Μετά από απόφαση του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ελέγχονται όλες οι εταιρείες και τα funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια δανειοληπτών και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως γράφει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, αντικείμενο της έρευνας που ξεκίνησε ο κ. Βουρλιώτης είναι να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο όλες οι εταιρείες και τα funds που διαχειρίζονται οφειλές δανειοληπτών, λειτουργούν εντός του νομοθετικού πλαισίου ή εάν με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις τους διευκολύνουν τη διάπραξη του αδικήματος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται οι αρμόδιοι ελεγκτές της Αρχής θα διαπιστώσουν εάν -και σε ποιες περιπτώσεις- οι εταιρείες διαχείρισης χρέους (funds, κ.λπ.)συμμετέχουν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Η έρευνα στον επιχειρηματία Πηλαδάκη

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βουρλιώτης εξέδωσε Διάταξη Δέσμευσης, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει το σύνολο της περιουσίας του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Πηλαδάκη, ο οποίος εκτιμάται ότι αποκόμισε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση αφορά τη διαλεύκανση σειράς αδικημάτων που συνδέονται με φοροδιαφυγή, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην εμπλοκή εταιρειών του καζίνο της Κέρκυρας. Συνολικά, ελέγχονται 8 φυσικά πρόσωπα και 5 εταιρείες.

Αναλυτικά η Διάταξη της Αρχής

Η Διάταξη Δέσμευσης, που εκδόθηκε από την Αρχή υπό την προεδρία του κ. Χαράλαμπου Βουρλιώτη, βασίζεται σε στοιχεία που έχουν προκύψει από μακροχρόνιες έρευνες. Στο έγγραφο αναφέρονται σοβαρές ενδείξεις διάπραξης βασικών ποινικών αδικημάτων από τον κ. Πηλαδάκη και άλλους εμπλεκομένους. Οι κυριότερες κατηγορίες περιλαμβάνουν:

• Απάτη (άρθρο 386 του Ποινικού Κώδικα): Ο επιχειρηματίας φέρεται να απέκρυψε την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου των εταιρειών INVICTUS και GLAFKA, παραπλανώντας πιστωτικά ιδρύματα και την εταιρεία Sunrise II NPL Finance Designated Activity Company. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη ζημία της περιουσίας του Δημοσίου.

• Φοροδιαφυγή (άρθρο 66 §1 του Ν. 4174/2013): Ο Κωνσταντίνος Πηλαδάκης φέρεται να απέκρυψε φορολογητέα εισοδήματα μέσω εικονικών δαπανών στις εταιρείες συμφερόντων του, όπως οι THEROS INTERNATIONAL GAMING INC, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ και VIVERE ENTERTAINMENT ΑΕ. Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με το πόρισμα Βουρλιώτη , αποσκοπούσαν στη μείωση ή εξάλειψη της φορολογητέας ύλης.

• Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (άρθρα 2 και 39 του Ν. 4557/2018): Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κ. Πηλαδάκης και άλλοι επτά εμπλεκόμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν σύνθετες δομές εταιρειών για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατάσχεσης.

Το συνολικό ποσό που αποκομίστηκε από τις δραστηριότητες αυτές εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διάταξη προβλέπει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κ. Πηλαδάκη και των υπολοίπων εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων:

• Τραπεζικών λογαριασμών, επενδυτικών προϊόντων και θυρίδων θησαυροφυλακίου.

• Κινητής και ακίνητης περιουσίας.

• Οποιασδήποτε μορφής τίτλων, μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών στοιχείων.

Στη Διάταξη σημειώνεται ότι σε περίπτωση ανεύρεσης νέων περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία