
Τον Ιούνιο, ο οίκος Christie’s Γαλλίας ανακοίνωσε μια σειρά από ρεκόρ μετά την πώληση αξίας 26,7 εκατομμυρίων ευρώ του αριστουργήματος νεκρής φύσης Le Melon entamé (1760) του Ζαν Σιμεόν Σαρντέν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το ρεκόρ του παγκοσμίου ρεκόρ για έργο του Σαρντέν, του πιο ακριβού πίνακα του Σαρντέν που πωλήθηκε ποτέ στη Γαλλία και το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου τέχνης του 18ου αιώνα που πωλήθηκε ποτέ στη Γαλλία.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Ο οίκος δεν πληρώθηκε ποτέ.
Ο πίνακας απαθανατίζει ένα κομμένο πεπόνι ανάμεσα σε ροδάκινα, μήλα και αχλάδια, καθώς και ένα ζευγάρι μπουκάλια, ένα βάζο και ένα μπολ.
Ο πίνακας έχει διάσημη προέλευση, αφού ανήκε στη συλλογή που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από τον François Martial Marcille, πριν αγοραστεί το 1876 από τη Charlotte de Rothschild, σύζυγο του βαρώνου Nathaniel de Rothschild.
Πριν από την πώληση σε δημοπρασία των Christie’s, ο πίνακας του Σαρντέν εκτέθηκε τον Μάιο σε αίθουσες του οίκου στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.
Το έργο έκανε ρεκόρ πώλησης ξεπερνώντας με ευκολία την αρχική εκτίμηση των 8 έως 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το The Art Newspaper, η απόδοσή του ενισχύθηκε πιθανότατα από την πώληση τον Μάρτιο του 2023 στο Artcurial στο Παρίσι ενός άλλου οκταψήφιου πίνακα του Σαρντέν, Basket of wild strawberries (1761), που πουλήθηκε στο Λούβρο για 24,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο ο πλειοδότης Νάνι Μπασάνι Αντιβάρι δεν πλήρωσε ποτέ για το έργο που διεκδίκησε.
Γεννημένος στο Μιλάνο, ο 39χρονος Ιταλός φέρεται να είναι εγγεγραμμένος επενδυτής ακινήτων στο Saint Moritz της Ελβετίας με σπίτι στο Μονακό και είναι γιος του Λούκα Μπασάνι Αντιβάρι, ιδρυτή της εταιρείας πολυτελών γιοτ Wally Yachts.
Ο οίκος Christie’s μήνυσε τον Ιταλό επενδυτή στις γαλλικές αρχές απαιτώντας από αυτόν να καλύψει την πλήρη τιμή του έργου συν τόκους και πρόστιμα, ύψους 27,4 εκατ. ευρώ συνολικά.
Όπως αναφέρει το νομικό έγγραφο, ο οίκος δημοπρασιών έχει προσπαθήσει εδώ και έξι μήνες να διαπραγματευτεί με τον Αντιβάρι για την πληρωμή.
Τα έγγραφα αναφέρουν ότι το τιμολόγιο επρόκειτο να εξοφληθεί σε μία εβδομάδα μετά την πώληση σε πλειστηριασμό. Στα έγγραφα αναφέρεται επίσης ότι ο Ιταλός επενδυτής ακινήτων είχε δεσμευτεί πολλές φορές να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για εξόφληση του πίνακα.

Αυτοπροσωπογραφία του Ζαν Σιμεόν Σαρντέν, 1771
Τον Ιούλιο, ο δικηγόρος του, Michele Micheli, έγραψε ένα email στον Christie’s δηλώνοντας ότι ο πελάτης του «ήταν πρόθυμος να καταθέσει το ποσό σε συμβολαιογράφο που θα συμφωνήσουν και τα δύο μέρη».
Όταν ο οίκος Christie’s ρώτησε για ποιο λόγο να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία δεν έλαβε καμία απάντηση.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις του, δεν έχει υπάρξει καμία πληρωμή ούτε εξήγηση για τις καθυστερήσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Aντιβάρι χρωστούσε εκατομμύρια στον πρώην συνεργάτη, τον Ιταλό μεγιστάνα της fintech Aντρέα Πινιατάρο.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Αντιβάρι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι δικηγόροι του πρώην συνεργάτη του, τον κατηγορούν για αθέτηση υποχρεώσεων και εξαφάνιση από τις οικονομικές του ευθύνες.
Αν η υπόθεση δεν διευθετηθεί, το κομμένο πεπόνι θα είναι μια ακόμη υπενθύμιση για τους κινδύνους της αγοράς τέχνης σήμερα και τα οικονομικά σκάνδαλα που συνοδεύουν ιερά δισκοπότηρα για πολύ λίγους συλλέκτες.

Λεπτομέρειας από τον πίνακα σκάνδαλο, @Christies
Πηγή: in.gr


Latest News

Όσκαρ 2025: Τα ηχηρά πολιτικά μηνύματα των νικητών
Τα Όσκαρ 2025 έφτασαν στο τέλος τους και φυσικά δεν έλειπαν οι αναφορές στην πολιτικό προσκήνιο των ημερών.

Όσκαρ 2025: Θριάμβευσε το Anora – Μπρόντι και Μάντισον οι μεγάλοι νικητές στην ερμηνεία
Μεγάλος νικητής με 5 βραβεία η ταινία του Σον Μπέικερ, Anora - Στον Έριαν Μπρόντι το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, στη Μάικι Μάντισον α’ γυναικείου ρόλου

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η Ακροδεξιά μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της ΕΕ
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εξηγεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» πως δεν ανησυχεί για τα αμερικανικά μηνύματα που στέλνει ο Ντόναλντ Τραμπ, αντιθέτως ανησυχεί για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Ξέρω τι σκέφτεσαι (κυριολεκτικά)!
Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το μυστικό για να μπορούμε να διαβάζουμε τη σκέψη αναφέροντας ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου λειτουργούν ως αναστολείς

Η Amazon και ο «ελέφαντας» του κοινού κτήματος - Τι μέλει γενέσθαι με τον Τζέιμς Μποντ
Από το 2035 ο Τζέιμς Μποντ γίνεται κοινό κτήμα σε πολλές χώρες και δεν αποκλείεται να δούμε νέες εκδόσεις του πασίγνωστου κατασκόπου

Τι κρύβει η φετινή gift bag των Όσκαρ και γιατί ο Λάνθιμος αρνήθηκε την περσινή
Στα φετινά δώρα υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα θύματα των πυρκαγιών του Λος Άντζελες

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το συμβόλαιο του Σέιμπεν Λι – Τι χρήματα θα πάρει για τα επόμενα 2,5 χρόνια
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επίσημα τον Σέιμπεν Λι που θα καλύψει το κενό του Τόμας Γουόκαπ – Ποια είναι τα χρήματα που θα πάρει ο Αμερικανός γκαρντ στο λιμάνι.

Ζημιές 70 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Λίβερπουλ
Παρά την αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 25 εκατομμύρια – Υψηλό το κόστος του ρόστερ της Λίβερπουλ, ρεκόρ επιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Ρήτρες διαφυγής και για χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες»
«Ο στόχος μας είναι τα κράτη-μέλη που ήδη επενδύουν περισσότερα στην άμυνα να επωφεληθούν από αυτή την ευελιξία» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο επίτροπος για την Οικονομία

Βόπκε Χούκστρα: Οι τιμές στην ενέργεια δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη
Ο ευρωπαίος επίτροπος για το Κλίμα μιλά στα «ΝΕΑ» με αφορμή την παρουσίαση από την Κομισιόν ενός πακέτου προτάσεων, που περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλα σχέδιο δράσης για προσιτή ενέργεια