Την κοινή τους αγωνία για τους κινδύνους που εγκυμονούν η πολιτική κρίση και η ακυβερνησία για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και εν γένει για την οικονομία της Γαλλίας εξέφρασαν το βράδυ της Τρίτης οι κοινωνικοί εταίροι στη χώρα. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία που μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν αναλάβει οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών ενώσεων της Γαλλίας.
Οι ηγέτες των Medef, CPME και U2P από την πλευρά των εργοδοτών, και των CFDT, FO, CFE-CGC και CFTC από την πλευρά των εργαζομένων με κοινή διακήρυξή τους στέλνουν ουσιαστικά μια κραυγή αγωνίας στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας, καλώντας τον να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βρει πεδίο συνεννόησης και να συνεργαστεί για το καλό της χώρας παραμερίζοντας τα μικροκομματικά του συμφέροντα.
Γαλλία: Το πολιτικό χάος δίνει τη «χαριστική βολή» στην οικονομία
Όπως και κατά την πανδημία, η συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην παρούσα συγκυρία η Γαλλία από την παρατεταμένη πολιτική κρίση έγινε γρήγορα και αποτελεσματικά. «Οι επαφές μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών έγιναν τη Δευτέρα το πρωί και μέσα σε λίγες ώρες τελείωσαν», γράφει η Λεϊλά ντε Κομαρμόν στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos» επικαλούμενη πηγή από την πλευρά των συνδικαλιστών.
Οι επικεφαλής των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων καλούν τους πολιτικούς και τα κόμματα να φροντίσουν ώστε «να επιστρέψει η χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον δρόμο της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της γαλήνης».
Σημειωτέον ότι μόνο το (πολύ ισχυρό, είναι αλήθεια) συνδικάτο CGT δεν συμμετείχε στην κοινή πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων. Το CGT είναι το πρώτο σε αριθμό ψήφων και το δεύτερο, μετά την CFDT, σε αριθμό μελών συνδικάτο στη Γαλλία.
«Βρείτε τα τώρα!»
Οι επτά επικεφαλής των ισάριθμων εργοδοτικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων υπογράφουν την κοινή διακήρυξη με αλφαβητική σειρά, προκειμένου να δείξουν σε όλους την ενότητα και τη σύμπνοιά τους.
«Η αστάθεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια οικονομική κρίση με δραματικές κοινωνικές συνέπειες», σημειώνουν οι υπογράφοντες, οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους διαπιστώνοντας ότι «ήδη στη Γαλλία παγώνουν επενδυτικά σχέδια και αναθεωρούνται οι προθέσεις προσλήψεων, ενώ αυξάνονται οι χρεοκοπίες εταιρειών κάθε μεγέθους».
«Με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών μας και στις επιλογές των εκλεγμένων αντιπροσώπων του έθνους, είναι καθήκον μας να σας προειδοποιήσουμε για τους πραγματικούς κινδύνους που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια», γράφουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των συνδικάτων στους πολιτικούς ηγέτες, τονίζοντας «το πνεύμα ευθύνης» που τους καθοδηγεί και τους ενώνει.
Οι επτά καλούν τους πολιτικούς και τα κόμματα να φροντίσουν ώστε «να επιστρέψει η χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον δρόμο της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της γαλήνης». Κάτι που είναι εφικτό «μόνο αν δοθεί προτεραιότητα στο διάλογο και αν πρυτανεύσει ένα πνεύμα συναίνεσης».
Δίνουν το καλό παράδειγμα
Η ρεπόρτερ της «Les Echos» σημειώνει ότι οι επικεφαλής των εργοδοτών και των συνδικάτων δίνουν το καλό παράδειγμα, καθώς εστιάζουν σ’ αυτά που τους ενώνουν και αποφεύγουν όσα τους χωρίζουν. «Δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα που αφορούν τους τρόπους περιορισμού του τεράστιου δημοσίου χρέους της Γαλλίας ή στην άνευ όρων επιχειρηματική βοήθεια που ζητούν οι εργοδότες από την κυβέρνηση και η οποία επικρίνεται από τα συνδικάτα», γράφει χαρακτηριστικά η Λεϊλά ντε Κομαρμόν.
«Τώρα δεν είναι η ώρα για να αναλώνεται ο κόσμος των επιχειρήσεων και της εργασίας σε διχαστικά ζητήματα, αλλά για να επιβεβαιώσουμε τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι ενόψει των μετασχηματισμών στην κοινωνία μας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση και με άνευ προηγουμένου αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλαγές τεχνολογικές, γεωστρατηγικές, δημογραφικές και κλιματικές», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή διακήρυξη εργοδοσίας-εργαζομένων.
Οι επτά ηγέτες δείχνουν με σαφήνεια το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η βαθύτατα διαιρεμένη και κατακερματισμένη γαλλική πολιτική τάξη. «Ο στείρος κομματισμός δεν οδηγεί πουθενά. Εκείνο που απαιτείται είναι ο διάλογος που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση συμβιβασμών ικανών να δώσουν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες απαντήσεις στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα», σημειώνεται στη διακήρυξη.
Η Medef και οι άλλοι
Επισήμως η πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων για την κοινή διακήρυξη ανήκει στη μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση της Γαλλίας, τη Medef, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Στόχος της Medef ήταν να συντονίσει τις τρεις μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις, οι οποίες μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εξέδωσαν καθεμιά και διαφορετική ανακοίνωση.
«Αλλά το θέμα συνεργασίας όλων των κοινωνικών εταίρων ήταν επίκαιρο μετά την υπογραφή των τριών συμφωνιών που διαπραγματεύτηκαν στα μέσα Νοεμβρίου εργοδότες και εργαζόμενοι», δήλωσε στη «Les Echos» υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος.
Μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ οι πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις (και η CGT) είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση καλώντας τον αρχηγό του κράτους και τα πολιτικά κόμματα «να θέσουν το γενικό συμφέρον πάνω από όλα».
Latest News
Το Βατικανό στα πρόθυρα χρεοκοπίας - Τι πήγε λάθος
Αντιμετωπίζουμε σοβαρά και πολύπλοκα προβλήματα που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος
Τα 5 SOS στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Επενδυτές και οικονομολόγοι διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της Ευρώπης το 2025 και εστιάζουν σε 5 σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής
Πάουελ: Δύσκολη η σημερινή απόφαση για τα επιτόκια- Προσεκτικές κινήσεις το 2025
Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μια γερακίσια μείωση του κόστους δανεισμού
Η Γερμανία νοσεί… θα την αναστήσει ο Μερτς; - Τα δύο αγκάθια
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επισκιάζουν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στην Ευρώπη, αλλά η Γερμανία είναι το μεγάλο πρόβλημα
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
«Σοκαριστικά επικίνδυνες» πρακτικές στις αποθήκες της Amazon καταγγέλλει η αμερικανική Γερουσία, ενώ ο Τζεφ Μπέζος «ραίνει» με δολάρια την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ
Αποχαιρετά το 2024 με τρίτη μείωση των επιτοκίων η Fed - Προβλέπει λιγότερες μειώσεις το 2025
H Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ως ήταν αναμενόμενο
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
Η Γερμανία ζητά από την UniCredit να πουλήσει το μερίδιο της Commerzbank
«Η UniCredit αναλαμβάνει για άλλη μια φορά ασυντόνιστη και μη φιλική δράση εδώ», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος
Το Ιnstagram ανεβάζει τις πωλήσεις της Meta - «Βλέπει» έσοδα 32 δισ. δολ. το 2025
Η Meta λέει στους επενδυτές ότι το Instagram Reels, ανταγωνίζεται το TikTok καθώς συγκεντρώνει περισσότερο από το 50% του χρόνου που περνούν οι χρήστες στην εφαρμογή