Μια ακόμη απότομη προσγείωση για την Ελλάδα ήρθε με τα νέα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες για τους πολίτες είναι πολύ δύσκολες, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα καταγράφει πτώση (η μόνη χώρα) στα ημερομίσθια των εργαζομένων για το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενώ παραμένει και πάλι προτελευταία (πάνω μόνο από τη Βουλγαρία) σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της για το 2023.
Σε μια πλήρη ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος περί αυξήσεων στους μισθούς ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αποκαλύπτει ότι τα ωρομίσθια στην Ελλάδα μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Η μοναδική χώρα με μείωση μισθών
Μάλιστα η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που καταγράφηκε μείωση μισθών ενώ σε όλες τις υπόλοιπες αυξήθηκαν από 1% έως και 17,1%. Είναι πέρα από σαφές ότι οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα δίχως να συμπεριληφθεί η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού, ο οποίος κατατρώει τα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 οι μισθοί στο σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ενώ στο σύνολο της ΕΕ, η αύξηση ανήλθε στο 5%.
Συνολικά, το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας ολόκληρης της οικονομίας, το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 4,6% στην Ευρωζώνη και κατά 5,1% στην ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος εργασίας είναι οι εισφορές (και άλλα στοιχεία) οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,2% στην Ευρωζώνη και 5,3% στην ΕΕ.
Αντίθετα, με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης, στην Ελλάδα κατά την ίδια σύγκριση, τα ωρομίσθια μειώθηκαν κατά 2,9%! Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο η χώρα μας κατέγραψε πτώση
Επίσης, οι άλλοι παράγοντες που συνθέτουν το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,7% και συνολικά το ωριαίο κόστος εργασίας στην ελληνική οικονομία μειώθηκε κατά 2,6%.
Τι συνέβη στις άλλες χώρες
Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης καταγράφηκαν αυξήσεις των αποδοχών, το γ΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Η χαμηλότερη αύξηση εντοπίστηκε στο Λουξεμβούργο, ύψους 1%, και ακολουθούν το Βέλγιο με 2,6% και η Γαλλία με 2,7%, ενώ στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4%.
Οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωρομίσθιο για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 17,1%, στην Κροατία με 15,1%, στην Ουγγαρία με 14,1%, στη Βουλγαρία με 12,7%), στη Λετονία με 12,6%, στην Πολωνία με 12,0%, στη Λιθουανία με 11,0% και την ομάδα των χωρών με διψήφιο ποσοστό αύξησης κλείνει η Αυστρία με αύξηση 10%.
Στα «τάρταρα» η αγοραστική δύναμη
Την ίδια στιγμή, στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, παραμένει η Ελλάδα αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, το 2023 σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήλθε στο 68% του μέσου όρου της ΕΕ (από 67% το 2022 και 66% το 2019) και ήταν υψηλότερο μόνο από αυτό της Βουλγαρίας, όπου αυξήθηκε στο 64% από 62% το 2022 και 55% το 2019.
Πέραν της πολύ μεγάλης ακρίβειας η οποία δημιουργεί ζητήματα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, η θέση αυτή οφείλεται σε ένα βαθμό και στην παραοικονομία. Κι αυτό γιατί τα στοιχεία για την ατομική κατανάλωση των Ελλήνων (σε όρους αγοραστικής ισοτιμίας), αποτυπώνουν την Ελλάδα σε μια υψηλότερη θέση. Αλλά και πάλι βρίσκεται 6η από το τέλος της κατάταξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα αντιστοιχούσε πέρυσι στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ από 78% το 2022 και 77% το 2019 και ήταν υψηλότερη από έξι χώρες: Τη Σλοβακία (77%), την Κροατία (76%), την Εσθονία (75%), τη Λετονία (74%) και την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (70% και οι δύο).
Δεν αποκλείεται η υψηλότερη κατάταξη σχετικά με την κατανάλωση δείχνει και τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των Ελλήνων, κάτι που αποτυπώνεται σε άλλες έρευνες.
Latest News
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της ΜΑΝ Ελλάς από την Kosmocar
Η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές από τη συγκέντρωση, κι ως εκ τούτου δεν προκαλούνται αντι-ανταγωνιστικά οριζόντια, κάθετα ή συσπειρωτικά αποτελέσματα
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Τέλος ταφής: Το 85% επιστρέφεται στους ΟΤΑ για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα
Πιο ακριβό το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων – Πόσα έδωσαν για δώρα
Τι αποκαλύπτει έρευνα του της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το τραπέζι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν
Ο κ. Χατζηδάκης στην ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα «Η ελληνική οικονομία το 2025: Προκλήσεις και ευκαιρίες»
Πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα
Υψηλότερα των στόχων κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Οριακή επιβράδυνση πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου,
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Πρόχειρη και αντιφατική η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα ασφάλιστρα υγείας και κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση για προχειρότητα
Νέα μάχη για τα «μπόνους» δόμησης στα νότια προάστια – Τι διακυβεύεται
Τι ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις επιστολές της προς τον Δήμο Αλίμου για την αναστολή 43 οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή