
Το Βατικανό βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές του υποχρεώσεις μετά την κατάρρευση των εσόδων.
Ένας συνδυασμός παραγόντων προκάλεσε την κρίση, αλλά πολλοί κατηγορούν τη διοίκηση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έγινε ο 266ος Πάπας το 2013.
Μια δεκαετία αργότερα, το 2023, οι οικονομικές καταστάσεις έδειξαν ότι το Βατικανό, η μικρότερη χώρα στον κόσμο, είχε λειτουργικό έλλειμμα 83 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, πέντε εκατομμύρια περισσότερο από το 2022, αναφέρει η Daily Express.
Ηλεκτροκίνηση: Στο Βατικανό με υπογραφή Mercedes-Benz
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη που έχει συσσωρεύσει ποτέ το Βατικανό και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση συνταξιούχων κληρικών και υπαλλήλων.
Πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς οι προοδευτικές πολιτικές του προκαλούν ρήξη με τους πιο συντηρητικούς Καθολικούς που δεν δίνουν πλέον τον «οβολό» τους
Ένας βασικός λόγος για το έλλειμμα είναι η κατάρρευση των δωρεών από Καθολικές Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τους πιστούς.
Οι δωρεές είναι μία από τις τρεις κύριες πηγές εσόδων για το Βατικανό, μαζί με τα χρήματα που λαμβάνονται από τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και τα τέλη εισόδου στα μουσεία. Τα τελευταία χρόνια το Βατικανό έχει επενδύσει σε μια σειρά αμφιλεγόμενων εταιρειών και σχημάτων, ακόμη και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το “Rocketman” για την ζωή του Έλτον Τζον.
Απογοήτευση από τις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου
Παρά αυτούς τους παράγοντες, πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς οι προοδευτικές πολιτικές του προκαλούν ρήξη με τους πιο συντηρητικούς Καθολικούς, προκαλώντας με τη σειρά τους μείωση των δωρεών, αναφέρει η ιρλανδική Irish Star, απηχώντας τα αισθήματα εκατομμυρίων Καθολικών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει εκσυγχρονισμένες θέσεις σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, τα δικαιώματα των τρανς και ο επαναπροσδιορισμός των οικογενειακών αξιών. Οι παραδοσιακοί Καθολικοί έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για αυτό, αποξενώνοντάς τους από την Εκκλησία ως θεσμό.

Πτώση τουρισμού
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη-κράτος δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα προ-Covid επίπεδα.
Η αυξανόμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την ικανότητα του Βατικανού να καταβάλλει συντάξεις στο εγγύς μέλλον.
Επί του παρόντος, το συνταξιοδοτικό ταμείο εκτιμάται ότι χρωστάει το δραματικό ποσό των 631 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, λέγοντας: «Το τρέχον σύστημα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μεσοπρόθεσμα τη συμμόρφωση με τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις για τις μελλοντικές γενιές.
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά και πολύπλοκα προβλήματα που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα».
Ο ποντίφικας πρόσθεσε «επείγοντα διαρθρωτικά μέτρα» που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συνταξιοδοτικού ταμείου.
Για τον σκοπό αυτό, ο Πάπας είπε ότι διόρισε τον καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ ως «Μοναδικό Διαχειριστή του Ταμείου Συντάξεων».
Το «σωτήριο» Μεγάλο Ιωβηλαίο
Το Βατικανό ελπίζει να ενισχύσει τα ταμεία του από την αναμενόμενη αύξηση των τουριστών στη Ρώμη το επόμενο έτος.
Η πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει το Μεγάλο Ιωβηλαίο, το οποίο τιμά την ένωση μεταξύ Χριστιανισμού και Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Σύνοδο της Νίκαιας πριν από 1.700 χρόνια.
Το Συμβούλιο έθεσε τα θεμέλια για την παντοδύναμη εξουσία της Εκκλησίας τους επόμενους δεκαεπτά αιώνες.
Το Ιωβηλαίο αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 35 εκατομμύρια προσκυνητές, οι οποίοι αναζητούν μια άφεση αμαρτιών.
Οι επισκέπτες αναμένεται επίσης να δαπανήσουν χρήματα σε πολιτιστικά και τουριστικά προγράμματα, που επινοήθηκαν από κοινού από το Δημαρχείο της Ρώμης και το Βατικανό.


Latest News

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών