
Η απόφαση της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου από το Ακυρωτικό δικαστήριο σημαίνει ότι ο Σαρκοζί – ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 2007 έως το 2012 – πρέπει να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης για έναν χρόνο.
Ο 69χρονος Σαρκοζί αντέδρασε λέγοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί «τη βαθιά αδικία» και ότι θα απευθυνθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να προσβάλει την ετυμηγορία, σύμφωνα με το BBC.
Αρχικά καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης το 2021, αλλά τα δύο από αυτά τα χρόνια ανεστάλησαν και το τρίτο μετατράπηκε σε ηλεκτρονική παρακολούθηση αντί για φυλάκιση.
Το πολιτικό χάος δίνει τη «χαριστική βολή» στην οικονομία της Γαλλίας
Η υπόθεση στον πρώτο βαθμό
Ο Σαρκοζί είχε καταδικαστεί για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστή το 2014, αφότου είχε εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Πρωτοβάθμια, οι συγκατηγορούμενοι του, ο δικηγόρος και συνεργάτης του Τιερί Ερζογκ, αλλά και ο πρώην πλέον δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, στον οποίο ο Σαρκοζί υποσχέθηκε ευνοϊκή προαγωγή στο Μονακό με αντάλλαγμα πληροφορίες για άλλη δικαστική υπόθεση που αφορούσε χρηματοδότηση από τη δισεκατομμυριούχο Μπετανκούρ, καταδικάστηκαν επίσης με βαριές ποινές.
Στην απόφαση του 2021, η δικαστής Κριστίν Μεέ δήλωσε ότι ο συντηρητικός πολιτικός «γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος», προσθέτοντας ότι οι πράξεις του και αυτές του δικηγόρου του είχαν δώσει στο κοινό «μια πολύ κακή εικόνα για την δικαιοσύνη».
Τα εγκλήματα προσδιορίστηκαν ως κατάχρηση πολιτικής επιρροής και παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου.
Το επόμενο βήμα
Μιλώντας μετά την ετυμηγορία της Τετάρτης από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Πατρίς Σπινόζι, δήλωσε ότι ο πελάτης του θα συμμορφωθεί με τους όρους της καταδίκης.
Ο Σαρκοζί έχει πλέον εξαντλήσει όλες τις νομικές του επιλογές στη Γαλλία και η προγραμματισμένη προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα καθυστερήσει την εκτέλεση της ετυμηγορίας.
Η καταδίκη του 2021 αποτέλεσε νομικό ορόσημο για τη μεταπολεμική Γαλλία.
Το μόνο προηγούμενο ήταν η δίκη του προκατόχου του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επειδή είχε δημιουργήσει εικονικές θέσεις εργασίας στο δημαρχείο του Παρισιού για συμμάχους του όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.
Πηγή: In.gr


Latest News

Οι ευχές και τα «χρόνια πολλά» του Μητσοτάκη για το Πάσχα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδεψε τις ευχές του με μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Πάπας Φραγκίσκος: Το μήνυμά του για ειρήνη και αφοπλισμό
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να εμφανιστεί στην Πασχαλινή Λειτουργία παρά τα προβλήματα υγείας του – Με γραπτό μήνυμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλον τον κόσμο

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για το χρυσό στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών
«Μας κάνατε για μία ακόμα φορά υπερήφανου!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι το κέντρο της ορθόδοξης πίστης και ζωής, η οποία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή – Το νόημα των εθίμων του Πάσχα

Κορίτσια για φίλημα - Διέλυσαν την Ουγγαρία και κατέκτησαν το World Cup (13-9)
Η Εθνική μας ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World Cup της Κίνας, επικρατώντας με 13-9 της Ουγγαρίας.

Το μήνυμα Τασούλα για την Ανάσταση – «Το σκοτάδι συντρίβεται από το φως»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παρευρεθεί για την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών – Το μήνυμα που έστειλε

Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός σημειώθηκε στις 11.32 της Κυριακής νότια, νοτιοανατολικά της Αμοργού

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό
Εκατομμύρια πιστοί συνέρευσαν στους ιερούς ναούς της χώρας για την Αναστάσιμη Ακολουθία – Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του ΠτΔ για την Ανάσταση του Χριστού

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με αλλαγές στο πρόγραμμα τους θα λειτουργήσουν και φέτος τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας