Ο Τενγκμπό Γιανγκ, ένας Κινέζος που έγινε έμπιστος του πρίγκιπα Άντριου του Ηνωμένου Βασιλείου, φέρεται να εργαζόταν για ένα ανώτερο τμήμα της ιεραρχίας της Κίνας που το Πεκίνο αποκαλεί «μαγικό όπλο» του. Αλλά αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, αυτό το όπλο απέτυχε θεαματικά, γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.

Ενώ το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου (που υπάγεται στην ΚΕ του ΚΚΚ), όπου η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 ισχυρίζεται ότι εργαζόταν ο Γιανγκ, θεωρείται από το Πεκίνο ως επισήμως διαχωρισμένο από τις υπηρεσίες κατασκοπείας του, οι υπερπόντιες επιχειρήσεις του στοχεύουν να κερδίσουν επιρροή για την Κίνα χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους – κάποιες διαφανείς, κάποιες άλλες σκιώδεις – για να προσεγγίσουν και πείσουν ανώτερα στελέχη ώστε να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της, λένε οι αναλυτές.

Κίνα: Θέλει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη – Πώς επιχειρεί να το επιτύχει

Ο κινέζος, η δικηγόρος και ο βουλευτής

Ο Γιανγκ, ένας 50χρονος Κινέζος υπήκοος στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους ασφαλείας, κατονομάστηκε δημόσια την Τρίτη, αφότου ο αρμόδιος δικαστής ήρε την εντολή ανωνυμίας.

Την ίδια μέρα, η Christine Lee, δικηγόρος που κατηγορήθηκε από την MI5 για «πολιτική παρέμβαση» το 2022, έχασε μια νομική προσφυγή κατά των υπηρεσιών ασφαλείας. Η ίδια είχε κάνει μια μεγάλη δωρεά στον βουλευτή των Εργατικών Μπάρι Γκάρντινερ.

«Ο πρίγκιπας Άντριου, η Κριστίν Λι και ο Μπάρι Γκάρντινερ έχουν κάνει περισσότερα μέσα σε πέντε ημέρες για να προωθήσουν το θέμα της κινεζικής επιρροής στην πολιτική ατζέντα από ό,τι κατάφεραν οι βουλευτές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλοι μέσα σε πέντε χρόνια», δήλωσε ο Τσαρλς Πάρτον, μέλος του Συμβουλίου στη δεξαμενής σκέψης για γεωστρατηγικά θέματα και πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κίνα.

Αβολη η θέση του Στάρμερ

Υποτιθέμενες υποθέσεις κινεζικής πολιτικής επιρροής που αγγίζουν τα ανώτερα στρώματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγείρει μια σειρά από άβολα ερωτήματα για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει κοινά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Η πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο κάλεσε την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο να «σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα» και να επικρίνει τη «στρεβλή νοοτροπία» των βουλευτών σχετικά με την υπόθεση του Γιανγκ,για τον οποίο ισχυρίζονται ότι ανέπτυξε επιχειρηματικούς δεσμούς με τον Πρίγκιπα Άντριου και ότι απέκτησε πρόσβαση σε ένα δίκτυο άλλων ανώτερων Βρετανών και σε επιχειρηματικά στοιχεία.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας περιέγραψε το Ηνωμένο Μέτωπο ως  μέσο «προώθησης… της φιλίας με άλλες χώρες», και κατηγόρησε τους βρετανούς νομοθέτες για «αλαζονεία και αυθάδεια».

Το Ηνωμένο Μέτωπο

Το Ηνωμένο Μέτωπο είναι γνωστό από καιρό ότι δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες, αλλά ο οργανισμός έχει ποικίλη ατζέντα και χιλιάδες έμμισθους, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο απόλυτος επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, κύριος ιδεολόγος και προπαγανδιστής του κινέζου προέδρου και μέλος της επταμελούς μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Ο Γουάνγκ ηγείται επίσης της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC), του συμβουλευτικού οργάνου του Πεκίνου, το οποίο συνεδριάζει κάθε χρόνο μαζί με το κοινοβούλιο της χώρας. Οι αναλυτές θεωρούν την CPPCC ως κορυφαία οργάνωση του Ενωμένου Μετώπου, που συγκεντρώνει σημαντικούς εκπροσώπους οργανώσεων και εταιρειών μέσα και έξω από το κόμμα.

Ο Γιανγκ ήταν εκπρόσωπος του CPPCC στο εξωτερικό και εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας τη σημασία της δουλειάς του για την κινεζική προπαγάνδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ η κεντρική αποστολή του Ενωμένου Μετώπου είναι «να ενώσει όλες τις δυνάμεις που μπορούν να ενωθούν» κάτω από τη βούληση του Κομμουνιστικού Κόμματος και να εξουδετερώσει ή να αποδυναμώσει αυτές που δεν μπορούν να κερδηθούν, το Πεκίνο διαφοροποιεί την οργάνωση από τις υπηρεσίες κατασκοπείας της Κίνας, οι επιχειρήσεις των οποίων στην Κίνα και στο εξωτερικό είναι σε μεγάλο βαθμό μυστικές.

Οι φοιτητές

Ένας ευαίσθητος τομέας των επιχειρήσεων του Ενωμένου Μετώπου στο εξωτερικό είναι οι φοιτητές. Σύμφωνα με έρευνα του περασμένου έτους από την Εταιρία Henry Jackson, δεξαμενής σκέψης, υπάρχουν περισσότεροι από 90 Κινέζοι Φοιτητές και Ενώσεις Μελετών στο Ηνωμένο Βασίλειο (CSSA), που δουλειά τους είναι να αντλούν μέλη μεταξύ των περίπου 150.000 Κινέζων φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Αλλά η έκθεση υποστήριξε ότι οι CSSA απείχαν πολύ από τις κανονικές φοιτητικές κοινωνίες. «Η πραγματικότητα είναι ότι oι CSSA είναι υποκαταστήματα μιας κεντρικής οργάνωσης, η οποία εποπτεύεται από Κινέζους διπλωμάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μέρος του συστήματος United Front Work της Κίνας», ανέφερε.

Η έκθεση υποστήριξε ότι ο πραγματικός ρόλος των CSSA στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες ήταν να αμφισβητήσουν τους φοιτητές της Κίνας που διαφωνούν με τις πρακτικές του Πεκίνου, ιδιαίτερα για τις εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, άτομα και οργανισμοί με σαφείς και συγκεκριμένους δεσμούς με το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου έχουν εμπλακεί σε προσπάθειες μεταφοράς τεχνολογίας, κοινοτική επιτήρηση, πολιτική επιρροή και προπαγάνδα», δήλωσε ο Sam Dunning, διευθυντής στο UK-China Transparency που προωθεί τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αρκετοί νυν και πρώην Κινέζοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν στους FΤ ότι σε καμία περίπτωση όλα τα μέλη των CSSA δεν συμμετείχαν ενεργά στο Ενωμένο Μέτωπο. «Μόνο μια μικρή μειοψηφία φοιτητών φαινόταν να ενδιαφέρεται», είπε ένας πρώην φοιτητής σε κορυφαίο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ εύκολο να αποφύγουμε την προσοχή των CSSA».

Αυτή η ασάφεια στις επιχειρήσεις του Ενωμένου Μετώπου ήταν επίσης εμφανής σε ορισμένες από τις δηλώσεις της βρετανικής επιτροπής που αποφάνθηκε για την υπόθεση του Γιανγκ. Διαπίστωσε ότι ο Yang «ήταν σε θέση να δημιουργήσει σχέσεις με εξέχουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πολιτικής παρέμβασης από το ΚΚΚ… ή το κινεζικό κράτος».

Οι δικαστές διαπίστωσαν περαιτέρω ότι «δεν υπήρχε πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για τους δεσμούς του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου», αλλά σημείωσαν μια ασυνέπεια μεταξύ ορισμένων από τα στοιχεία και των «ισχυρισμών του Γιανγκ ότι δεν είχε σχέσεις με κανέναν στην πολιτική στην Κίνα».

Σε δήλωσή του ο Γιανγκ δεν αναφέρθηκε απευθείας στο Ενωμένο Μέτωπο, αλλά επέμεινε ότι δεν έκανε «κάτι λάθος ή παράνομο» και ότι οι ανησυχίες που διατύπωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν «αβάσιμες». «Η ευρέως διαδεδομένη περιγραφή μου ως κατασκόπου είναι εντελώς αναληθής», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα