεχνολογίας αιχμής της Nvidia δεν μπορούν να εξαχθούν στη χώρα και η εταιρεία έπρεπε να δημιουργήσει ημιαγωγούς για εξαγωγή συμβατούς με τις κυρώσεις.

Παρόλα αυτά οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταφέρει να λανσάρουν προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν επί του παρόντος επαρκή πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ για να συνεχίσουν να βελτιώνουν τα μοντέλα. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν αποθηκεύσει μεγάλους αριθμούς GPU της Nvidia και επίσης αξιοποιούν εγχώριες GPU από την Huawei και άλλες εταιρείες», δήλωσε ο Τριόλο της DGA.

Πράγματι, οι κινεζικές εταιρείες ενισχύουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων. Η Huawei υπήρξε ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην επιδίωξη αυτού του στόχου στην Κίνα, ενώ εταιρείες όπως η Baidu και η Alibaba έχουν επενδύσει επίσης στον σχεδιασμό ημιαγωγών.

«Ωστόσο, το χάσμα από την άποψη του προηγμένου υλικού θα γίνει μεγαλύτερο με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα το επόμενο έτος καθώς η Nvidia λανσάρει τα συστήματα που βασίζονται στο Blackwell και δεν θα είναι διαθέσιμα για εξαγωγή στην Κίνα», δήλωσε ο Τριόλο.

Η Άισφολντ της Lux Capital επισήμανε ότι η Κίνα «επενδύει συστηματικά και αναπτύσσει ολόκληρη την εγχώρια υποδομή τεχνητής νοημοσύνης εκτός της Nvidia με τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλής απόδοσης από εταιρείες όπως η Baidu». «Είτε απαγορεύονται είτε όχι τα τσιπ Nvidia αυτό δεν θα εμποδίσει την Κίνα να επενδύσει και να δημιουργήσει τη δική της υποδομή για την κατασκευή και εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη