Μια ακόμη απότομη προσγείωση για την Ελλάδα ήρθε με τα νέα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες για τους πολίτες είναι πολύ δύσκολες, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα καταγράφει πτώση (η μόνη χώρα) στα ημερομίσθια των εργαζομένων για το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ παραμένει και πάλι προτελευταία (πάνω μόνο από τη Βουλγαρία) σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της για το 2023.
Σε μια πλήρη ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος περί αυξήσεων στους μισθούς ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αποκαλύπτει ότι τα ωρομίσθια στην Ελλάδα μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Η μοναδική χώρα με μείωση μισθών
Μάλιστα η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που καταγράφηκε μείωση μισθών ενώ σε όλες τις υπόλοιπες αυξήθηκαν από 1% έως και 17,1%. Είναι πέρα από σαφές ότι οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα δίχως να συμπεριληφθεί η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού, ο οποίος κατατρώει τα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 οι μισθοί στο σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ενώ στο σύνολο της ΕΕ, η αύξηση ανήλθε στο 5%.
Συνολικά, το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας ολόκληρης της οικονομίας, το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 4,6% στην Ευρωζώνη και κατά 5,1% στην ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος εργασίας είναι οι εισφορές (και άλλα στοιχεία) οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,2% στην Ευρωζώνη και 5,3% στην ΕΕ.
Αντίθετα, με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης, στην Ελλάδα κατά την ίδια σύγκριση, τα ωρομίσθια μειώθηκαν κατά 2,9%! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο η χώρα μας κατέγραψε πτώση
Επίσης, οι άλλοι παράγοντες που συνθέτουν το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,7% και συνολικά το ωριαίο κόστος εργασίας στην ελληνική οικονομία μειώθηκε κατά 2,6%.
Τι συνέβη στις άλλες χώρες
Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης καταγράφηκαν αυξήσεις των αποδοχών, το γ΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Η χαμηλότερη αύξηση εντοπίστηκε στο Λουξεμβούργο, ύψους 1%, και ακολουθούν το Βέλγιο με 2,6% και η Γαλλία με 2,7%, ενώ στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4%.
Οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 17,1%, στην Κροατία με 15,1%, στην Ουγγαρία με 14,1%, στη Βουλγαρία με 12,7%), στη Λετονία με 12,6%, στην Πολωνία με 12,0%, στη Λιθουανία με 11,0% και την ομάδα των χωρών με διψήφιο ποσοστό αύξησης κλείνει η Αυστρία με αύξηση 10%.
Στα «τάρταρα» η αγοραστική δύναμη
Την ίδια στιγμή, στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, παραμένει η Ελλάδα αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, το 2023 σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ (από 67% το 2022 και 66% το 2019) και ήταν υψηλότερο μόνο από αυτό της Βουλγαρίας, όπου αυξήθηκε στο 64% από 62% το 2022 και 55% το 2019.
Πέραν της πολύ μεγάλης ακρίβειας η οποία δημιουργεί ζητήματα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, η θέση αυτή οφείλεται σε ένα βαθμό και στην παραοικονομία. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία για την ατομική κατανάλωση των Ελλήνων (σε όρους αγοραστικής ισοτιμίας), αποτυπώνουν την Ελλάδα σε μια υψηλότερη θέση. Αλλά και πάλι βρίσκεται 6η από το τέλος της κατάταξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα αντιστοιχούσε πέρυσι στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ από 78% το 2022 και 77% το 2019 και ήταν υψηλότερη από έξι χώρες: Τη Σλοβακία (77%), την Κροατία (76%), την Εσθονία (75%), τη Λετονία (74%) και την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (70% και οι δύο).
Δεν αποκλείεται η υψηλότερη κατάταξη σχετικά με την κατανάλωση δείχνει και τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των Ελλήνων, κάτι που αποτυπώνεται σε άλλες έρευνες.
Latest News
Στη Βουλή η τροπολογία για τις μειώσεις στις προμήθειες των τραπεζών
Στη Βουλή και οι τροπολογίες για τη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα επικινδυνότητας σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας
Στο στόχαστρο της εφορίας οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά
Ποια συμβόλαια ακίνητων είναι έγκυρα. Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για προσύμφωνα και εξοφλητικές πράξεις
Τα SOS για να «ξεκλειδώσετε» το «Σπίτι μου 2» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» [πίνακας]
Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα «πέναλτι» και τα «ψιλά γράμματα» των δυο προγραμμάτων – Τι προβλέπουν οι δυο υπουργικές αποφάσεις
Οφειλές: Γιατί οι μισοί εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις στα ταμεία;
Στο αδιέξοδο συμβάλουν και οι υψηλές προσαυξήσεις του χρέους
Στον «πάτο» της Ευρώπης σε αγοραστική δύναμη οι Έλληνες [γραφήματα]
Την ίδια ώρα, στην 6η θέση από το...τέλος κατατάσσεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των πολιτών
Ένας στους 2 αγοράζει μόνο τα βασικά, 3 στους 5 δαπανούν λιγότερα για μη απαραίτητα είδη [έρευνα]
Το υψηλό κόστος ζωής και η επίδρασή του στα προσωπικά οικονομικά παραμένουν μεταξύ των κυρίαρχων ανησυχιών που έχουν οι καταναλωτές
Κατώτερη των προσδοκιών η τροπολογία για τις τραπεζικές χρεώσεις, λέει η ΕΚΠΟΙΖΩ
«Οι τράπεζες και οι αγοραστές δανείων συνεχίζουν να εφαρμόζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους που αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας»,
ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Λογισμικό ευφυούς γεωργίας αυξάνει την παραγωγή κατά 10%
Το λογισμικό ευφυούς γεωργίας της ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC μείωσε κατά 35% το αποτύπωμα άνθρακα συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη
ΕΤΕ: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,4% για το 2024 και 2,5% για το 2025 [διαγράμματα]
Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, η συνεχιζόμενη συσσώρευση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες
Πυρά ΠΟΜΙΔΑ για το «μπλόκο» δόμησης στη Μύκονο - Τι ζητάει
Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ για την εκτός σχεδίου δόμησης στη Μύκονο - Ποια είναι τα αιτήματά της