Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με σημαντικά προβλήματα σε χώρες-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η ελληνική οικονομία σημείωσε θετικές επιδόσεις το 2024, επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), στην Φθινοπωρινή του Έκθεση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, το ΕΔΣ αναφέρει ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το Β΄ τρίμηνο του 2024, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,9%). Η δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης και η συμβολή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις επενδύσεις αποτελούν κύριους παράγοντες της ανάπτυξης αυτής.
Εθνική Τράπεζα: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,4% για το 2024 και 2,5% για το 2025
Η απασχόληση αυξήθηκε και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,3%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Οι αμοιβές των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια καταγράφουν μια ανοδική πορεία μετά από τη μακροχρόνια περίοδο οικονομικής κρίσης και σημαντικής συρρίκνωσης της ελληνικής. Οι αυξήσεις στους μισθούς τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολα θεμιτή εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές πρέπει να συνδυάζονται με αύξηση της παραγωγικότητας, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και να αποφευχθούν, συνεπώς, πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός δείχνει βελτίωση, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί σταδιακά, φτάνοντας το 3,1% τον Οκτώβριο του 2024. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος (4,3%) από τον γενικό πληθωρισμό, γεγονός που απαιτεί εντατική παρακολούθηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΔΣ
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2024 καταγράφει θετικές επιδόσεις, με το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο 3,54% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2,5% του ΑΕΠ. Η διατήρηση της δημοσιονομικής συνέπειας αποτυπώνεται στην περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να προβλέπεται να φτάσει το 154% το 2024, σημειώνοντας μείωση κατά 9,9 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως το δημογραφικό πρόβλημα και η χαμηλή εθνική αποταμίευση.
Παράλληλα, το υψηλό δημόσιο χρέος και τα συνεχιζόμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα απαιτήσουν συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση τους.
Οι προοπτικές για το 2025
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2025 με θετικές προοπτικές, αλλά και με σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις. Η ανάγκη για συνέχιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με στόχο τη σημαντική μείωση του χρέους μέσω της διασφάλισης υψηλής ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Η σημασία του μεγέθους του δημοσίου χρέους και η διαχείριση αυτού για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας δε γίνονται εύκολα αντιληπτά.
Ωστόσο, το ΕΔΣ οφείλει να επισημάνει τη σημασία τους, ιδιαίτερα δε σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αβέβαιο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η χώρα πρέπει να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της μέσω της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες δημοσιονομικές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Η ΕΕ, και η ζώνη του ευρώ, είναι επίσης αναγκαίο να ανταποκριθούν στις διεθνείς προκλήσεις χωρίς χρονικές υστερήσεις, εφόσον απαιτηθεί.
Εν κατακλείδι, η στρατηγική για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και η συνέχιση της απρόσκοπτης συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Latest News
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της ΜΑΝ Ελλάς από την Kosmocar
Η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές από τη συγκέντρωση, κι ως εκ τούτου δεν προκαλούνται αντι-ανταγωνιστικά οριζόντια, κάθετα ή συσπειρωτικά αποτελέσματα
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Τέλος ταφής: Το 85% επιστρέφεται στους ΟΤΑ για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα
Πιο ακριβό το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων – Πόσα έδωσαν για δώρα
Τι αποκαλύπτει έρευνα του της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το τραπέζι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν
Ο κ. Χατζηδάκης στην ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα «Η ελληνική οικονομία το 2025: Προκλήσεις και ευκαιρίες»
Πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα
Υψηλότερα των στόχων κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Οριακή επιβράδυνση πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου,
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Πρόχειρη και αντιφατική η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα ασφάλιστρα υγείας και κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση για προχειρότητα
Νέα μάχη για τα «μπόνους» δόμησης στα νότια προάστια – Τι διακυβεύεται
Τι ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις επιστολές της προς τον Δήμο Αλίμου για την αναστολή 43 οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή