Υπό έλεγχο έχει καταφέρει να κρατήσει τις πιέσεις του το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει σημαντικά στηρίγματα σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να θωρακιστεί από τις διεθνείς αναταράξεις που δέχεται.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 1.446,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.520,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 0,7% στις 1.277,25 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ψύχραιμη… πτώση, αναζητά άμυνες στις διεθνείς αναταράξεις
Διαχείριση
Η ελληνική αγορά παίζει σήμερα «άμυνα» μετά το το χθεσινοβραδινό μινι-κραχ της Wall Street, η οποία «θορυβήθηκε» από τις ανακοινώσεις της Federal Reserve, που ουσιαστικά σηματοδότησαν μία πιο αργή διαδικασία μείωσης των βασικών επιτοκίων χρηματοδότησης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μέχρι τώρα δείχνει να τα καταφέρνει, αν και οι πιέσεις σε αρκετούς τίτλους δεν λείπουν.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, οπωσδήποτε, για την ελληνική Αγορά, η επίδειξη ψυχραιμίας και η παραμονή πάνω από τους μακροπρόθεσμους ανοδικούς δείκτες τάσης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελευταία «γεύση» που θα αφήσει σε ενεργά και μη χαρτοφυλάκια το τέταρτο διαδοχικό έτος ανόδου του ΓΔ. Δεδομένων των συνθηκών πάντως (βλ. «γιορτινή» επενδυτική απραξία και απουσία ορατών βραχυπρόθεσμων θετικών καταλυτών), ο μεγάλος στόχος υπέρβασης των φετινών-πολυετών υψηλών του ΓΔ παραπέμπεται στις… χρηματιστηριακές «καλένδες».
Μπαίνοντας στο 2025, η βαρύτητα του τραπεζικού τομέα επί των συναλλαγών αναμένεται -καλώς ή κακώς- να συνεχιστεί, με μεγάλο κομμάτι των επενδυτών να… «αγνοεί» λοιπούς αξιόλογους κλάδους και άλλες επιτυχημένες εισηγμένες. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση «απεγκλωβισμού» των φίλιων προς τις νεοεκδοθείσες τραπεζικές μετοχές δυνάμεων θα κρίνει εν πολλοίς τη διαθέσιμη ρευστότητα καθώς και τη διάθεση/δυνατότητα για διάχυσή της σε νέα χρηματιστηριακά projects, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι ΕΛΧΑ, Aegean, Ελλάκτωρ, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Helleniq Energy, Autohellas, Alpha Bank, Metlen, ΔΕΗ, Λάμδα, Motor Oil και Πειραιώς είναι αυτές που δεν μπορούν να ρίξουν κάτω από το 1% τις απώλειες τους.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Εθνική, Σαράντης, ΔΑΑ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Τιτάν και ΟΤΕ.
Latest News
Metlen και Εθνική «σήκωσαν» το ΧΑ στις 1.530 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,41% και κινήθηκε μεταξύ 1.523,91 μονάδων (-0,06%) και 1.530,91 μονάδων (+0,41%)
Profit taking με υψηλό τζίρο στο ΧΑ
Στο τεχνικό σκέλος, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε εύκολα τη ζώνη των 1.480 μονάδων, δίνοντας και πάλι ανοδική κίνηση
Κινήσεις αφομοίωσης και αναμονής στο ΧΑ - Πιέσεις λόγω μερίσματος στην Helleniq Energy
Το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί τη νευρικότητα που επικρατεί αφενός διεθνώς για τη νέα προεδρία Ντόναλντ Τραμπ
Τράπεζες, ΧΑ και Ελλάδα στο μικροσκόπιο των επενδυτών – Τι βαθμό βάζουν
Τι λένε για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την ελληνική οικονομία κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι
Αρχίζουν τα μίνι placements στο ΧΑ - Πώς θα επιδράσουν στην αγορά
Κινητικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς αντιδρούν οι εισηγμένες στους νέους κανόνες για τα όρια της διασποράς
Ποιες ελληνικές μετοχές συστήνουν τώρα οι αναλυτές
Οι επιλογές χρηματιστηριακών γραφείων και διεθνών επενδυτικών τραπεζών
«Όπλισαν» Motor Oil και τράπεζες... - Έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.520 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 1.524,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.507,30 μονάδων (+0,03%) και 1.524,67 μονάδων (+1,18%)
Τράπεζες και ΔΕΗ οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.520 μονάδες
Το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται ανοδικά με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στη συνέχιση της θετικής πορείας στα υψηλά 14 ετών
Βλέπει άνοδο 20% στο ΧΑ η Eurobank Equities το 2025 – Τα top picks
Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τις προοπτικές του 2025
Εθνική και ΟΤΕ «σηκώνουν» υψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο πιο ακριβής τίτλος του κλίματος της αγοράς παγκοσμίως, και κατ’ επέκταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών δόθηκε από την Pimco