Εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Zeit. «Ελλάδα, μία ιστορία επιτυχίας … τουλάχιστον για την κυβέρνηση», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολιάζει σχετικά πως το μεγάλο εργοτάξιο στο Ελληνικό, στην Αθήνα, ταιριάζει γάντι με την ιστορία επιτυχίας που αφηγείται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για το έργο της και τη χώρα. Δύσκολα θα βρει κανείς ένα καλύτερο μέρος για να δει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο προϋπολογισμός είναι μάλιστα τόσο καλός ώστε ο συντηρητικός πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επίκειται πρόωρη αποπληρωμή χρέους 5 δις το 2025. (…) Και η ανεργία των νέων έπεσε από το αστρονομικό 60% του 2013 στο 16% περίπου, ούσα έτσι χαμηλότερη από ότι στην Ισπανία». Χρησιμοποιώντας μάλιστα την γνωστή ορολογία ορισμένων ΜΜΕ, γράφει πως «Από προβληματικό παιδί της Ευρώπης, η Ελλάδα έγινε πρότυπο μαθητή μέσα σε σχεδόν μία δεκαετία» για να καταλήξει πως «Προφανώς, οι Έλληνες έκαναν κάποια πράγματα σωστά τελευταία».
ΖΕΙΤ: Μόνο η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ
«Ωστόσο», συνεχίζει, «οι επιτυχίες στη δημοσιονομική πολιτική δεν αποδίδουν πραγματικά στις δημοσκοπήσεις για τον Μητσοτάκη και το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Από το εκλογικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2023, όταν το κόμμα κέρδισε περίπου το 41% των ψήφων, το κόμμα έχει υποχωρήσει κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, τα συνδικάτα και μία γενική απεργία παρέλυσαν πρόσφατα την χώρα. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;», διερωτάται ο συντάκτης. Το ρεπορτάζ συνεχίζει με συνεντεύξεις. Νέοι, φοιτητές, κάτοικοι εντός και εκτός Αθηνών καθώς και ο Δημήτρης Κατσίκας, οικονομολόγος και καθηγητής στο Καποδιστριακό παραθέτουν τις εμπειρίες και τη γνώση τους. Μέχρι και… επιτόπια έρευνα και σύγκριση τιμών σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα της Αθήνας κάνει ο Γερμανός δημοσιογράφος. Οι μαρτυρίες τους υπογραμμίζουν τα στοιχεία που παραθέτει:
«Σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος ακαθάριστος ετήσιος μισθός ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα το 2023 ήταν περίπου 17.000 ευρώ, δηλαδή περίπου τρεις φορές χαμηλότερος σε σχέση με τη Γερμανία. Στην ΕΕ, μόνο η Ουγγαρία και η Βουλγαρία έχουν χαμηλότερους μισθούς από την Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα κυρίως επειδή οι οικογένειές τους διαθέτουν ιδιόκτητα σπίτια που περνάνε από τη μία γενιά στην επόμενη».
Το θέμα απασχολεί όμως και τον αυστριακό Τύπο:
Ενώ χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία κοιτούσαν την Ελλάδα και τους άλλους αφ` υψηλού πριν από 16 χρόνια, τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει, σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Kronen, παραθέτοντας το σχόλιο του Αυστριακού οικονομολόγου Φραντς Σέλχορν: “Κάνουμε εδώ και χρόνια κήρυγμα στην Ελλάδα, απαιτώντας πράγματα που δεν κάναμε εμείς οι ίδιοι”. «Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ελάχιστα επωφελούνται οι πολίτες από την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», παρατηρεί ο συντάκτης: «Αν και έχει μειωθεί η ανεργία, έχουν γίνει περικοπές σε κοινωνικές παροχές και στις συντάξεις. Ο κατώτατος μισθός φτάνει σήμερα μόλις τα 830 ευρώ, ενώ πρόκειται να αυξηθεί στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Και αυτό δεν βοηθά στο να γίνουν μεγάλα βήματα».
Στο ίδιο κλίμα και δημοσίευμα στην αυστριακή Der Standard: «Έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το τεράστιο χρέος της χώρας την είχε βυθίσει σε αναταραχές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. (…) Όμως αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ενώ οι οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών αποδυναμώνονται και τα άδεια κρατικά ταμεία επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς, η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή “προβλήματα πολυτελείας”». Ωστόσο, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις «ο Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι πρέπει να κρατάμε την μπάλα χαμηλά», γράφει η Standard, αναφέροντας πως αυτό έγκειται «στην φτώχεια των Ελλήνων, των οποίων οι συντάξεις και οι μισθοί μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από το 2010 έως το 2018. Η ανάκαμψη αγγίζει με πολύ αργούς ρυθμούς τους πολίτες, παρά τις μικρές αυξήσεις των συντάξεων και του κατώτατου μισθού».
Πηγή: Deutsche Welle/ Χρύσα Βαχτσεβάνου
Latest News
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της ΜΑΝ Ελλάς από την Kosmocar
Η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές από τη συγκέντρωση, κι ως εκ τούτου δεν προκαλούνται αντι-ανταγωνιστικά οριζόντια, κάθετα ή συσπειρωτικά αποτελέσματα
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Τέλος ταφής: Το 85% επιστρέφεται στους ΟΤΑ για την επιτάχυνση των έργων ανακύκλωσης
Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα, για τον ίδιο λόγο, σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα
Πιο ακριβό το εορταστικό τραπέζι των Ελλήνων – Πόσα έδωσαν για δώρα
Τι αποκαλύπτει έρευνα του της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το τραπέζι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν
Ο κ. Χατζηδάκης στην ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα «Η ελληνική οικονομία το 2025: Προκλήσεις και ευκαιρίες»
Πρωτογενές πλεόνασμα 8,6 δισ. το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα
Υψηλότερα των στόχων κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Οριακή επιβράδυνση πληθωρισμού στο 2,9% στην Ελλάδα - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου,
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Πρόχειρη και αντιφατική η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα ασφάλιστρα υγείας και κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση για προχειρότητα
Νέα μάχη για τα «μπόνους» δόμησης στα νότια προάστια – Τι διακυβεύεται
Τι ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις επιστολές της προς τον Δήμο Αλίμου για την αναστολή 43 οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή